Sabtu, Mei 11, 2019

PENGUNJUNG BAZAR RAMADHAN BELI KUEH GUNA E WALLET TOUCH N GO

KUALA LUMPUR, 10 Mei (Bernama) -- Pengunjung ke bazar Ramadan di Kampung Baru sekarang boleh membeli pelbagai juadah untuk berbuka puasa secara “Kashless” atau tanpa tunai menggunakan e-Wallet Touch n Go dengan hanya perlu mengimbas kod QR apabila membuat pembelian.

Ketua Pegawai Eksekutif TNG Digital Sdn Bhd, Syahrunizam Samsudin berkata bazar Ramadan “Kashless” merupakan salah satu inisaitif syarikat untuk mempronmosikan pembayaran e-wallet.

Malah orang ramai yang ingin menghulur sumbangan di Masjid Jamek Kampung Barujuga boleh menggunakan e-Wallet Touch’n Go.

“Kami mahu mendekati komuniti denghan menjadikan teknologi lebih inklusif melalui cara yang memberi manfaat kepada pengguna dan peniaga,” kata beliau selepas melancarkan Halaman Sempoi di Bangunan Warisan Kelab Sultan Sulaiman di sini hari ini.

Syahrunizam berkata pengunjung juga berpeluang menikmati ganjaran termasuk wang tunai RM1,000,000 melalui “Ketupat Runtuh' atau pembelian barangan eksklusif melalui Hadiah Extra Sempoi dan banyak lagi apabila membuat pembelian tanpa tunai.

Pada majlis yang sama, syarikat itu memulakan program untuk memastikan makanan berlebihan di bazar dikumpulkan dan dibungkus oleh sukarelawan sebelum mengedarkannya kepada golongan gelandangan dan golongan miskin bandar.

Terdahulu, pasukan TNG Digital mengedarkan 'bubur lambuk' kepada orang ramai di Masjid Jamek . Turut berangkat ke majlis itu anggota kerabat diraja Selangor Tengku Datin Paduka Setia Zatashah Sultan Sharafuddin ldris Shah. Makanan yang diagihkan itu disediakan dengan kerjasama Kechara Soup Kitchen.

Dalam pada itu, Tengku Zatashah menggesa orang ramai untuk memupuk # SayNo2Plastic dan menggalakkan rakyat Malaysia untuk membawa bekas makanan mereka sendiri apabila membeli makanan di bazar Ramadan.

“Saya berharap lebih banyak organisasi boleh bekerjasama dengan masyarakat untuk melindungi alam sekitar kita agar bersih dan bebas plastik,“ titah Tengku Zatashah.

-- BERNAMA