Isnin, September 26, 2016

KENAPA SPR TIDAK TAMBAH KERUSI?KUALA TERENGGANU – Sekurang-kurangnya empat kawasan parlimen dan 16 kawasan Dun baharu perlu diwujudkan di negeri ini berdasarkan faktor asas termasuk jumlah bilangan pengundi.

Pengarah Jabatan Pilihan Raya Terengganu, Ariffin Deraman berkata, perkara itu sepatutnya dipertimbangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memandangkan sudah 23 tahun tidak berlaku persempadanan semula melibatkan pertambahan kerusi dengan pertambahan kali terakhir berlaku pada 1993.

Berdasarkan cadangan baharu bagi persempadanan semula negeri ini khususnya, Ariffin berkata, ia sekadar melibatkan pecah sempadan pilihan raya iaitu perubahan masuk dan keluar peti undi dalam kawasan Dun atau Parlimen yang dilihat lebih bersifat politik.

“Sudah 30 tahun pertambahan Parlimen dan Dun tidak dibuat. Menjadi tugas SPR mencadangkan supaya tambah Dun dan Parlimen dan bantahan itu serahkan kepada kami iaitu orang politik (untuk membahas) khususnya di peringkat Dun.

“SPR tidak sepatutnya keberatan kerana khuatir tidak dapat sokongan dua pertiga daripada kerajaan atau pembangkang (jika pertambahan kerusi disyorkan). Kami berasa kesallah usul di Terengganu sudah 30 tahun dan kalau 10 tahun akan datang tetap begini, maknanya 40 tahunlah persempadanan tidak akan berlaku… dan satu-satu Dun akan mengalami jumlah pengundi yang besar. Di Dun mungkin mencapai 30,000 hingga 50,000 pengundi manakala Parlimen mungkin sampai 150,000 pengundi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Pejabat Perhubungan Pas Terengganu di Jalan Sultan Omar, di sini.

Ariffin yang juga Adun Alor Limbat turut mencadangkan SPR lebih berani memberi cadangan pertambahan kerusi dan tidak memikirkan kesukaran mendapatkan sokongan dua pertiga khusus di Terengganu kerana ia menjadi tanggungjawab ahli-ahli politik untuk membahaskannya di sidang Dun.

Jelasnya, menerusi usul persempadanan oleh SPR ketika ini, jumlah bilangan pengundi yang dikenal pasti di satu-satu Dun menjadi tidak seimbang dan di Wakaf Mempelam memperlihatkan pertambahan pengundi sehingga kira-kira 31,000 orang.

“Kalau tengok Dun Bukit Besi kira-kira 12,000 orang, Paka 24,000, Sura menjadi 25,000. Kenapa Bukit Besi sampai tinggal 12,000 orang? Sepatutnya purata 18,000 hingga 20,000. Jumlah bilangan yang munasabah,” katanya.

Beliau berkata, pertambahan kerusi Dun dan Parlimen bertujuan mengelak kesulitan dan menyelesaikan masalah di sempadan daerah yang ketika ini wujud satu Dun dalam daerah dan Parlimen berasingan.

Sebagai contoh katanya, Dun Teluk Pasu berada dalam daerah Kuala Terengganu tetapi berada dalam Parlimen Kuala Nerus, Dun Alor Limbat (Parlimen Marang, daerah Kuala Terengganu) dan Jabi (Parlimen Setiu, daerah Besut).

Ulasan saya, ura ura Terengganu dapat tambahan kerusi baru parlimen dan DUN sudah lama kedengaran tapi tidak dilaksanakan kerana BN hanya menang 17 kerusi daripada 32 kerusi. Ini membuatkan SPR tidak tambah sebarang kerusi baru di Semenanjung. Tambahan pula di Dewan Rakyat pun, BN tidak mendapat sokongan majoriti dua pertiga.

Dahulu pada cadangan asal parlimen Kemaman dipecah dua dengan Datuk Ahmad Shabery Cheek menjadi ketua penaja bahagian yang baru hasil dari pecahan parlimen tersebut. Tetapi oleh kerana BN Terengganu tidak mendapat sokongan majoriti dua pertiga, maka SPR tidak buat sebarang pertambahan kerusi parlimen dan DUN.

Cadangan Ariffin Deraman ini amat bagus. Oleh itu untuk pastikan berlaku tambahan kerusi pada masa akan datang, pengundi kena beri kemenangan besar kepada BN pada PRU akan datang supaya PRU ke 15 akan ada pertambahan kerusi DUN dan parlimen yang baru di Terengganu.

Sebab itu SPR hanya memindahkan Pusat Daerah Mengundi (PDM) di Semenanjunng tanpa mencadangkan pertambahan kerusi baru parlimen dan DUN. Di Terengganu, hanya melibatkan pertukaran nama DUN Buluh Gading dan DUN Sekayu.

LAWATAN AHMAD ZAHID KE NEW YORK MENINGGALKAN KESAN

NEW YORK, 25 Sept (Bernama) -- Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau telah melaksanakan tugas mengetuai delegasi Malaysia ke Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNGA) bagi sesi ke-71 dan melakukan yang terbaik seperti yang diamanahkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kepada beliau.

"Pada hemat saya, saya tidak akan pernah menggagalkan kepercayaan dan amanah perdana menteri apabila ia diberikan kepada saya untuk saya berbincang dan persembahkan di pentas antarabangsa," kata timbalan perdana menteri.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, memberitahu demikian kepada media Malaysia dalam rumusan mengenai lawatan kerja beliau ke New York mulai 17 hingga 25 Sept bagi mengetuai delegasi Malaysia di UNGA.

Beliau berkata berdasarkan sifat perikemanusiaan, Malaysia telah menyuarakan beberapa isu berkaitan dunia Islam seperti Syria, Palestin dan Rohingya pada Perhimpunan Agung dan mesyuarat lain yang berkaitan.


"Walaupun Malaysia mungkin bukan menjadi pemain dan pelakon utama tetapi kita boleh menyumbang untuk turut terlibat dalam isu kemanusiaan sejagat ini," katanya.

Ahmad Zahid berkata beliau gembira bahawa perkara-perkara yang dibangkitkan beliau dalam ucapan pada perbahasan umum Perhimpunan agung pada Sabtu menjadi satu keseimbangan kepada kebimbangan tempatan dan antarabangsa.

Ucapan beliau berkisar tema keganasan; Palestin; pelarian, migran dan perhambaan moden; perubahan iklim; Rancangan Malaysia Ke-11; Strategi Lautan Biru Kebangsaan; dan kesukarelawanan.

Ahmad Zahid juga mengambil peluang untuk memaklumkan Perhimpunan Agung itu dan memperkenalkan buku mengenai deradikalisasi, suatu benteng Malaysia yang ingin dikongsi Kuala Lumpur dengan negara-negara lain bagi menghadapi ancaman kumpulan pengganas.

Ia telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris, Perancis dan Arab.

Selain menyeru masyarakat dunia untuk bersatu menentang keganasan pada Sabtu, Timbalan Perdana Menteri telah memaklumkan Mesyuarat Majlis Keselamatan Peringkat Tinggi mengenai Syria pada Rabu bahawa selepas tempoh lima tahun, sudah tiba masanya untuk menyelesaikan konflik di Syria.

Ahmad Zahid mendapat pujian kerana menarik perhatian kepada realiti serius yang dihadapi Syria terutama kanak-kanak, apabila penduduk dihujani dengan bom dalam konflik yang bermula pada 2011.

Beliau bertemu Perdana Menteri Lubnan Tammam Saeb Salam di luar UNGA untuk mendapatkan bantuan Lubnan berhubung hasrat Malaysia untuk menyambut migran Syria termasuk dalam bidang pemeriksaan keselamatan.

Beliau juga meningkatkan perhatian mengenai keadaan yang sama buruknya di Palestin dengan sekatan ke atas Gaza, perluasan penempatan haram Israel, pembinaan dinding haram yang berterusan, pemindahan paksa rakyat Palestin dari rumah mereka dan pencabulan hak asasi manusia rakyat Palestin.

Ahmad Zahid berusaha sedaya upaya dalam usaha mendapatkan penyelesaian kekal berhubung kehadiran 150,000 pelarian dan pemohon suaka di Malaysia dalam perbincangan dengan ketua agensi pelarian PBB Filippo Grandi.

Lawatan rasminya begitu berjaya dengan mendapatkan ikrar daripada Motorola Solutions untuk memindahkan operasi dua kemudahan syarikatnya ke Malaysia, dalam apa yang dilihat sebagai satu tanda keyakinan buat negara Asia Tenggara itu.

-- BERNAMA