Jumaat, Oktober 31, 2008

SHABERY SAHKAN TIADA WARTAWAN SAMPUL SURAT


Menteri Penerangan, Ahmad Shabery Cheek berkata negara ini tidak mengamalkan kewartawanan ala buku cek atau sampul surat sebagaimana menjadi norma bagi sesetengah negara membangun yang dikatakan mempunyai lebih banyak kebebasan akhbar.

Berucap kepada para pemberita selepas merasmikan sambutan Hari Pembangunan Maklumat Sedunia di Universiti Malaya, Shabery juga menyentuh tentang penubuhan Majlis Media Kebangsaan (MMK) yang diharapkannya boleh memainkan peranan sebagai Majlis Peguam di negara ini yang memastikan pengamal undang-undang mematuhi etika profesion mereka.

Dengan kenyataan Shabery ini, jelas terbukti bahawa tiada wartawan upahan di Malaysia seperti mana yang didakwa oleh mana-mana pihak. Di setengah tempat, kena bayar dulu baru boleh berita itu tersiar dalam akhbar. Ini menunjukkan wartawan Malaysia tidak mudah dibeli. Oleh itu jangan mudah tuduh seseorang itu wartawan upahan.

Ada pengunjung blog menuduh saya tidak berterima kasih kepada Shabery yang ambil saya bekerja sebagai wartawan Terengganu Bestari. Shabery adalah Ketua Penerangan UMNO Terengganu ketika itu dan beliau adalah ketua editor Terengganu Bestari yang merupakan lidah rasmi UMNO Terengganu. Saya sebenarnya tidak pernah minta kerja itu tetapi ada orang datang jumpa saya pujuk saya bekerja dengan akhbar itu.

Dah lah bayar gaji murah, saya tidak kesah. Gaji saya yang sepatutnya dibayar sebelum hari raya aidilfitri pada tahun 2006 dibayar selepas hari raya aidilfitri menyebabkan saya berhenti kerja. Oleh kerana ada orang bergaduh dengan Ustaz Adam mengenai komisen cetak Terengganu Bestari, saya jadi mangsa yang menyebabkan Setiausaha Biro Penerangan, Ngah Bidin buat keputusan gaji saya dibayar selepas hari raya sedangkan setiap bulan sebelum ini gaji saya dibayar pada 30 hb.

Bila saya mengadu kepada Shabery melalui sms, dia marah saya kerana melangkaui orang yang bawa saya masuk kerja. Sedangkan saya buat aduan itu atas sebab dia ahli parlimen saya dan kawan lama.

Soal kecil supaya cepatkan bayar gaji saya pun Shabery tak boleh selesai macam mana dia nak selesaikan masalah negara yang lebih besar? Padahal dia boleh call Ngah Bidin supaya arahkan Ustaz Adam bayar segera gaji saya. Nasib baik ketika itu Ahmad Said menolong saya dengan memberi satu projek MPK yang menyebabkan saya dapat belanja untuk hari raya kerana nak tunggu gaji yang dibayar oleh UMNO Terengganu lambat.

Saya pun ada jasa kepada Shabery. Bila dia masuk UMNO pada tahun 1997, saya orang pertama jumpa Ahmad Said dan beritahunya supaya jawatan Ketua Pemuda Kemaman yang akan dikosongkan oleh beliau pada tahun 1998 diberi kepada Shabery. Ahmad Said pernah sebut perkara ini kepada rakan saya bahawa orang pertama jumpanya supaya Ketua Pemuda Kemaman diberi kepada Shabery adalah Zabidi.

Pada tahun 1998, saya sokong Shabery tanding ketua pemuda lawan ahli parlimen, Dr. Ramli Taib yang menyebabkan Wan Mokhtar, MB dan ketua bahagian Kemaman ketika itu suruh Setiausaha Sulit Kanannnya, Datuk Mohamad Ngah memanggil saya ke pejabat. Katanya, MB marah saya sokong Shabery dan saya beri alasan kenapa saya sokong Shabery. Saya sokong Shabery dan ini menyebabkan Wan Mokhtar marahi saya. Pengarah YPK, Datuk Azman Muda, ia itu boss saya marahi saya kerana tak patuhi arahan Wan Mokhtar. Saya berkempen untuk Shabery walaupun dia kalah sedangkan orang yang bawa saya kerja dengan Shabery ketika itu menyokong Dr. Ramli.

Jadi kami dah seri. Dulu saya tolong Shabery dalam pertandingan ketua pemuda pada tahun 1997 dan pada tahun 2006 Shabery beri peluang saya kerja di Terengganu Bestari walaupun ia bukanlah datang dari mulut dia tetapi atas inisiatif orang lain.

Saya tidaklah berniat untuk cerita ini semua tetapi bila ada pelayar blog ini bangkit soal ini dalam ulasan kononnya saya tidak kenang budi Shabery, maka Shabery pun tak kenang budi saya bantu dia bertanding ketua pemuda walaupun saya terima risiko kerana bekerja dengan YPK sedangkan Pengerusi YPK adalah Wan Mokhtar sendiri yang mahu kemenangan berpihak kepada Dr. Ramli.
Bercakap tentang Shabery, saya teringat kepada kawan saya yang mengatakan bahawa beliau bila sekali seluk poket seluarnya, kawan saya hanya dapat RM150 sahaja.

MESYUARAT SEMULA DITANGGUH

Ini adalah sms terbaru yang saya terima dari seorang calon yang bertanding di bahagian Kemaman yang diforward kepada saya sebentar tadi: “ Assalamualaikum. Saya baru dimaklumkan oleh Setiausaha Kerja UMNO Negeri bahawa YAB MB arahkan agar persidangan semula UMNO Bahagian Kemamanyang dijadualkan pada 7 November ini ditangguhkan ke satu tarikh lain yang akan ditentukan kemudian…Harap maklum, terima kasih (Zahari Said)