Sabtu, Februari 27, 2016

MUSA LEBIH GENTLEMAN DARI MUHYIDDIN

Bekas Timbalan Presiden Umno, Musa Hitam lebih gentleman dari Muhyiddin Yassin. Apabila Musa tidak setuju dengan Dr Mahathir Mohamad, beliau meletakkan jawatan sebagai TPM dan Timbalan Presiden Umno pada tahun 1986. Sebaliknya apabila Muhyiddin tidak setuju dengan Najib Razak, beliau terus mengkritik Najib setelah kehilangan jawatan TPM pada Julai 2015.


 Sepatutnya apabila Muhyididn tidak bersetuju dengan Najib, beliau meletakkan jawatan timbalan presiden dan bukannya menunggu majlis tertinggi mengantung jawatannya. Semalam secara rasmi MKT menggantung Muhyididn Yasin dari jawatan Timbalan Presiden Umno sehingga pemilihan akan datang.

Ini bermakna Musa lebih gentleman dari Muhyiddin. Ahli ahli Umno Johor mengamuk dan marah kepada Dr Mahathir ketika itu. MKT terpaksa menghantar empat wakilnya ke London untuk memujuk Musa menarik balik keputusannya. Musa menarik balik peletakan jawatan timbalan presiden Umno.

Pada tahun yang sama, Muhyiddin Yasin selaku MB Johor bekerja keras menerangkan tindakan Musa kepada rakyat Johor dan Umno Johor tidak tergugat dalam PRU 1986. Semalam Naib Presiden Umno dari Johor, Hishamuddin Hussein mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi untuk menggantung Muhyiddin.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Pagoh, Ismail Mohamad mengucapkan tahniah kepada pemimpin Umno Johor yang mempengerusikan mesyuarat MKT menggantung Muhyiddin. Ini bukan soal Johor seperti kata MB Johor, Khaled Nordin tetapi ini soal timbalan presiden yang tidak sebulu dengan presiden Umno lagi.

MKT terpaksa membuat keputusan ini walaupun berat memandangkan PRU semakin hampir. Itu pun mujur Muhyiddin tidak dipecat dari Umno. Seperti kata Nazri Aziz, kesan pemecatan Anwar sebagai TPM lebih kuat dari kesan pemecatan Muhyiddin dari jawatan TPM.

Setiap minggu penyokong Anwar mengadakan reformasi di masjid Kg Baru sebaliknya pemecatan Muhyiddin dari jawatan TPM tidak menimbulkan sebarang protes daripada rakyat. Betul juga kata Nazri yang mengulas kenyataan Mukhriz bahawa pemimpin Umno semuanya mengampu Najib. Menurut Nazri, masa Anwar dipecat dari Umno, walaupun Anwar sahabat baik Nazri tetapi oleh kerana Dr Mahathir adalah boss Umno, maka beliau patuh kepada boss. Ketika itu Nazri pun mengampu ayah Mukhriz.

. Kenyataan Mukhriz terpercik ke mukanya sendiri. Sekarang tugas Khaled Nordin untuk menenangkan rakyat Johor yang tersinggung dengan penggantungan Muhyiddin. Seperti kata Dr Mahathir orang Melayu mudah lupa, maka bila tiba masanya ahli ahli Umno Johor akan pulih kembali. Muhyiddin sudah berikrar akan sehidup semati dengan Umno. Jika beliau keluar dari Umno ini bermakna beliau melanggar sumpahnya sendiri. Kecuali beliau dapat tawaran jadi PM melalui Pakatan Rakyat. Ini bermakna beliau kena menyertai PKR terlebih dahulu.