Isnin, April 23, 2018

AHLI MAJLIS TERTINGGI UMNO PUN TIADA SEMANGAT KEPARTIAN YANG TINGGI


KUCHING, 23 April (Bernama) -- Keputusan tidak meletakkan Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi sebagai calon Barisan Nasional (BN) di Batu Pahat pada pilihan raya umum ke-14 (PRU-14) adalah berdasarkan kepada hasil penilaian landskap politik di seluruh negara, termasuk di kawasan Parlimen berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ketua UMNO Bahagian Batu Pahat itu harus menerima hakikat bahawa kawasan itu berada dalam keadaan agak parah dari segi kerosakan dan hakisan sokongan kepada BN.

Beliau berkata dengan meletakkan calon lain untuk bertanding di kawasan Parlimen itu, BN berharap mereka akan dapat merampas semula kawasan berkenaan dari tangan PKR.

"...tapi kalau ada kawasan PDM (bilik gerakan pusat daerah mengundi) buat sementara ditutup sebab protes dan beliau sendiri akan bertanding atas tiket apa sekalipun, itu hak beliau," katanya dalam satu persidangan media di penghujung lawatan kerja beliau ke Sarawak, di bilik VIP, lapangan Terbang Antarabangsa Kuching di sini.

"...tapi (kalau itu berlaku) beliau tidak menunjukkan semangat kepartian yang tinggi walaupun dia salah seorang anggota Majlis Tertinggi UMNO dan Ketua Pengarah Jasa. Negara ini adalah negara demokrasi, terserah kepada beliau," tambahnya.

Beliau berkata demikian semasa diminta mengulas spekulasi mengenai kemungkinan Mohd Puad akan bertanding sebagai calon Bebas pada PRU14 ini selepas namanya tidak tersenarai sebagai calon BN yang akan bertanding di Johor.

Ahmad Zahid berkata beliau sendiri (Zahid) pernah menerima tekanan lebih hebat sebelum ini, namun menurutnya sebagai "orang parti " semangat kepartian harus mengatasi kepentingan lain.

"Kalau saya dalam kedudukan beliau (Puad), saya tidak akan keluar parti, apa lagi bertanding sebagai calon Bebas, " katanya.

Menurutnya Mohd Puad sebelum ini pernah bertanding bagi kerusi Parlimen Batu Pahat pada 2013, namun nasib tidak menyebelahinya, dan Mohd Puad juga pernah dilantik sebagai senator dan diberi peranan sebagai Timbalan Menteri Pendidikan sebelum ini.

Merujuk kepada persiapan PRU di Sarawak, Ahmad Zahid berkata BN perlu berfikiran positif dalam usahanya memenangi kawasan pilihan raya, dan walaupun ketika ini BN negeri menghadapi sedikit masalah dalaman, namun menurutnya ia adalah perkara biasa yang berlaku dalam mana-mana pilihan raya.

Sementara itu semasa merujuk kepada kemungkinan kemasukan ejen-ejen dari negara asing ke dalam negara dengan niat jahat, Ahmad Zahid berkata kerajaan akan terus memantau dengan teliti sekiranya ejen-ejen dari negara asing ini dapat membolosi negara dengan menggunakan pasport dari negara yang ada hubungan diplomatik dengan Malaysia.

"Saya yakin perkara ini walaupun sukar, tapi tidak mustahil dan akhirnya kebenaran akan berpihak kepada kita. Kita memang tahu ada sebuah negara di Timur Tengah menggunakan apa cara sekalipun untuk membunuh individu dari negara Palestin yang pakar dalam bidang tertentu, supaya tidak berlaku �intifada´, atau kebangkitan Palestin."

"Kita tahu rakyat palestin ada di serata dunia sebagai ahli profesional dan juga ahli akademik, kerana hak mereka dinafikan oleh sebuah negara yang memusuhi mereka, " katanya.

Beliau berkata kes pembunuhan rakyat Palestin di Sentul baru-baru turut berlaku di negara-negara Eropah, terhadap warga Palestin yang datang mencari rezeki di negara berkenaan, dan beliau yakin polis akan dapat mendakwa mereka yang terlibat dengan kes pembunuhan di Sentul itu nanti.

Terdahulu, Ahmad Zahid menyampaikan sumbangan berjumlah RM1 juta sebagai bantuan kepada empat sekolah Cina yang terdiri daripada Tadika Sekolah Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Chung Hua Batu 7 Matang; SJK Chung Hua Batu 11, Matang; SJK Chung Hua Batu 35, bahagian Serian; dan SJK Chung Hua Syn San Too, Padawan dekat sini.

AHMAD SAID TAK PATUT KUTUK CALON BN

KUALA TERENGGANU: Ketua Umno Bahagian Kemaman, Datuk Seri Ahmad Said sepatutnya tidak mengutuk calon BN bagi DUN Chukai, Datuk Mohamad Awang Tera dalam Astro Awani semalam.

Selepas pengumuman calon-calon BN di kediaman rasmi Menteri Besar semalam, Ahmad Said melahirkan rasa kecewa kerana kononnya Mohamad Awang Tera telah sabotaj calon BN, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Hamid pada PRU 13 yang lalu.

Kalau benar bekas ADUN Chukai itu mensabotaj Wan Ahmad Nizam kenapa Umno Bahagian Kemaman tidak mengambil tindakan disiplin kepada Mohamad? Kenapa sekarang baru nak ungkit hal ini.

Dalam suasana pilihanraya seperti ini video Astro Awani diviralkan oleh pihak PAS. Jadi apa motif Ahmad Said membangkitkan isu ini? Adakah beliau mengajak penyokongnya jangan mengundi BN? Kain rentang yang menolak Mohamad Awang Tera itu siapa yang buat? Adakah penyokong Ahmad Said?

Kalau nak dibandingkan dengan kes Mohamad Awang Tera, sepatutnya Ahmad Said bersyukur. Walaupun dia keluar dari Umno setelah tidak dilantik semula MB pada tahun 2014 tetapi beliau masuk semula dan dipilih semula sebagai calon bagi DUN Kijal. Sepatutnya bila beliau masuk Umno, kena tunggu tiga tahun baru dapat jadi calon dan tak boleh pegang jawatan Ketua Umno Bahagian Kemaman semula. Tapi Umno terlalu fleksibel tidak kejam kepada Ahmad Said.

Begitu juga beliau yang buat usul undi tak percaya kepada MB, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman tetapi masih dikekalkan lagi sebagai calon walaupun sudah 23 tahun menjadi wakil rakyat Kijal? Tak puas hati lagi?

Adakah Ahmad Said mahu BN menang atau kalah di DUN Chukai? Tak payahlah balas dendam. BN wajib menang di DUN Chukai seperti kata Ahmad Razif ketika datang ke Chukai dua bulan lepas.

Oleh itu saya mahu Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak kaji semula pencalonan Ahmad Said bagi DUN Kijal. Kalau boleh letaklah orang lain kerana orang seperti Ahmad Said yang merosakkan Umno. Dah lama tidak peduli kepada Umno Bahagian Kemaman tiba tiba nak jadi calon semula. Orang macam ini pun ada.