Ahad, November 23, 2008

RAFIDAH TAK FAHAM KONSEP PEMANGKU


Nampaknya Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz tidak faham dengan konsep pemangku ketua yang disebutnya semalam. Dia berkata Tun Hussein Onn pernah pangku jawatan Presiden UMNO. Dia turut kata Hishamuddin pernah pengku jawatan ketua pemuda.


Kita kena faham dengan suasana yang berlaku, Hussein Onn kena pangku jawatan Presiden UMNO kerana Tun Razak meninggal dunia pada tahun 1976. Pada pemilihan 1978, barulah beliau disahkan sebagai Presiden UMNO setelah menewaskan pencabarnya, Sulaiman Palestine.

Hishamuddin memangku jawatan Ketua Pemuda setelah Dr. Ahmad Zahid Hamidi melepaskannya selepas ditekan kerana ketika itu Dr. Zahid menyokong Anwar Ibrahim pada tahun 1998.


Rafidah tidak mati, jadi konsep pemangku ketua wanita tidak boleh digunapakai. Kecuali Rafidah mati pada Jun 2009, barulah Shahrizat layak jadi pemangku Ketua Wanita.


Dalam soal wanita ini, perhimpunan diadakan Mac 2009. Takkan Rafidah mahu serah jawatan tiga bulan kemudian kepada Shahrizat selepas pemilihan Mac. Perlu apa Rafidah jadi ketua wanita untuk tiga bulan sahaja? Lebih baik dia tidak bertanding pada Mac ini dan beri laluan kepada Shahrizat.


Adakah Rafidah ikhlas mahu menyerahkan jawatan ketua wanita kepada Shahrizat? Shahrizat yang akan dicabar oleh Kamilia jika dia tidak lawan Rafidah belum tentu menang. Jika Shahrizat kalah, adakah pada Jun 2009, Rafidah akan serahkan jawatannya kepada Kamilia? Atau dia akan kekal sehingga pemilihan akan datang.


Apa motif Rafidah mahu kekal jadi ketua sehingga Jun 2009? Walaupun dia sudah nafi tidak mahu jadi menteri, tetapi tafsiran politik buat dibuat bermacam-macam tafsiran terhadap beliau.Dr. Siti Zaharah Sulaiman yang pernah mengalahkan Rafidah pada tahun 1996 berkata belum tentu Shahrizat menang kerana sokongan akar umbi Rafidah agak kuat.


Selepas Rafidsah tidak jadi menteri, Rafidah agak lantang mengkritik Pak Lah dan pertandingan Shahrizsat dengan Rafidah dilihat pertandingan proksi antara puak Pak Lah dengan puak Dr. Mahathir.