Rabu, Julai 20, 2016

UMNO TERENGGANU TIDAK TERGUGAT DENGAN PARTI BAHARU

UMNO Terengganu tidak akan tergugat meskipun dengan penubuhan parti baharu oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kelak.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri yang juga Menteri Besar, Ahmad Razif Abd Rahman berkata UMNO adalah sebuah parti yang kukuh dan yakin ia akan mendapat sokongan yang berterusan daripada setiap anggota parti termasuk di peringkat akar umbi.

"Ini bukan pertama kali berlaku dalam UMNO. Dahulu pun masa Datuk Onn Jaafar menubuhkan Parti Negara, UMNO tetap teguh. Begitu juga dengan penubuhan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Semangat 46.

"Pada saya parti serpihan (UMNO) yang ditubuhkan atas dasar kekecewaan ia tidak akan ke mana-mana kerana rakyat yang memberi sokongan yakin dengan UMNO bahawa ia adalah relevan untuk dahulu, kini dan selamanya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan stesen radio Manis FM di sini hari ini.

Khamis lepas, Dr Mahathir mengumumkan beliau akan menubuhkan parti baharu yang akan menjadi sebahagian daripada komponen pakatan pembangkang bagi menghadapi PRU ke-14.

Di KUALA LUMPUR, Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) melihat hasrat bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menubuhkan parti baharu, sebagai usaha sia-sia malah parti itu tidak akan kekal lama.

Presidennya Tan Sri Abdul Aziz Rahman berkata penubuhan sesebuah parti perlu berasaskan kepada perjuangan dan bukan bersifat peribadi.

"Bagi saya kalau ada yang berjuang hanya untuk kepentingan peribadi berbentuk serangan peribadi ia tidak lama.

"Perjuangan mestilah berasaskan kepada ideologi," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Induk dan Jawatankuasa Pelajar Program Parlimen Mahasiswa Kali Kedua 2016 di sini hari ini.

Jelas Abdul Aziz, Mubarak bersifat terbuka terhadap mana-mana bekas pemimpin yang mahu menubuhkan parti baharu memandangkan negara mengamalkan sistem demokrasi.

"Soalnya sekarang adakah parti itu efektif. Jika Tun Mahathir mahu tubuh parti maka beliau boleh teruskan," katanya.

Mengenai persidangan Parlimen Mahasiswa yang akan diadakan pada 26 dan 27 Julai ini, Abdul Aziz berkata persidangan kali ini turut disertai enam institusi pengajian tinggi swasta termasuk 20 institusi pengajian tinggi awam tempatan.

"Seramai 210 perwakilan akan bersidang kali ini. Kami (Mubarak) syorkan universiti terlibat memberi peluang kepada semua kaum dan jantina," katanya.

Katanya usul-usul perbahasan adalah bersifat kontemporari yang dihadapi perwakilan yang juga mahasiswa mewakili institusi pengajian tinggi masing-masing.

"Sebelum bersidang, perwakilan akan menyertai bengkel selama tiga hari bermula 23 Julai ini. Pada bengkel tersebut prestasi pencapaian mereka juga akan dinilai barisan panelis diketuai Ketua Penerangan Mubarak, Tan Sri Abdul Rahman Sulaiman," katanya.

-- BERNAMA

UMNO SABAH MAKIN KUAT

KOTA KINABALU, 19 Julai (Bernama) -- Ketua Penerangan UMNO Malaysia Tan Sri Annuar Musa yakin UMNO Sabah akan bertambah kuat selepas mengharungi pelbagai cabaran semasa parti, termasuk yang terbaharu, tindakan beberapa pemimpin cawangan dan bahagian di Semporna mengisytiharkan keluar daripada UMNO.


Kebiasaannya, kata Annuar, setiap kali berhadapan dengan cabaran, UMNO akan bertambah kuat dan kukuh kerana apapun yang berlaku akan dijadikan pengajaran oleh anggota serta kepimpinan parti.

"Daripada apa yang dapat perhatikan, semangat sangat tinggi di kalangan jentera parti (di Sabah) dan saya percaya barangkali kadang-kadang bila ada yang berlaku pada kita, antibodi bertambah kuat. Saya meramalkan begitu. Saya meramalkan UMNO Sabah akan menjadi semakin kuat.

"Dia (UMNO Sabah) menjadi lebih bersiap siaga, menyedari situasi yang berlaku kerana dia (UMNO) menjangkakan akan ada ancaman baharu yang datang. Ini memperteguhkan UMNO Sabah," katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan ketua-ketua penerangan UMNO peringkat negeri Sabah Isnin malam.

Turut hadir pada majlis yang dihadiri lebih 100 jentera penerangan parti dari seluruh Sabah itu ialah Ketua Penerangan UMNO Sabah Datuk Sapawi Ahmad.

Menurut Annuar cabaran yang dihadapi UMNO Sabah sekarang yang melibatkan satu bahagian sahaja bermasalah, jauh lebih kecil berbanding dengan yang pernah dihadapi UMNO Kelantan suatu ketika dahulu apabila krisis dalaman parti bersifat menyeluruh sehingga memaksa UMNO Kelantan membina semula kekuatannya bermula daripada kosong.

Beliau berkata sokongan rakyat serta anggota parti kepada UMNO Sabah juga tidak akan mudah goyah kerana rakyat dan kepimpinan politik Sabah banyak belajar daripada beberapa episod krisis politik di negeri itu pada masa lalu sehingga UMNO muncul sebagai faktor penyatu kepada rakyat di Sabah dan membawa kestabilan politik di negeri berkenaan.

Katanya dengan adanya kestabilan politik, banyak perkara dapat dilakukan untuk membangunkan Sabah demi kebaikan dan kemakmuran rakyat negeri itu.

"Saya fikir rakyat Sabah sangat-sangat menghargai (kestabilan politik ini) dan ini menjadi satu petanda yang sangat baik bagi Sabah sebab akhirnya yang penting itu rakyat... rakyat Sabah mesti mendapat yang terbaik. Jadi semangat itu, insya-Allah, akan memberi peluang kepada rakyat Sabah menikmati kemajuan yang lebih besar," katanya.

Sehubungan itu Annuar memuji kepimpinan UMNO Sabah yang mampu membina UMNO sehingga menjadi sebuah parti yang kuat di Sabah dengan anggotanya mempunyai semangat dan penghayatan terhadap perjuangan parti yang amat tinggi.

-- BERNAMA

MP RAUB MINTA MAAF KEPADA IBRAHIM ALI

SHAH ALAM, 19 Julai (Bernama) -- Kes saman fitnah yang difailkan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali terhadap Anggota Parlimen Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz selesai selepas wakil rakyat DAP itu mengemukakan permohonan maaf di Mahkamah Tinggi, di sini hari ini.

Saman itu difailkan berikutan artikel Mohd Ariff Sabri menerusi laman blog beliau bertajuk "Keadaan Negara Kita Hari Ini-Siri 2? diterbitkan 29 Sept tahun lepas, yang mendakwa Ibrahim dilantik sebagai pengarah syarikat George Kent (M) Bhd yang terlibat dalam projek pembinaan Sistem Transit Aliran Ringan (LRT).

Mohd Ariff Sabri selaku defendan membacakan kenyataan permohonan maaf itu kepada Ibrahim di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi See Mee Chun