Sabtu, Februari 10, 2018

PENGUNDI CINA DISERU KEMBALI SOKONG BN

BERA, 10 Feb (Bernama ) -- Pengundi Cina di negara ini diseru supaya kembali menyokong Barisan Nasional (BN) pada PIlihan Raya Umum (PRU) ke-14 untuk memastikan kebajikan dan nasib mereka terus dijaga.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata masyarakat Cina tidak akan mendapat apa-apa pembelaan daripada pembangkang jika mereka berterusan memberikan sokongan kepada parti itu.

"Contohnya di kawasan Dewan Undangan Negeri Pahang (DUN) Triang sendiri, apabila berlaku banjir mahupun apa-apa permasalahan, masyarakat Cina datang berjumpa dengan wakil MCA, Gerakan dan saya sendiri untuk mendapatkan bantuan kerana wakil rakyat DAP mereka tidak dapat membantu."

"Mereka hanya hadir untuk bersalam (apabila berlaku musibah dan keraian) dan tidak lebih daripada itu, datang tangan kosong?yang balik pun tangan kosong, calon yang nak bertanding pula, baru sekarang nampak muka, muncul lima tahun sekali," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri sambutan dan penyampaian sumbangan kepada 1,100 warga emas masyarakat Cina dari Parlimen Bera sempena sambutan Tahun Baharu Cina di Kompleks Rakan Muda, di sini hari ini.

Sehubungan itu, Ismail Sabri yang juga Anggota Majlis Tertinggi UMNO berkata masyarakat Cina di negara ini perlu bijak menilai tentang perkara berkenaan kerana amat merugikan jika mereka memilih wakil rakyat yang tidak dapat membantu mereka di waktu kesusahan atau ditimpa bencana.

Berbeza dengan pembangkang katanya, kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, telah banyak melaksanakan dasar-dasar untuk menjaga kebajikan masyarakat Cina termasuk dari segi sosial dan ekonomi.

"Untuk memastikan kebajikan masyarakat Cina terus terbela, ia harus diterjemahkan dengan memilih calon daripada BN pada PRU akan datang?setiap undi itu penting jangan dan sia-siakannya dengan memilih calon yang tidak boleh membantu rakyat."

"Ini kerana tujuan kita memilih wakil rakyat adalah untuk membantu selesaikan masalah, jadi dalam PRU nanti, undi jangan ikut emosi," katanya.

Ismail Sabri bagaimanapun berkata berdasarkan pemerhatian beliau, angin perubahan telah mula ketara apabila sokongan masyarakat Cina telah mula kembali kepada BN setelah mereka menyedari hakikat berkenaan.

-- BERNAMA

HATI HATI DENGAN PENIPUAN PROGRAM BERCUTI RM200

Pada 30 Mei 2017 saya telah siarkan Berita Bernama dalam blog saya newajilpost berjudul "Bercuti Di Empat Negara dengan RM200" dengan link http://newajilpost.blogspot.my/2017/05/bercuti-di-empat-negara-dengan-rm200.html

Ramai kawan kawan saya tak yakin dengan program tersebut. Oleh kerana saya mahu kumpulkan anak anak menantu dan cucu saya ke Pulau Pangkor maka saya panggil Abadi (0173441189) dan Darling (0194061118) ke rumah anak saya Along di Wangsa Melawati, Kuala Lumpur majlis berbuka puasa pada bulan Mei tahun lepas.

Abadi pun terangkan bahawa tak perlu taja orang kerana ia adalah program auto placing. Maka saya bayar RM5000 untuk 25 orang anak menantu cucu dan kawan kawan selepas menerima komisen Agro Malaysia.

Sekarang bulan Februari 2018 dah 9 bulan duit saya sebanyak RM5000 diambil oleh syarikat DUSN Lifestyle Sdn Bhd tetapi trip ke Pulau Pangkor belum jadi. Asyik tangguh kerana kononnya tak cukup orang pasal 24 orang di bawah saya tidak taja orang lain.

Dahulu masa taklimat Abadi kata tak payah taja orang. Saya wasap Abadi dia tak jawab. Saya call Abadi dia tak angkat. Dia kata kalau tak jadi pergi ke Pulau Pangkor bulan Februari ini dia mahu pulangkan semula duit saya. Oleh itu lebih baik dia pulangkan duit saya sebelum 28 Februari atau saya buat polis report menipu.

Saya harap awak baca blog saya ini Abadi. Saya nak selesaikan kes ini secara baik tapi awak tak angkat call saya.

JKM PERLU SAHKAN ANAK ANGKAT UNTUK MUDAHKAN PERSEKOLAHAN

KUALA BERANG, 9 Feb (Bernama) -- Kementerian Pendidikan menasihatkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) membuat pengesahan terhadap anak jalanan yang dijadikan anak angkat di institusi kebajikan itu bagi memudahkan proses pendaftaran kemasukan ke sekolah.

Menteri berkenaan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata langkah itu bagi memastikan kanak-kanak berkenaan mempunyai dokumen yang disahkan sebelum mereka dibenarkan bersekolah.

Katanya proses sama turut perlu dilakukan oleh mana-mana ibu bapa yang memelihara anak angkat warga asing supaya mereka mendapat pendidikan sewajarnya seperti kanak-kanak lain.

"JKM perlu membuat satu deklarasi yang menyatakan atau mengesahkan kanak-kanak itu dijumpai di mana dan berapa lama dipelihara oleh JKM. Serupa juga ibu bapa angkat...dia kena ada ikatan perundangan daripada JKM atau pihak mahkamah bagi menyatakan kanak-kanak itu adalah anak angkat yang dipelihara secara sah dan mengikut undang-undang," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Kolej Tingkatan Enam Hulu Terengganu di sini hari ini.