Rabu, Disember 30, 2009

TERENGGANU WILL BUILD TWO NEW BRIDGES


The Terengganu government will build two new bridges next year, with an allocation of RM400 million, to tackle the congestion problems on the Sultan Mahmud Bridge here.

State Infrastructure Development and Public Amenities Committee chairman Yahya Khatib Mohamad said one of the bridges would be built across the Terengganu River which would connect Kampung Teluk Pasu-Pulau Sekati-Muzium in Losong.

"The other one will be built across Nerus River near here, which will connect Kampung Jeram and Kampung Jeram Tokong.

"Each bridge will be approximately 1.5 kilometres long and will cost about RM200 million," he told reporters after attending the state executive council weekly meeting here Wednesday.

At present, Yahya said the state government was in the midst of appointing the consultant for the project, while the parallel configuration works were running smoothly.

Both bridges would be built with four traffic lanes and are expected to be completed in three years, he added.

KENALI WANITA DARI CARA BERJALAN


Ni khas buat lelaki yg sedang or ingin mencari wanita yang bakal menjadi suri di hati mereka.
Info mengenai cara berjalan dan personaliti seseorang wanita mungkin boleh membantu serba sedikit dlm pencarian anda itu...jom baca!!!

Berginjat

Jika dari belakang kelihatan seperti berginjat, wanita yang berjalan seperti ini dipercayai tidak jujur. Ketika berbual, perkataan yang sering keluar dari mulutnya cenderung menyinggung perasaan orang lain.

Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap ego. Namun jangan risau, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki kerana memiliki wajah yang menarik.

Menoleh ke kiri dan ke kanan

Wanita yang berjalan sambil menoleh ke kiri dan ke kanan biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun wanita seperti ini dianggap tidak jujur dan sombong tetapi ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hati mereka. Wanita seperti ini kononnya senang diatur dan diuruskan.

Menunduk

Wanita yang suka berjalan tunduk atau memandang ke bawah disifatkan memiliki sifat yang tertutup. Mereka hanya akan berbual dengan orang yang rapat dan mereka yang dipercayai sahaja.

Wanita seperti ini biasanya sukar ditakluk hatinya. Di samping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hati mereka, dijamin akan mendapat kebahagiaan. Sebabnya, wanita jenis ini sangat setia dan tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

Kepala menegak

Jika berjalan menatap lurus ke depan. Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh dan bukan mudah hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-kali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu pergaduhan kecil tercetus. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang berpengalaman luas sahaja.

Badan bergoyang

Jika wanita berjalan dengan pergerakan badannya ke kiri dan ke kanan, tandanya wanita itu tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, ia akan dianggap kecil. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Sifatnya yang suka ambil mudah menyebabkan banyak persoalan tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan diri sendiri.

Badan menegak

Jika berjalan badan tampak tegak. Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampuri oleh orang lain. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Yang menariknya, wanita ini bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa memiliki sifat-sifat yang manja.

Seperti zirafah

Jika berjalan seperti zirafah, maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini memiliki perasaan sensitif. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.

SELAMAT TAHUN BARU 2010

LRT DENGAN 800 PENUMPANG DILANCAR


Didorong oleh hasrat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melihat mutu pengangkutan awam dipertingkatkan sejajar dengan konsep Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan, Syarikat Prasarana Negara Berhad, pengendali sistem Rel Transit Ringan (LRT), pada Rabu memperkenalkan tren baru yang mampu membawa lebih ramai penumpang.

"Ini adalah hadiah Tahun Baru kami kepada orang ramai," kata pengarah urusan kumpulan Prasarana, Datuk Idrose Mohamed, kepada pemberita yang turut menaiki tren baru itu dari Kelana Jaya ke Bangsar.

Tren yang mempunyai empat koc itu mampu membawa 800 penumpang berbanding 400 penumpang yang dibawa oleh tren dua koc sekarang. Diwaktu puncak, ia boleh membawa sehingga 950 orang.

Suri rumah, Teo Joo Pheng, 51, adalah penumpang pertama tren baru itu apabila beliau naik di stesen Kelana Jaya pada 10.30 pagi untuk ke Pasar Seni di pusat bandar.

"Saya guna LRT kerana ia lebih mudah daripada mengharungi kesesakan lalulintas dan masalah mencari tempat letak kereta jika saya memandu," kata Teo, yang kelihatan agak terkejut dengan kehadiran wakil-wakil media selepas Idrose bersalaman dengan beliau.

Idrose berkata penggunaan tren baru itu dipercepatkan setelah Perdana Menteri mengarahkan supaya mutu perkhidmatan pengangkutan awam dipertingkatkan selepas beliau turun padang menaiki tren LRT pada 25 lepas.

"Kami menempah 35 set tren yang mempunyai empat koc ini. Tiga daripadanya memulakan perkhidmatan hari ini manakala yang lain belum tiba dan sesetengahnya sedang diuji," katanya.

Tren tanpa pemandu itu adalah versi terbaru daripada jenis Bombardier yang reka bentuknya dibuat di Kanada manakala 65 peratus pemasangannya dibuat di Mexico dan 35 peratus di Malaysia.

READ THESE BEAUTIFUL LINESTo realize
The value of ten years:
Ask a newly
Divorced couple.

To realize
The value of four years:
Ask a graduate.

To realize
The value of one year:
Ask a student who
Has failed a final exam.

To realize
The value of nine months:
Ask a mother who gave birth to a still born.

To realize
The value of one month:
Ask a mother
who has given birth to
A premature baby.

To realize
The value of one week:
Ask an editor of a weekly newspaper.

To realize
The value of one hour:
Ask the lovers who are waiting to Meet.

To realize
The value of one minute:
Ask a person
Who has missed the train, bus or plane.

To realize
The value of one-second:
Ask a person
Who has survived an accident...

To! realize
The value of one millisecond:
Ask the person who has won a silver medal in the Olympics

Time waits for no one.

Treasure every moment you have.
You will treasure it even more when

you can share it with someone special.


To realize the value of a friend:
Lose one.


The origin of this letter is unknown,
But it brings good luck to everyone who passes it on.

Do not keep this letter

RM50 MILLION FOR E-BOOKS


The Terengganu state government has approved RM50 million to provide digital notebooks or e-book to year four and five pupils next year.

State Education, Higher Learning, Science, Technology and Human Resources committee chairman Ahmad Razif Abd Rahman said the allocation for the project was a significant increase from the RM25 million allocated for 2009.

"Next year, 50,000 e-book digital notebooks will be distributed to year four and five pupils compared with only year five pupils this year," he told reporters after presenting awards to students who excelled in Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) and Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009 at Seberang Takir, here on Tuesday.

Ahmad Razif said an increase in the allocation this year showed that the state government was committed to elevate the level of education in the country.

He added that the state government hopes to see 20 per cent students achieving all 'As' in their subjects compared with 15.3 per cent this year.