Isnin, Mei 22, 2017

JALAN 1/65A DICADANG TUKAR KEPADA JALAN BERNAMAKUALA LUMPUR, 22 Mei (Bernama) -- Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA), Datuk Seri Azman Ujang mencadangkan agar Jalan 1/65A off Jalan Tun Razak yang menjadi laluan masuk ke ibu pejabat agensi berita itu di sini ditukar kepada 'Jalan BERNAMA'.

Beliau berharap cadangan itu boleh dipertimbangkan dan dipersetujui oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memandangkan Wisma BERNAMA telah sekian lama menjadi mercu tanda di sebuah cabang Jalan Tun Razak itu.

Jelasnya Wisma BERNAMA merupakan bangunan yang pertama didirikan dan mula digunakan pada 1984 di kawasan itu dan mendahului bangunan lain di sekitarnya seperti Perpustakaan Negara, Balai Seni Lukis Negara, Pusat Darah Negara dan Istana Budaya.

ALASAN UNTUK AMBIL RASUAH KURANG CERDIKKUALA LUMPUR 21 Mei - Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan satu siasatan dilakukan untuk mengkaji dakwaan pihak tertentu kononnya aktiviti ‘buli’ oleh pegawai atasan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyebabkan anggota di bawahnya terpaksa mengambil rasuah.


Kata Timbalan Perdana Menteri, dakwaan itu menyatakan apabila pegawai atasan dari ibu pejabat turun ke kawasan, Ketua Polis Negeri akan mengarahkan Ketua Polis Daerah ‘meraikan’ dengan mengharapkan perbelanjaan ditanggung oleh mereka.

“Disebabkan Ketua Polis Daerah tidak ada sumber pendapatan lain, maka terpaksa menggunakan kaedah lain dengan mendapatkan wang di luar tugasan.


“Ini merupakan satu alasan yang kurang cerdik sekiranya berlaku. Tetapi saya akan minta Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) dengan kerjasama Cawangan Khas meneliti perkara ini serta mendapatkan fakta sebenar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Hi-Tea Kembara Media Kementerian Dalam Negeri di sini semalam.