Selasa, Mei 04, 2010

MIC YANG UNTUNG


UMNO menuntut kerusi Hulu Selangor tetapi BN mengekalkan status quo dengan memberi peluang kepaa MIC bertanding pada pilihanraya kecil parlimen Hulu Selangor baru-baru ini.

MIC menang melalui calonnya, Kamalanathan tetapi UMNO yang menggigit jari. Bukan sahaja UMNO tak dapat bertanding di Hulu Selangor malah ia tidak mendapat Senator sedangkan UMNO yang bekerja kuat untuk kemenangan BN itu.

Sekurang-kuranglah lantiklah seorang ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Hulu Selangor sebagai Senator kerana menghargai pengorbanan UMNO yang tidak bertanding dan menghargai kerja kuat UMNO untuk kemenangan BN. UMNO yang kuat bekerja. Sehingga Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun razak terpaksa turun berkempen. Belum pernah Perdana Menteri berkempen sekuat ini dalam pilihanraya kecil. Kali terakhir Dr. Mahathir berkempen pada pilihanraya kecil Johor Bhrau pada tahun 1988.

Selepas itu timbalannya yang turun berkempen sama ada Ghafar, anwar atau Pak Lah. Bila Pak Lah jadi PM, tradisi berkempen diteruskan oleh timbalannya pula, Najib. Apabila Najib jadi PM, Muhyiddin yang turun berkempen tetapi penglibatan Najib pada kempen pilihanraya kecil Hulu Selangor amat luar biasa.

Presiden MIC, Samy Vellu tak nampak hidung sepanjang kempen. Yang kerja kuat ialah UMNO tetapi yang dapat Senator ialah MIC, G. Palanivel. Sekauh mana Palanivel kerja kuat untuk kemenangan BN di Hulu Selangor?

Nampaknya MIC yang untung, UMNO Selangor yang menggigit jari.