Rabu, Januari 13, 2016

DAP CAKAP TAK SERUPA BIKINKumpulan pendesak Melayu Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) menyambut sinis penegasan terbaru DAP bahawa mereka bukan parti anti-Melayu atau anti-Islam.

Presidennya Datuk Ibrahim Ali berkata, kenyataan itu berjaya membuatkan beliau “terkejut” dan tidak boleh tidur malam.

“Kenyataan itu bukan baharu. DAP juga mengulanginya semasa persidangan Pakatan Harapan.

“Mereka juga berjanji mempertahankan Islam, Bahasa Malaysia, kedaulatan raja-raja Melayu dan keistimewaan Melayu.

"Kenyataan mereka itu menyebabkan saya terkejut, saya tak boleh tidur 50 jam," katanya pada sidang media di ibu pejabat PERKASA semalam.

Ibrahim sebaliknya mendakwa parti itu sering kali dilihat mempertikai perkara berkaitan orang Melayu dan agama Islam.

Beliau berkata, dalam aspek ekonomi, DAP mempersoalkan berhubung dasar ekonomi baru untuk menyusun semula masyarakat Melayu.

Ibrahim turut membangkitkan komposisi kaum dalam barisan kepimpinan parti itu.

"Mereka menyatakan bukan parti perkauman, (tetapi) semua jawatan penting dalam DAP adalah Cina," katanya.

Ulasan saya, penegasan DAP bahawa mereka tidak anti Melayu, tidak anti Islam tidak cukup selagi mereka tidak menggugurkan konsep Malaysian Malaysia bahawa semua rakyat Malaysia sama rata.

DAP melaungkan semangat Malaysian Malaysia yang menyebabkan orang Melayu takut masa depan mereka tidak terjamin jika Pakatan Harapan memerintah.

Janji DAP sewaktu pelancaran Pakatan Harapan tidak cukup kerana DAP cakap tidak serupa bikin. Apa Lim Guan Eng buat untuk orang Melayu di Pulau Pinang sehingga ADUN PKR menangis dalam Dewan Undangan Negeri. Apa DAP buat di Pulau Pinang sehingga azan masjid pun tidak boleh menggunakan pembesar suara di kawasan Cina.

Jika DAP perbetulkan dua perkara ini baru orang Melayu percaya DAP bukan anti Melayu dan bukan anti Islam. Oleh itu seperti kata Ibrahim Ali orang Melayu jangan mudah percaya dengan janji manis DAP.