Selasa, Oktober 20, 2015

MALAYSIAKINI MENIPU LAGI

Malaysiakini patut tukar nama dari Malaysiakini kepada Menipulagi. Tak habis habis berita Malaysiakini menipu pembaca. Kebetulan di rumah saya baru masuk Unify jadi ada saluran 143 untuk siaran langsung persidangan parlimen.

Selama ini kita menyaksikan siaran langsung parlimen dari jam 10 pagi hingga 11.30 soal jawab di RTM saluran 1. Tetapi melalui saluran 413 Unify, kita dapat menyaksikan siaran langsung sidang parlimen dari jam 10 pagi hingga jam 5 petang.

Ketika Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia sedang bergaduh dengan ahli parlimen Segambut, Lim Lip Eng saya sempat menontonnya. Maka tajuk yang diberi Malaysiakini, "Kerana usul tol, dua wakil DAP diarah keluar dewan" ternyata amat mengelirukan.  Nampak sangat Malaysiakini menipu para pembacanya.

Pandikar bukannya menghalau Lim kerana membawa usul tol tetapi kerana beliau  mengganggu persidangan dewan. Sepatutnya dia bangkitkan hal usulnya pada jam 11.30 pagi sebelum PM, Najib Razak memnbentangkan usul perlantikan jawatankuasa pemilih.

Seperti kata Pandikar, walaupun usul ini ditolak kerana ia tidak perlu disegerakan, isu tol boleh dibincangkan minggu depan dalam perbahasan bajet. Bukannya ahli parlimen tidak boleh bercakap langsung pasal tol. Jadi apa motif Lim Lip Eng nak bertengkar dengan Speaker Dewan Rakyat. Nak jadi hero kot.

Ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo diarah keluar dewan kerana berkata Speaker tidak jujur. Maka Speaker berkata beliau telah mempertikai integritinya sebagai Speaker. Pandikar suruh Gobind menarik balik tuduhan itu tetapi beliau enggan, maka Pandikar arahkan beliau keluar dewan.

Jadi tak timbul isu Gobind diarah keluar kerana mempertahankan usul tol yang dibawa Lim Lip Eng. Dahulu saya hormati berita-berita yang disiarkan Malaysiakini, tetapi setelah saya melihat siaran langsung sidang parlimen di tv maka saya tidak hormati lagi Malaysiakini kerana Malaysiakini sengaja menipu dalam penyiaran beritanya. Sampai bila Malaysiakini nak menipu rakyat Malaysia? Journalisme apa yang diamalkan oleh Malaysiakini? Buat malu wartawan.