Sabtu, Oktober 15, 2011

MELAYU KENA SENTIASA BERSATU


Umat Islam dan Melayu wajib bersatu sekiranya mahu semua masalah terutama isu murtad yang melanda masyarakat hari ini diselesaikan sepenuhnya tanpa dibangkitkan kembali oleh mana-mana pihak.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali berkata, semua masalah tersebut timbul disebabkan umat Islam berpecah sehingga menjadi lemah dan membuka ruang kepada orang lain mengambil kesempatan.

Beliau berkata, para mufti dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perlu bergerak sepenuhnya agar perpaduan dapat dibentuk semula dan menjadikan Melayu kembali kuat.

"Pada masa sekarang saya melihat setiap masalah yang timbul diselesaikan satu persatu, sebagai contoh isu murtad, cara penyelesaian dengan memperkenalkan Akta Murtad tetapi selepas itu muncul pula isu ekonomi dan jalan penyelesaian dicari.

"Cara ini baik tetapi tidak selesai secara keseluruhan. Hakikat sebenar semua masalah ini dapat diselesaikan dengan satu cara sahaja iaitu Melayu kembali bersatu dan pasti tidak ada siapa lagi yang berani menekan kita dengan tuntutan yang merepek," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Perkasa Kelantan di sini hari ini.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan tokoh-tokoh agama di seluruh negara menyokong cadangan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria supaya Akta Murtad diwujudkan bagi menghukum individu yang terbukti bersalah memurtadkan orang Islam.

Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, Perkasa akan terus berjuang dan menyeru semua umat Islam dan Melayu bersatu demi menghadapi cabaran dunia globalisasi hari ini.

Beliau bersyukur kerana suara pertubuhan tersebut kini mula disedari semua pihak biarpun pada mulanya dipandang serong oleh banyak pihak

"Sebelum ini hampir setahun lalu bila Perkasa dedah isu berkaitan Islam, ekonomi dan pendidikan, Perkasa dikecam dituduh bukan saja di kalangan bukan Islam tetapi orang Melayu sendiri.

"Tetapi sekarang satu persatu isu tersebut benar-benar berlaku, bila keadaan terdedah baru semua pihak gelabah, kita berharap selepas ini semua menyedari hakikat sebenar dan bersatu supaya tidak ditekan oleh mana-mana pihak," katanya.

Ulasan saya, orang Melayu kena bersatu sentiasa jika tak mahu kuasa politik mereka hilang. Tun Dr Mahathir Mohamad meramalkan 10 tahun lagi Melayu akan hilang kuasa kalau asyik berpecah kepada tiga parti sekarang- UMNO, PAS dan PKR.

Orang Melayu akan jadi macam orang Melayu Singapura bila Pakatan Rakyat menang nanti. Ketika itu baru orang Melayu yang mengundi Pakatan Rakyat menyesal kerana DAP akan jadi parti dominan Pakatan Rakyat. Tak usah mimpilah PAS nak buat hukum hudud jika Pakatan Rakyat menazng kerana seperti kata Karpal Singh, PAS kena langkah mayatnya terlebih dahulu.

Oleh itu untuk kekalkan keamanan di negara ini, kita orang Melayu kena bersatu. Kembalilah kepada UMNO bagi orang Melayu yang masih bersama PAS dan PKR. Hanya UMNO yang mampu membela nasib orang Melayu.