Isnin, Jun 21, 2010

MEMASARKAN MM PARKING


Seronok juga buat promosi Miss call Mobile (MM) Parking ke seluruh Malaysia bersama pereka sistemnya, Burhanudin Tan Sri Ibrahim atau lebih dikenali dengan nama Baha. Melalui MM Parking ini, pengguna tidak perlu meletakkan duit siling untuk parkir kereta masing-masing.Sebaliknya dengan membeli top up MM Parking, secara automatik top up kita ditolak parking untuk satu jam setelah membuat miss call kepada nombor yang diberikan.

Sehingga ini seluruh Malaysia telah dijelajah kami.Paling best berurusan dengan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam melalui sms sahaja. Saya sms kepada beliau untuk bertemunya. Dia suruh datang ke Melaka. Kami pergi ke rumahnya. Kebetulan sehingga jam 11 malam, dia belum pulang, jadi kami tinggalkan surat kami di rumah pengawalnya.Kata pengawal rumahnya, kalau Datuk Seri Ali balik jam 2 pagi, masih ramai yang datang menemuinya. Sebelah pagi pula biasanya 7.30 pagi sudah ramai menunggu untuk menemui beliau di kediaman rasminya itu. Kita tidak akan temui Ketua Menteri seperti Datuk Seri Ali lagi selepas ini yang mudah ditemui rakyat.

Esoknya saya sms lagi kepada beliau, tanya sudah terima surat itu. Datuk Seri Ali suruh kami berhubung dengan Pengarah UPEN Melaka, Datuk Zainal. Lalu kami pun hubungi pejabat Datuk Zainal untuk menemuinya seperti mana diarah Datuk Seri Ali melalui sms.

Baha turut menemui Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hassan yang amat bersetuju dengan MM Parking.Katanya, "Saya baru balik dari London dan sistem parking ini diguna di London".

Beliau terus minit surat itu kepada Yang Dipertua Majlis Perbandaran Seremban dan Nilai yang mana Setiuasahanya, Haji Ali Luman merupakan kawan lama di Universiti Malaya. Kali terakhir saya temuinya lapan tahun lepas di Jakim ketika beliau menjadi Ketua Penolong Pengarah (Pentadbiran) di Jakim.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Haji Ahmad Said kami temuinya di rumah rasmi di Kuala terengganu. Beliau kata akan laksanakan sistem ini jika ia berjaya. Baha menambah ia akan dilaksanakan di Kuala Lumpur mulai Julai ini. Sebagai pilot projek, Dewan Bandaraya beri kepada IGS Capital Sdn Bhd sebanyak 1,000 parking lot di Solaris Hartamas dan bekas kilang F&N di Jalan Sungai Besi.

"Datuk Bandar Kuala Lumpur kawan saya. Jika sistem ini berjaya di Kuala Lumpur, kita akan laksana di Terengganu," kata Datuk Ahmad Said lagi kepada Baha.

Pada hari yang sama, kami dapat menemui Datuk Bandar Kuala Terengganu, Datuk Azlan Dagang. Beliau terus menyuruh kami menemui Ketua Bahagian Letak Kereta MBKT, Abdillah yang mana pejabatnya terletak di Pasar Kedai Payang.

Kami serah surat di rumah Menteri Besar Perlis, Datuk Dr. Isa Sabu tapi belum dapat respon walaupun rakan kami di Perlis sudah follow-up. Surat yang kami serah kepada Menteri Besar Perak, Datuk Dr. Zamby Abdul Kadir telah diminit kepada Exco Kerajaan tempatan, Datuk Dr. Mah yang menghubungi Baha seminggu kemudian.

Di Pulau Pinang, Lim Guan Eng dikatakan bersetuju amalkan sistem ini dan ia mahu ia dilaksanakan oleh majlis perbandaran sendiri tanpa menggunakan operator.Di Johor, kami masih menunggu rakan kami untuk temujanji dengan Menteri Besar, Datuk Ghani Othman. Di Sabah, seorang rakan sedang susun temujanji dengan Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman.Menteri Besar Kedah, Datuk Azizizan juga dikatakan berstuju melaksanakan sistem ini.

Alangkah seronoknya kalau semua Menteri Besar jawab sms macam Datuk Seri Ali Rustam. Ramai menteri besar yang kami hubungi tidak jawab sms.

Sistem MM Parking akan membuatkan majlis mempunyai pendapatan yang lebih dari segi kutipan parking. Ramai operator parking di Kuala Lumpur yang rugi kerana bayaran tidak mencukupi untuk bayar kepada Dewan Bandaraya. Jadi sistem ini dijangka dapat memberi kutipan yang lebih kepada majlis dan operator.

Dalam membuat kerja pemasaran ini, ada juga yang lucu. Surat yang dihantar by hand kepada personal assistant Exco Kerajaan Tempatan Kelantan, Datuk Takiyuddin hilang. Jadi surat baru terpaksa difax semula ke ofisnya.

Apabila sistem MM Parking dilaksanakan di seluruh Malaysia nanti, semua tidak perlu berlari untuk masuk siling dalam meter parking, selepas tempoh tamat kerana ia dibuat melalui miss call kepada nombor yang disediakan sahaja.Maka pengguna tidak perlu meninggalkan miting untuk tambah masa parking dan tidak perlu bimbang akan disaman lagi.