Isnin, Disember 01, 2008

KAPAL BN SEMAKIN BOCOR


Apa malangnya nasib BN. Seorang pemimpin kanan MCA menyokong kenyataan Presiden Parti Progresif Rakyat (PPP), Datuk M Kayveas yang mendesak kerajaan supaya meminda Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Sudah sampai masanya BN mengkaji semula kedudukan PPP dan MCA dalam BN. BN kini seolah-olah kapal yang mahu tenggelam. Dapatlkah Pak Lah pertahankan kapal BN yang mula bocor ini?Kayveas juga dilaporkan berkata, PPP akan keluar dari Barisan Nasional (BN) sekiranya kerajaan tidak membuat sebarang pindaan yang bersesuaian terhadap ISA sebelum Pilihanraya umum akan datang.Dalam satu kenyataan hari ini, anggota jawatankuasa pusat MCA, Wong Nai Chee berkata beliau bersetuju dengan desakan Kayveas supaya kerajaan meminda ISA."Kerajaan perlu memindan peruntukan-peruntukan dalam ISA yang tidak sesuai dan yang sudah ketinggalan zaman, bagi mengelak ISA disalahguna oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab, dan memulihkan keyakinan terhadap kerajaan," tegasnya.Wong berpendapat, ISA perlu dipinda bagi menyediakan lebih banyak 'semak dan imbang' untuk dijalankan oleh pihak mahkamah."Ini dapat memastikan semakan kehakiman boleh dijalankan untuk menyiasat alasan-alasan tahanan dibuat dan sama ada alasan berkenaan mengikut semangat Akta tersebut," tambahnya.Bagaimanapun, Wong yang juga pengerusi biro parlimen dan perundangan Pemuda MCA katanya, aspek pencegahan dalam ISA masih penting dalam mengekang keganasan
Beliau merujuk kepada serangan pengganas di Mumbai, India yang dilaporkan telah mengorbankan 195 nyawa dan 295 lagi cedera.Wong berkata, beliau memahami kebimbangan yang disuarakan oleh Kayvaeas yang rakyat Malaysia memandang berat isu-isu berkaitan ISA dan jika BN tidak membuat pembaharuan, rakyat akan hilang keyakinan terhadap gabungan tersebut."Malalui saluran BN dan juga wakil kita di Kabinet, MCA akan terus mendesak kerajaan supaya meminda ISA. Parti juga berharap semua parti komponen BN berkerjasama dengan MCA, untuk mendesak ISA dipinda bagi mencegahnya daripada disalahgunakan," tegasnya.Dalam kenyataannya semalam, Kayveas dilaporkan berkata, kerajaan seharusnya berdepan dengan gesaan masyarakat supaya membuat pindaan ke atas ISA dalam senario politik dan sosial masa ini dengan ramai berpendapat akta tersebut telah disalahgunakan untuk menyekat kebebasan bersuara.Bagaimanapun, menurut beliau, pihaknya masih akur kepada hakikat bahawa kewujudan ISA pada sesetengah keadaan dan masa telah membantu masyarakat berbilang kaum di negara ini untuk hidup dengan aman, bersatu dan selamat.''PPP bukan meminta supaya ISA dihapuskan, tetapi meminta kerajaan membuat pindaan yang realistik dan bersesuaian dengan keadaan semasa.''Kami tidak ingin melihat keadaan yang mana orang ramai beranggapan bahawa ISA merupakan 'senjata' alternatif kerajaan untuk menghapuskan musuh politiknya,'' katanya selepas merasmikan persidangan Perwakilan Pemuda dan Wanita PPP di ibunegara semalam.

CADANGAN MUHYIDDIN PERLU DILAKSANAKANCadangan Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang bakal dinobatkan sebagai Timbalan Presiden UMNO Malaysia pada Mac depan supaya semua 100,000 ketua cawangan memilih barisan pemimpin UMNO perlu diberi perhatian segera.


Saya berharap tidak ada orang marahi saya bila saya kata Muhyiddin bakal jadi Timbalan Presiden UMNO pada Mac depan. Saya kata demikian kerana dari segi pencalonan, Muhyiddin jauh mengatasi pencalonan Datuk Seri Ali Rustam dan Tan Sri Muhammad Muhd. Taib.Walaupun jumlah pencalonan tidak menggambarkan keadaan sebenar, tetapi UMNO memerlukan pemimpin nombor dua yang boleh check and balance kepada pemimpin nombor satu.Maka Muhyiddin adalah jawapan yang tepat.


Jika UMNO mahukan pemimpin yang yes man, maka Ali yang akan menang. Tapi pada firasat saya, Muhyiddin bakal mendudukki kerusi nombor dua itu kerana perwakilan terhutang budi kepada Muhyiddin yang konsisten mengkritik Pak Lah sehingga Pak Lah berundur lebih awal dua tahun dari Jun 2010.


Kita berharap bila Datuk Seri Najib Tun Razak jadi Presiden UMNO pada Mac 2009, Najib dapat melaksanakan cadangan Muhyiddin ini. Yang pertama, Muhyiddin mencadangkan supaya kuota dihapuskan. Beranikah Najib melaksanakan cadangan ini?


Silap-silap Najib yang tersungkur bila Muhyiddin dapat dua pencalonan untuk menentang Najib pada pemilihan 2012?


Cadangan kedua jika dilaksanakan memang boleh menghapuskan politik wang. Sekarang ini begitu mudah calon-calon yang bertanding membeli 2,500 orang perwakilan.


Jika 100,000 ketua cawangan berpeluang mengundi para pemimpin UMNO, agak sukar untuk membeli undi sebegitu ramai perwakilan. Oleh itu jika Najib melaksanakan kedua-dua cadangan Muhyiddin ini, beliau akan dikenang sebagai pemimpin yang berani menghapuskan politik wang.


Saya percaya jika Najib ikhlas, Najib tidak akan dilanggar oleh Muhyiddin walaupun beliau sudah menghapuskan kuota. Melainkan Najib mementingkan suku-sakat dan kroninya, maka Muhyiddin tidak ada pilihan lain terpaksa melawan Najib pada tahun 2012.

ZAID PERLU BUAT PENDIRIAN
Lembaga Disiplin UMNO wajar menghukum bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim yang hadir pada perasmian Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Shah Alam, Selangor dua hari lepas.


Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, perbuatan tersebut jelas melanggar etika parti dan bertentangan dengan semangat yang diamalkan oleh Barisan Nasional (BN).


“Kita bukan tidak berfikiran terbuka, tetapi tindak tanduk beliau tidak ikut prosedur disiplin parti, ini satu perbuatan yang tidak boleh dimaafkan kerana melanggar disiplin parti,” katanya kepada pemberita pada Majlis Bersama Media di Sutera Harbour di Kota Kinabalu semalam.


Muhyiddin mengulas tindakan yang perlu dikenakan terhadap Zaid yang memberi alasan hadir ke kongres PKR itu untuk mendengar isu yang diperkatakan pucuk pimpinan dan perwakilan PKR mengenai keadaan semasa di negara ini.


Pada sidang akhbar selepas kongres itu, Zaid ketika ditanya sama ada akan menyertai PKR, beliau tidak menolak kemungkinan menyertai parti pembangkang itu pada masa depan.
Zaid meletakkan jawatan Kabinet selepas mendapat kritikan pelbagai pihak khususnya dalam BN terhadap kenyataannya yang membantah penahanan seorang wartawan, Ahli Parlimen dan penulis blog di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), 12 September lalu.


Mengulas lanjut, Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata, Zaid perlu menulis surat tunjuk sebab kepada kepimpinan tertinggi UMNO untuk menjelaskan sebab utama beliau menghadiri kongres tersebut.


Beliau berkata, Zaid juga belum lagi menghantar surat tunjuk sebab atas kesalahan membantah ISA dan kini, beliau membuat satu lagi kesalahan yang melanggar etika parti.
Jelas Muhyiddin, perbuatan berkenaan secara tidak langsung memberi sokongan moral kepada parti pembangkang tersebut.


Mengulas cadangan beliau agar pemilihan pemimpin parti dibuka kepada kira-kira 100,000 pemimpin cawangan yang menghadiri persidangan bahagian masing-masing dan bukannya terhad kepada 2,500 perwakilan pada perhimpunan agung parti itu nanti, Muhyiddin berkata, ia merupakan satu cara untuk kembali kepada asas demokrasi.


Muhyiddin berkata, kaedah itu dapat membanteras politik wang di samping menghapuskan sistem kuota dalam UMNO dan secara tidak langsung sistem tersebut menyamai pemilihan calon seperti mana pilihan raya.


Apabila seorang bekas menteri UMNO menghadiri majlis PKR, ia memang sesuatu yang memalukan. Oleh itu UMNO perlu mengambil tindakan tegas kepada Zaid supaya ia memberi pengajaran kepada semua ahli UMNO.


Zaid pula tidak perlu menunggu dipecat dari UMNO. Beliau perlu buat pendirian segera untuk menyertai PKR. Sekurang-kurangnya beliau boleh dilantik Pengerusi PKR Kelantan. Alangkah anehnya bila Zaid menyertai PKR kerana dialah satu-satunya peguam Melayu yang menyaman kerajaan Kelantan ketika PAS membentangkan enakmen hukum hudud di Dewan Undangan Negeri Kelantan tidak lama dahulu. Bagaimana pula Zaid mahu duduk semeja dengan Nik Aziz dalam mesyuarat Pakatan Rakyat Kelantan pulak?