Jumaat, Disember 05, 2008

HISHAMUDDIN PATUT LAKSANAKAN CADANGAN MUKHRIZ


Menteri Pelajaran, Hishamuddin Hussein berkata cadangan Mukhriz Mahathir supaya hanya satu sistem pendidikan yang berteraskan semangat kebangsaan diadakan di negara ini bukan berunsur perkauman.


Kalau begitu, lebih baik Hishamuddin cadangkannya dalam kabinet untuk diluluskan dan dilaksanakan.Kalau sekadar mengulas sahaja bahawa ia tiada unsur perkauman, tetapi ia tidak dilaksanakan, ia tidak ada makna.


Hishamuddin kata kenyataan Mukhriz sudah lama dibincangkan sejak merdeka lagi dan ia bukan isu baru. Tetapi katanya kerajaan perlu mengambil kira sejarah sistem pendidikan yang mempunyai dua aliran sekiranya mahu mewujudkan satu aliran pendidikan.


Semua pihak dah setuju supaya kerajaan wujudkan satu sistem pendidikan seperti Pengerusi Dewan Perhimpunan Melayu Kedah, Tan Sri Khalid Abdullah yang mengatakan tidak ada sebab untuk menolak cadangan itu. Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia dan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia telah menentang cadangan Mukhriz itu.


Setelah 51 tahun merdeka, baru kita tersedar bahawa sistem yang ada sekarang tidak menyelesaikan masalah perkauman. Sepatutnya ia diamalkan sebelum merdeka lagi. Adakah kita mahu gostan ke belakang pula? Ini yang menjadi masalahnya yang akhirnya polimik antara Melayu dan bukan Melayu akan menimbulkan ketegangan kaum.


Saya bukannya tidak setuju dengan cadangan ini tetapi saya rasa sudah terlambat kita mahu laksanakannya. Jika ia dilaksanakan sebelum merdeka, masalah ini sudah lama selesai. Inilah kelemahan pemimpin kita yang lebih banyak bertolak ansur dulu. Sebab itu kita lihat di Indonesia dan Thaliland tidak ada sekolah cina dan tamil.


Oleh kerana Hishamuddin kata isu ini bukan isu perkauman, maka sebagai menteri, anda perlu bentang cadangan ini di kabinet dan jika anda betul-betul seorang patriotik, laksanakanlah cadangan Mukhriz ini. Beranikah Hishamuddin?