Isnin, Mei 20, 2019

BUANG PERSEPSI NEGATIF TENTANG PERJUANGAN MELAYU


Oleh Shahbudin Haji Embun


Benarkah untuk mewujudkan Malayia Baru yang lebih progresif memerlukan kelahiran generasi Melayu baru yang lebih terbuka mindanya? Bagaimana pula apabila perjuangan bangsa Melayu yang mempertahankan jatidiri dilabelkan sebagai rasis oleh beberapa pihak? Dan mengapa ada pihak yang mempersalahkan bangsa Melayusebagai penghalang kepada pembentukan sebuah negara yang lebih demokratik , profgersif dan aman?

Tidak cukup dengan itu, bagaimana pula dengan keluhan serta rintihan orang Melayu tentang kemajuan ekonomi bangsa mereka juga dianggap sebagai rasis? Adakah orang Melayu tidak boleh mempertahankan jatidiri mereka sendiri.?

Ini adalah antara beberapa persoalan yang sering dibincangkan apabila kita merungkai tentang generasi melayu hari ini serta cabaran yang bakal ditempuh oleh generasi ini pada masa akan datang.

Kita tidak boleh menafikan bahawa perpaduan bangsa antara semua kaum di Malayia memainkan peranan penting dalam membentuk sebuah negara yang aman dan pada masa yang sama begitu progresif menuju cita-cita dan wawasan negara. Perpadua antara semua kaum merupakan satu pegangan yang tidak boleh dikompromi.

Pada masa yang sama juga bangsa Melayu perlu sentiasa bangkit selaras dengan arus pembangunan yang sentiasa pesat membangun. Pemikiran harus lebih terbuka dan generasi hari ini perlu lebih banyak berfikir di luar kotak dan melihat dari mata burung dan bukannya hanya duduk senang lenang di bawah tempurung dan berpuas hati melepak di zon selesa. Kita bangga melihat kejayaan anak bangsa yang berjaya menerokai pelbagai bidang yang boleh memajukan bangsa itu sendiri.

Namun kita juga harus sedar, tidak ada salahnya juga jika masih ada pihak yang terus mempertahankan hak bangsa Melayu yang dilihat tercabar dan tergugat dalam beberapa perkembangan yang berlaku pada hari ini.

Contohnya apabila dikhabarkan yang Akta Hasutan akan dihapuskan. Perkara ini telah menarik perhatian umum dan antara yang menentangnya telah memberikan alasan bahawa jika akta ini dihapuskan, maka telah membuka ruang dan peluang untuk mempertikai dan menghina kedudukan istimewa orang Melayu termasuklah juga kedudukan Raja-Raja Melayu.

Secara tidak langsung, imuniti yang ada pada hak istimewa orang Melayu akan tergugat. Jadi, adakah satu kesalahan jika ada pihak yang mempertahankan hak istomewa ini? .Dan mengapa pihak ini dianggap sebagai penghalang kepada kemajuan serta keharmonian sesuatu negara itu.

Mereka hanya cuba mempertahankan hak yang telah lama wujud dan . Ini tidak bermakna yang kumpulan ini bencikan keamanan , kesejahteraan serta keharmonian yang wujud antara semua kaum di Malaysia. Janganlah disebabkan mereka merintih bahkan bersuara lantang sekalipun dianggap sebagai penghalang kepada kesejahteraan dan keamanan yang sentiasa dibanggakan oleh seluruh rakyat Malaysia.

Apabila bangsa Melayu bersatu padu antara NGO atau antara parti pun, bukanlah bermakna yang mereka ini golongan ekstrimis yang hanya berjuang untuk kepentingan bangsa Malayu sahaja. Golongan ini juga cintakan keamanan dan walaupun suara suara protes sentiasa kedengaran , namun ini juga sebagai satu peringatan kepada generasi bangsa Melayu akan datang betapa pentingnya jati diri dan supaya jangan lalai dengan arus kemodenan yang boleh menjerat mereka jika ianya tidak dikawal. Itu sebabnya jati diri yang kuat merupakan benteng yang dapat menghalang generasi muda Melayu daripada dihanyutkan dengan budaya Barat yang boleh menghayalkan kita.

Adalah penting juga diingatkan kepada para pemimpin Melayu dari semua sektor dan juga ahli-ahli politik Melayu supaya jangan terlalu sibuk mengejar kuasa dan kemewahan hingga meminggirkan sendiri nasib anak bangsa yang masih ada merempat di tanah sendiri. Janganlah hanya pandai memberikan pelbagai teori dan ucapan yang bersemangat tetapi tidak melaksanakan agenda yang akan memperkasakan bangsa Melayu itu khasnya dalam bidang pendidikan dan ekonomi.Persepsi tentang Melayu yang mempertahankan jati diri dan hak bangsa Melayu sebagai rasis dan tidak bergerak mengikut perededaran zaman perlulah dikikis. Buktikan bahawa jati diri Melayu yang kuat merupakan asas kepada perjuangan yang akan sama-sama berjuang dengan bangsa lain membentuk sebuah negara Malaysia yang cintakan keamanan dan kedamaian. .