Jumaat, Julai 02, 2010

MUJUR IBRAHIM ALI BUKAN AHLI UMNO


Mujur ahli parlimen pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali bukan ahli UMNO. Jika tidak, dia paling layak mengetuai pergerakan pemuda UMNO Malaysia di saat saat pemuda UMNO lesu tidak berani bersuara memperjuangkan hak orang Melayu.

Amat memalukan pemuda di bawah Khairy Jamaluddin tergamak membela Ketua Pemuda MCA yang menghina orang Melayu yang mempersoalkan biasiswa MARA tidak diberi kepada orang China. Kalau beginilah gaya 1Malaysia khairy membawa pemuda UMNO, maka akan hanyutlah orang Melayu. Sebaliknya orang bukan Melayu makin mua menuntut itu dan ini.

Dahulu kita panggil bahasa Melayu. Kabinet di bawah pak mertua Khairy buat keputusan panggil bahasa Malaysia atas desakan MCA dan MIC. Ke mana hilangnya Melayu? Yang tinggal Keretapi Tanah Melayu, dan Askar melayu.

Amat sedih tidak ada pemimpin Melayu dalam UMNO kini bersemangat Melayu seperti Ibrahim Ali. Oleh itu UMNO perlu tarik Ibrahim Ali ke dalam UMNO dan kita lihat nanti Ibrahim menentang khairty dfalam pertandingan ketua pemuda pada tahun 2011. Pemuda pernah memenangkan tan Sri Syed jaafar Albar ketika berusia 63 tahun sebagai ketua pemuda pada tahun 1976, jadi tidak ada sebab tokoh berani seperti Ibrahim Ali tidak boleh jafdi ketua pemuda? Ibrahim bekas exco pemuda UMNO malaysia dan ahli majlis tertinggi UMNO malaysia yang paling layak mengetuai pemuda di saat saat pemuda UMNO sudah jadi pondan.

KHALID LEGA TAK PAYAH JAGA PARTI


Tan Sri Khalid Ibrahim lega kerana kini beliau tidak perlu menjaga PKR Selangor lagi. Pengerusi PKR Selangor kini diketuai oleh Azmin Ali ahli parlimen Gombak. Ada desakan supaya Khalid melepaskan jawatan Menteri Besar kerana beliau kini lagi bukan Pengerusi PKR Selangor lagi.

Sebenarnya Khalid tak perlu lepaskan jawatan menteri besar kerana tidak semestinya pengerusi PKR Selangor yang jadi Menteri Besar Selangor. Sebaliknya khalid kini lega tak perlu memikirkan soal parti lagi. Sebaliknya dia dapat menumpukan sepenuh masa kepada pentadbiran negeri.

Hal yang sama berlaku kepada Ahmad Said, Menteri Besar terengganu. Datuk Seri najib mengumumkan Hishamuddin sebagai Pengerusi UMNO Terengganu tetapi Ahmad Said kekal Menteri Besar. Ahmad Said lega tak perlu jaga UMNO Terengganu tetapi dalam pentadbiran negeri beliau bebas buat keputusan tanpa merujuk kepada hishamuddin. oleh itu jawatan menteri Besar yang lebih berkuasa daripada jawatan Pengerusi UMNO negeri.

oleh itu Khalid tak perlu risau kehilangan jawatan PKR negeri kerana jawartan Menteri Besar Selangor lebih berkuasa. Oleh itu beliau tidak perlu letak jawatan sebagai MB Selangor.