Rabu, Oktober 14, 2015

TOL NAIK: NAJIB SELAMATKAN DUIT RAKYAT

Khamis ini tol akan naik di beberapa lebuhraya tidak termasuk PLUS. Ramai orang marahi kerajaan kerana kerajaan BN mungkir janji kerana dahulu Najib Razak berkata kerajaan tidak akan naikkan tol.

Apa yang kita alami sekarang ialah meneruskan legasi Dr Mahathir Mohamad yang membuat lebuhraya di zaman pemerintahannya. Maka kerajaan sekarang yang dipimpin Najib Razak terpaksa menanggung bebannya.

Di zaman Dr Mahathir, konsesi tol menguntungkan pemegang konsesi. Kalau kerajaan tidak naikkan tol, kerajaan terpaksa membayar pampasan kepada pemegang konsesi. Sampai bila kerajaan terpaksa membayar pampasan ini? Maka Najib Razak tiada pilihan terpaksa menaikkan harga tol untuk menyelamatkan duit rakyat.

Tidak semena-mena kerajaan kena bayar pampasan yang melibatkan billion ringgit. Alangkah baiknya billion ringgit itu diselamatkan untuk bina benda lain. Jadi pengguna lebuhraya terpaksa membayar lebih kalau mahu lalu ikut jalan yang ada tol.

Kalau tak mahu bayar tol, lalulah jalan yang tiada tol. Saya sendiri pernah tak mahu bayar tol di Tol Jabor di LPT maka lalu jalan lama dari Kuantan ke Kuala Lumpur. Bukannya tak sampai ke Kuala Lumpur. Cuma lambat sahaja.

Dalam suasana ekonomi dunia sedang merudum, Najib Razak tiada pilihan terpaksa menyelamatkan billion ringgit daripada dibayar kepada pemegang konsesi. jadi siapa yang wajar disalahkan? Dr Mahathir atau Najib? Kerana kebanyakan lebuhraya ini dibina di zaman Dr mahathir. Kenapa Dr Mahathir galakkan perjanjian berat sebelah? Atau adakah setiap kali kerajaan membayar pampasan kepada pemegang konsesi proksi Dr Mahathir turut mendapat habuan? Jika benar ada proksi Dr Mahathir yang kaya akibat kerajaan bayar pampasan kepada pemegang konsesi lebuhraya maka Dr Mahathirlah pengkhianat kerana sanggup meluluskan perjanjian yang berat sebelah.