Jumaat, Disember 26, 2008

MCA DAN DAP BERSATU KERANA HUDUD


Orang Cina bersatu bila ada isu yang sama sama menguntungkan mereka. Sebaliknya orang Melayu tetap berpecah walaupun ada isu yang boleh menguntungkan orang Melayu. Inilah bezanya antara politik orang Cina dengan orang Melayu.
Bila Naib Presiden PAS, Husam Musa berkata PAS tetap melaksanakan hukum hudud jika parti itu memerintah negara, DAP melenting dan akan keluar dari Pakatan Rakyat. MCA telah mencabar DAP supaya memboikot pilihan raya kecil Kuala Terengganu. MCA kata DAP jangan bantu PAS dalam pilihan raya kecil itu walaupun hasrat DAP mahu tumbangkan BN. DAP marahi PAS kerana bangkitkan isu hukum hudud.
Bila menyentuh isu hukum hudud, MCA, Gerakan dan DAP boleh bersatu. Mereka sepakat menentang hudud sama dengan UMNO yang lebih sudu dari senduk. UMNO turut sama menentang hukum hudud lebih teruk dari DAP, MCA dan Gerakan.
Sebenarnya isu hukum hudud adalah isu lapuk. PAS pernah menang di Terengganu pada tahun 1999, tapi sampai ke sudah tidak dijalankan hukum hudud. Oleh itu tak perlulah kita takut kepada hukum hudud keranaPAS takkan menang jadi parti tulang belakang Pakatan Rakyat.


Takdirnya Pakatan Rakyat menang pada pilihan raya umum 2012, PAS tetap gagal laksanakan hukum hudud kerana DAP akan mengugut keluar dari pakatan itu. Oleh itu lupakanlah isu hukum hudud. Tak perlulah kita takut kepada hukum hudud kerana PAS hanya angan mat jenin sahaja.