Jumaat, Oktober 02, 2009

DR MAHATHIR TETAP JADI TUMPUAN


Baru-baru ini saya berpeluang meliputi majlis Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di INTAN Bukit Kiara untuk majalah saya, Business Kini. Beliau merasmikan persidangan tahunan ke 14 perkhidmatan awam yang dihadiri oleh 600 orang peserta termasuk dari luar negara.

Muhyiddin telah menyampaikan ucaptamanya yang bertemakan merubah negara, membina masa depan dan melabur kemakmuran selama satu jam setengah.

Selepas ucaptama itu sepatutnya wartawan pelbagai akhbar balik ke pejabat masing-masing tetapi mereka tidak jadi balik kerana menurut program pada jam 12 tengahari bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyampaikan ucapannya berjudul Wawasan 2020: Apa Yang Perlu Dilakukan Seterusnya?

Bagi wartawan, bukan mudah mahu bertemu dengan Dr Mahathir. Jadi inilah peluang mereka untuk menemu ramah beliau walaupun terpaksa menunggu satu jam setengah selepas ucaptama Muhyiddin selesai.

Dalam ucapannya itu Dr Mahathir mengakui bahawa Wawasan 2020 tidak akan tercapai jika strategi sekarang digunakan oleh kerajaan. Oleh itu, katanya, kerajaan kena tukar strateginya. Beliau mengakui jika cadangan gilannya itu diterima pakai oleh kerajaan, pada tahun 2020 akan menjadi negara maju dengan acuannya yang tersendiri.

Beliau secara sinis menyelar pegawai kerajaan yang tidak suka pergi ke pejabat kerana kononnya boleh buat kerja dari rumah dengan menggunakan lap top. Arahan kepada pegawai bawahan boleh dibuat melalui e mail,sms, facebook dan sms.

"Saya sebagai pesara jika tidak masuk pejabat, saya akan sakit. Saya tak boleh duduk diam di rumah. Sebab itu saya tetap masuk pejabat selain menyiapkan kerka dapat bertemu dengan orang ramai, " katanya.

Sambil berseloroh beliau berkata," If I don't work, I will die".

Dr Mahathir walaupun sudah enam tahun bersara tetapi tetap menjadi tumpuan orang ramai. Apa lagi ucapannya di kalangan kakitangan kerajaan memberi makna yang tersendiri untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam.

Kebetulan hari itu saya berpeluang menemui Dr Mahathir sebanyak dua kali. Selepas bertemu di INTAN Bukit Kiara, sebelah petang pula pada jam 6, saya terserempak dengannya di The Mall. Dr Mahathir bersama pemandu dan pengawal peribadinya pergi membeli barang di The Mall. Sekali lagi orang ramai berebut mahu bersalam dengan beliau.

PENYAKIT JANTUNG SERANG ORANG MUDA


Jika dahulu, penyakit jantung sinonim dengan golongan berusia, tetapi kini ia mula menyerang golongan muda berusia di bawah 40 tahun kesan daripada corak pemakanan dan gaya hidup tidak sihat yang diamalkan mereka.

Ketua Unit Kardiologi Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) Prof Madya Dr Oteh Maskon berkata kegilaan golongan itu terhadap teh tarik, roti canai, nasi lemak dan merokok, ditambah pula sikap malas bersenam menyebabkan mereka mudah mendapat penyakit jantung.

Beliau berkata dengan gaya hidup seperti itu, golongan berkenaan terdedah kepada risiko obesiti, penyakit darah tinggi dan kencing manis yang menjadi faktor utama menyebabkan penyakit jantung.

Ini terbukti dengan kira-kira lima peratus daripada 450 pesakit yang dimasukkan ke wad di PPUKM dalam tempoh setahun terdiri daripada golongan yang berusia bawah 40 tahun, yang rata-ratanya pada masa sama didiagnosis menghidap darah tinggi dan kencing manis, selain perokok, katanya kepada pemberita selepas menghadiri Forum Awam bertajuk "Degupan Jantung, Hembusan Nafas, Jangan Biarkan Ianya Berakhir" di PPUKM di Cheras hari ini.

Forum yang dirasmikan Pengarah PPUKM yang juga Dekan Fakulti Perubatan UKM Profesor Datuk Dr Lokman Saim itu diadakan sempena Persidangan Tahunan ke-12 Persatuan Torasik dan Kardiovaskular Surgeri Malaysia yang dianjur Pusat Jantung dan Paru-Paru, PPUKM.

Dr Oteh berkata pesakit jantung paling muda yang pernah dirawat di PPUKM berusia 23 tahun yang mempunyai masalah 'metabolic syndrome' selain sejarah keturunan.

"Kami juga ada pesakit jantung wanita yang berusia 38 tahun dengan tiga saluran jantungnya tersumbat dan dia juga dikesan ada kencing manis dan ini amat memeranjatkan kita kerana wanita pada usia itu sangat jarang dikesan ada penyakit jantung," katanya.

Beliau berkata selain corak pemakanan dan gaya hidup, pesakit jantung di kalangan golongan itu juga terdiri daripada mereka yang mewarisinya daripada keluarga dengan kadar tiga daripada 10 pesakit yang mendapat rawatan di hospital itu.

"Oleh itu adalah sangat penting untuk pesakit jantung, bukan sahaja daripada kumpulan ini malah mereka daripada kumpulan berisiko, menjaga pemakanan dan gaya hidup mereka sejak daripada awal lagi.

"Walaupun di mana-mana hospital ada pelbagai rawatan dan ubat yang boleh kita ambil untuk merawat penyakit jantung, langkah yang paling penting ialah pencegahan," katanya.

Beliau berkata melalui amalan makan secara sihat, tidak merokok dan bersenam selain membuat pemeriksaan perubatan secara berkala boleh membantu seseorang itu mengetahui tahap kesihatan mereka dan rawatan awal boleh diambil jika dikesan mempunyai penyakit itu.

Dr Oteh berkata kira-kira 30 peratus pesakit jantung yang diserang penyakit itu secara tiba-tiba meninggal dunia tanpa sempat diberi rawatan awal dan kebanyakan kes kematian mengejut juga adalah disebabkan penyakit itu.

BEBAN IO BERTAMBAH


Kekurangan Pegawai Penyiasat (IO) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika ini telah menyebabkan setiap pegawainya terpaksa menanggung beban tugas dua kali ganda daripada sepatutnya.

Pengarahnya, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin berkata, purata kertas siasatan yang dikendalikan oleh seorang IO pada masa kini mencecah 20 kes berbanding 10 kes ditetapkan piawaian antarabangsa.

"Jumlah itu terlalu membebankan. Purata aduan awam yang diterima dan perlu dianalisis setiap hari seluruh negara mencecah sehingga 1,000 laporan.

"Sehubungan itu, pihaknya sedang berusaha untuk menambah bilangan IO bagi memastikan produktiviti kerja lebih baik di masa akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyaksikan kenaikan pangkat dan penyerahan tugas pada majlis serah tugas yang diadakan di Maktab PDRM, Cheras, di Kuala Lumpur semalam.

Pada majlis itu, Datuk Hadi Ho Abdullah yang sebelum ini memegang jawatan sebagai Timbalan Ketua Polis Perak dengan pangkat Senior Asisten Komisioner 1 (SAC1) hari ini menerima pangkat Deputi Komisioner (DCP) dengan jawatan sebagai Timbalan Pengarah JSJ Risikan dan Operasi Bukit Aman.

Jawatan tersebut sebelum ini disandang oleh Datuk Mortadza Nazarene.

Mortadza pula dilantik sebagai Timbalan Pengarah Pengurusan dan Latihan Bukit Aman dengan menggantikan tugas Datuk Acryl Sani Abdullah Sani.

Manakala Acryl Sani pula kini menerima tugas sebagai Timbalan Pengarah JSJ Siasatan dan Perundangan.

Datuk Mohd. Rodwan Mohd. Yusof yang sebelum ini merupakan Ketua Penolong Pengarah D78 Tahanan JSJ kini dilantik sebagai Ketua Polis Melaka.

Ketua Polis Melaka, Datuk Mazlan Mansor pula dilantik sebagai Timbalan Pengarah Perancangan Strategik Bukit Aman.

Mohd. Bakri memberitahu, orang ramai perlu memahami tugas dipikul IO sangat mencabar iaitu selain menguruskan pelbagai bentuk aduan orang awam sebelum kertas siasatan dibuka, mereka juga terpaksa pergi ke tempat kejadian.