Isnin, Februari 14, 2011

SANUSI TAK SETUJU SEKOLAH CINA DAN TAMIL DIHAPUSKAN


Bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Sanusi Junid tidak setuju sekolah cina dan tamil dihapuskan sebagai respon kepada cadangan pengerusi panel, Dr Ashraf Wajdi Datuk Dusuki dalam Simposium Dilema Melayu di PWTC Sabtu lalu.

"Biarpun Thailand, Filipina, Singapura dan Indonesia tidak ada sekolah cina sokongan kerajaan tetapi jangan hapuskan sekolah cina di Malaysia supaya kita dapat mengenali orang Cina,"katanya.

Akibat tidak ada sekolah Cina di Thailand, kita tak sedar yang jadi PM Thailand ialah orang Cina walaupun bernama Siam, Thaksin Shinawatra, kata Sanusi.

Oleh itu sekolah cina perlu diteruskan di Malaysia supaya kita kenali siapa orang cina dan siapa bukan orang China.

Apabila Misbun Sidek main badminton di Kuala Lumpur lawan Rudi Hartono, kita ingat buruh Jawa di Kuala Lumpur sokong Misbun yang berketurunan Jawa. Sebaliknya mereka sokong Rudi Hartono yang merupakan orang Cina dan bukan orang Jawa,"kata Sanusi sambil disambut gelak-ketawa para hadirin.

Sebab itu kita kenal kekalkan sekolah cina supaya suatu hari nanti kita tidak keliru orang bernama Melayu jadi Perdana Menteri rupa-rupanya berketurunan Cina, tegas Sanusi.

Selain dari Sanusi, yang menjadi ahli panel ialah ahli parlimen pasir Mas, Datuk Haji Ibrahim Ali, bekas CEO BSKL, Datuk salleh Majid dan Timbalan Menteri kewangan, Datuk Seri Dr. Awang Adek Husin.

Beliau juga menyentuh tentang wawasan 2020 yang diperkenalkan oleh Dr Mahathir. Menurut Sanusi, wawasan itu adalah wawasan yang jelas supaya rakyat Malaysia tahu hala tuju negara kita.

"Sebaliknya mereka ingat tahun 2020. Depa dah kata tahun 2020, kita terimalah,"kata Dr Mahathir kepada Sanusi yang menyebabkan para hadirin gelak-ketawa.