Sabtu, Januari 30, 2016

CADANGAN PEMUDA UMNO CHERAS JADI KENYATAAN


Pada 27 Ogos 2015 saya sudah menulis dalam blog ini bahawa Annuar Musa perlu serius mempertahankan Najib berdasarkan majlis penerangan khas anjuran Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan yang diadakan sehari sebelum itu.

Para hadirin kagum dengan hujah Pengerusi MARA itu mengenai isu 1MDB dan isu derma RM2.6 billion dan wakil Pemuda Umno Bahagian Cheras mencadangkan majlis tertinggi Umno melantik Annuar Musa sebagai ketua penerangan Umno Malaysia.

Mereka kecewa kerana Ahmad Maslan gagal menjelaskan isu isu semasa. Sebab itu mereka tertarik dengan pidato Annuar Musa. Semalam majlis tertinggi Umno melantik ahli parlimen Ketereh itu sebagai ketua penerangan Umno yang baharu menggantikan Ahmad Maslan.

Majlis tertinggi juga melantik Ahmad Maslan sebagai pengerusi media baharu selain dari Azeez Rahim, pengerusi daftar pemilih dan keahlian; Johari Ghani sebagai pengerusi biro ekonomi, Reezal Merican Naina Merican sebagai pengerusi biro pelajar luar negara, Razali Ibrahim  pengerusi biro institut pengajian tinggi swasta (IPTS) dan Samsul Anuar Nasrah sebagai pengerusi biro kebajikan.

Sudah pasti dengan perlantikan Annuar Musa nanti biro penerangan Umno Malaysia lebih rancak dan segar tidak seperti sekarang biro tersebut tidak bermaya sebaliknya diperlekehkan oleh ahli ahli Umno sendiri. Tugas Annuar amat berat untuk menjelaskan isu 1MDB dan isu RM2.6 billion kerana ahli-ahli Umno sendiri tidak percaya dengan penjelasan Peguam Negara, Mohamed Apandi Ali mengenai isu derma RM2.6 billion. 

Semalam juga kononnya Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir dihalau dari mesyuarat majlis tertinggi sedangkan beliau tidak diundang. Setiausaha Agung Umno, Tengku Adnan Tengku Mansor mengesahkan bahawa beliau sudah menelefon Mukhriz sebelah pagi bahawa beliau tidak perlu hadiri mesyuarat tersebut tetapi untuk menagih simpati rakyat, beliau tetap hadir dan disambut dengan laungan Hidup Mukhriz ketika tiba di lobi Menara Dato Onn.

Apabila Mukhriz tidak diundang ke mesyuarat majlis tertinggi Umno kerana beliau bukan ahli majlis tertinggi Umno maka isu perlantikan MB baharu Kedah akan berakhir sehari dua lagi. Senarai tiga nama calon MB baharu sudah dikemukakan kepada Pemangku Sultan Kedah. Sama samalah kita tunggu pengumumannya.