Jumaat, Mei 22, 2009

SEPAGI DI THE MALL


Selepas balik dari MINDEF pagi ini menemui PA kepada Setiausaha Sulit Kanan Menteri Pertahanan, saya singgah di The Mall. Lama juga saya tak lepak di the Mall kerana sibuk uruskan beberapa urusan kawan-kawan.

Ada kawan nak jumpa Datuk Seri Dr. Zahid Hamidi pun cari saya. Nasib baik Dr. Zahid jawab sms saya di depan kawan saya itu menyebabkan kawan saya percaya saya baik dengan Dr. Zahid. Padahal Dr. Zahid layan saya sebagai seorang wartawan yang sudah lama saya kenali sejak tahun 1989 lagi ketika beliau menjadi Setiausaha Politik kepada Datuk Seri Najib Tun Razak. Saya bawak kawan saya jumpa Dr. Zahid. Terpulang kepada Dr. Zahid sama ada mahu menolong kawan saya itu. Saya banyak terhutang budi kepada Dr. Zahid. Beliau yang banyak membantu saya sepanjang lima bulan WATAN tak bayar gaji saya.

Ramai kawan-kawan lepak di Hotz cafe The Mall itu berbincang politik semasa ketika saya sampai. Bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Kemaman, Rahim Husin kelihatan berbual dengan bekas Ketua Pemuda PKR Terengganu, Fakrul Azman dan AJK UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Zakri. Kemudian datang Ketua Pemuda UMNO Terengganu yang baru, Saiful anak bekas SUK Terengganu, Datuk Baharuddin yang juga Ketua Pemuda UMNO Marang yang baru. Turut hadir ialah Setiausaha Pemuda UMNO Negeri yang baru yang juga Ketua Pemuda UMNO Kuala Nerus yang baru.

"Dahulu Saiful tiada musuh, sejak jadi Ketua Pemuda negeri yang baru, semakin ramai musuh Saiful," kata Zakri yang juga bekas Ketua Pemuda UMNO Hulu Terengganu.

"Percayalah cakap saya. Bukan senang nak buat program pemuda kerana ADUN yang ada takut kepada kita akan ambilalih tempatnya," kata Zakri lagi kepada dua tokoh muda itu. Beliau bercakap berdasarkan pengalamannya sebagai ketua pemuda ketika bahagian Hulu Terengganu diketuai oleh Datuk Ahmad Sidi ismail yang juga Exco kerajaan negeri terengganu. Sebab itu beliau tidak dapat jadi calon walaupun beliau adalah ketua pemuda bahagian. Namun begitu sebagai seorang ahli perniagaan yang berjaya, beliau tidak pernah kalah G7 dari Hulu terengganu.

Rahim Husin tidak dapat lama di The Mall kerana terpaksa balik ke Besut untuk menghadiri majlis tahlil sempena genap setahun kematian ayahnya di Jerteh pada malam ini. Saya tidak dapat lama berada di The Mall kerana terpaksa pergi ke masjid yang tidak jauh dari situ untuk menunaikan solat Jumaat.

POLITIK TERENGGANU BELUM STABIL

Pertemuan ADUN BN dengan ketua perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Hishammudin Hussein malam tadi belum menemui jalan penyelesaian terhadap kemelut politik di negeri itu, kata ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad.

nawi mohamad adun hulu besut 210509Nawi (foto) yang turut menghadiri pertemuan tersebut di pejabat Hishammmudin di Putrajaya, mendakwa masih sukar untuk dua kumpulan penyokong yang saling bertentangan itu, untuk berbaik-baik semula.

Dua kumpulan tersebut terdiri daripada penyokong Menteri Besar Datuk Ahmad Said dan satu lagi bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh.

"Tiada jalan lain (untuk penyelesaian) melainkan pucuk pimpinan tertinggi melihat punca kemarahan ADUN-ADUN Terengganu sehingga mencetuskan kemelut tersebut.

"Mereka kena tengok prestasi Ahmad sebagai menteri besar, Ini perkara yang penting," katanya.

Sebelum ini, sebahagian ADUN BN Terengganu mahu Ahmad digantikan atas alasan tidak berkeupayaan mentadbir negeri itu.

Manakala 10 daripada mereka tidak menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu baru-baru ini apabila tiga daripada mereka menerima SMS ugutan.

ahmad said idris jusoh terengganuBagaimanapun mereka menghadiri hari terakhir sidang DUN tersebut atas arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malam tadi, Hishammuddin yang juga naib presiden Umno mengadakan pertemuan berasingan dengan ketua-ketua Umno bahagian dan kemudiannya diikuti pertemuan dengan ADUN BN Terengganu.


Sementara itu, ketua Umno bahagian Dungun Datuk Rosli Mat Hassan, ketika ditemui malam tadi, mendakwa semua ketua Umno bahagian tidak ada masalah dengan Ahmad.

Beliau juga mendakwa tidak berlaku kemelut politik yang berlaku di negeri itu sebagaimana yang digembar-gemburkan.

Rosli berkata, dalam pertemuan itu, semua ketua bahagian, termasuk Idris (Besut) setuju dengan permintaan Hishammuddin supaya mereka sama-sama menyelesaikan kemelut tersebut.

Difahamkan dalam pertemuan semalam, tiga ADUN - Rosol (Ajil), Zakaria Ariffin@ Abdullah (Paka) dan Datuk Din Adam (Bukit Besi) - bercakap panjang lebar mengenai kemelut politik Terengganu.

Beberapa ADUN lain turut mencelah, tetapi Idris dan Ahmad yang hadir sama dalam pertemuan tersebut, hanya sekadar mendengar sahaja.

Idris dan Ahmad kelihatan keluar bersama tetapi tidak bercakap ketika menuju ke kereta masing-masing, selepas tamat pertemuan tersebut.

Kedua-dua mereka enggan ditemubual media untuk mendapatkan pandangan mengenai hasil pertemuan dengan Hishammuddin malam tadi.