Sabtu, Ogos 01, 2015

AZALINA JANGAN LEBIH SENDUK DARI SUDU

SANDAKAN: Bekas ahli jawatankuasa Umno Bahagian Batu Sapi, Sapari Idal meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Azalina Othman Said tidak lebih senduk dari sudu.

Katanya, kenyataan Azalina bahawa Muhyiddin yasin tidak kebal, boleh dipecat dari Umno seolah-olah beliau adalah Presiden Umno.

"Kalau ya pun nak bodek Najib Razak, janganlah menyinggung perasaan Muhyiddin yassin," katanya dalam satu kenyataan.

Katanya lagi, Azalina sepatutnya menghormati Muhyiddin sebagai timbalan presiden Umno.

"Muhyiddin bukannya seperti Anwar Ibrahim yang buat huru-hara selepas dipecat dari jawatan TPM. maka kenyataan Azalina menunjukkan beliau tidak menghormati Muhyiddin sebagai pemimpin nombor dua dalam parti.

"Siapa Azalina dalam Umno sedangkan Muhyiddin sudah 37 tahun berkecimpung dalam Umno," kata Sapari lagi.


beliau yang juga ahli jawatankuasa Umno cawangan Segaliud mmengucapkan tahniah kepada Najib yang melantik semula Azalina sebagai menteri

"Dahulu beliau sudah digugurkan dari kabinet. Najib tidak ada calon lain terpaksa mengambil calon kitar semula sebagai menteri. Tahniah kepada Najib.kalau di Australia ada menteri gay, di Malaysia ada menteri lesbian," katanya.

Sapari menambah sebagai orang baru dalam politik, Azalina sepatutnya menghormati Muhyiddin.

"jangan kerana nak ampu Najib, maka beliau keluar kenyataan seolah-olah Menteri Dalam Negeri," katanya.

Katanya lagi, kenyataan yang diluah oleh Azalina ini menyebabkan rakyat makin menyampah dengan pemimpin Umno yang tidak tahu mengenang budi jasa pemimpin tertinggi parti.

"Walaupun Muhyiddin dipecat dari jawatan TPM, kita kena hormatinya kerana beliau masih timbalan presiden Umno," tegasnya.

Azalina, ujar Sapari, perlu faham timbalan presiden Umno dipilih oleh para perwakilan sedangkan jawatan TPM dilantik oleh PM atas budi bicara PM.


PENYOKONG NAJIB YANG EMOSI

Naib Presiden Umno yang hampir kalah pada tahun 2013, Hishamuddin Hussein meminta semua menteri yang digugurkan dalam rombakan kabinet Selasa lalu tidak melatah dan tidak emosi. Semalam ulangan yang sama dibuat oleh Ketua penerangan pemuda Umno, Jamawi jaafar yang merasmikan persidangan pemuda Umno bahagian Alor Star.

Jamawi adalah pegawai khas Shafie Apdal di MARA. Dengan tergugurnya Shafie dari kabinet, mungkin Jamawi pun turut tergugur jawatannya. Tetapi Jamawi tenang dan mengingkatkan bekas bossnya, Shafie supaya tidak emosi menghadapi pengguguran dari kabinet.

Jamawi terpaksa lari menyokong Shafie demi masa politiknya. Pada PRU ke 13, namanya sudah naik sebagai calon parlimen BN Tenom tetapi namanya dicantas oleh Musa Aman, kerana Jamawi adalah orang Shafie. Maka kali ini Jamawi kena lari dari Shafie dan mungkin dilamar oleh Salleh Said Keruak untuk bekerja di Kementerian Komunikasi dan Multi Media.

Untuk survival politik Jamawi, memang wajar beliau meninggalkan kem Shafie Apdal kerana beliau masih muda dan punya masa depan yang cerah dalam politik.

Muhyiddin berkata beliau bebas pergi pergi ke mana-mana bahagian kerana beliau masih timbalan presiden Umno. Beliau sama sekali tidak akan meninggalkan Umno walaupun menteri lesbian Azalina Othman Said berkata Muhyiddin boleh dipecat dari Umno kalau beliau melanggar disiplin parti.

Entahlah apa sebabnya Najib melantik Azalina yang semua orang tahu dia lesbian. Da;lam suasana UMno menentang LBGT, tapi Najib lantik orang LGBT sebagai menteri.

Bila pulak Muhyiddin melanggar disiplin parti? Salahkah Muhyiddin bercakap tentang 1MDB di platform Umno. Ahli Umno mahu tahu apa yang sebenarnya berlaku dalam 1MDNB. takkan lansung tak boleh menyentuh tentang 1MDB di dalam majlis Umno.

Inilah yang menjadi sindiran Dr. Mahathir Mohamad yang mengatakan sekarang tak boleh cakap tetang 1MDB kerana ia sudah jadi satu jenayah.

Siapa yang emosi dalam isu pengguguran Muhyiddin dari jawatan TPM? Muhyiddin tidak pernah pertikai penggurannya kerana itu hak mutlak PM untuk melantik menteri kabinet. Muhyiddin faham. Jadi penyokong najib yang emosi membatalkan jemputan Muhyiddin untuk metrasmikan persidangan perwakilan Umno bahagian Raub dan Sik.

Malah Ketua Bahagian Tanjung Malim, Khusairi talib yang pernah menjdai ahli seumur hidup PBS yang emosi membatalkan jemuputan Mukhriz Mahathir merasmikan pemuda., wanita dan puteri bahagian tersebut kerana Mukhriz turut melawat Muhyididn selepas beliau dipecat dari jawatan TPM.

Apa salahnya Mukhriz menemui Muhyididn kerana Muhyiddin masih timbalan presiden Umno. Oleh itu para penyokong najib jangan emosi membatalkan jemputan kepada Muhyiiidn, Shafie dan Mukhriz.

Seperti kata MB Johor, Khaled Nordin, Muhyiiidn masih timbalan presiden Umno, maka semua pihak perlu menghormatinya. Maka Umno Johor tidak mengjhalang mana-mana ketua bahagian yang mahu menjemput Muhyiddin merasmikan persidangan perwakilan bahagian.

oleh itu penyokong najib jangan bertindak bodoh semata-mata mahu mengampu Najib. sayangilah Umno.


MUHYIDDIN UNDUR SECARA HORMAT?


Oleh Shahbudin Haji Embun

(dipetik dari Berita Harian, 29 Julai 2015)

Tarikh 31hb Julai 2015 akan berlangsungnya mesyuarat bulanan Majlis Tertinggi UMNO dan pastinya mesyuarat ini  akan menjadi tumpuan seluruh rakyat Malaysia. Adakah bekas Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin akan hadir sebagai Timbalan Presiden UMNO dan apakah akan berlaku lagi kejutan atau kenyataan yang akan menjadi berita muka depan akhbar keesokan harinya.
Kita tinggalkan sekejap persoalan ini. Semasa masih lagi menjadi pemimpin Nombor 2 di dalam parti dan kerajaan, Tan Sri Muhyiddin Yassin mempunyai pandangan tentang isu-isu hangat yang melanda negara. Ada pihak yang menganggap, tidak salah baginya menyatakan kebimbangan tersebut,apatah lagi kritikan dan teguran merupakan sesuatu yang boleh mematangkan sesebuah partidan kerajaan itu dan ini bukanlah kali pertama pihak kerajaan dikritik.
Namun nada yang dilontarkan  oleh Muhyiddin adalah seperti laungan atau jeritan para pemimpin pembangkang yang begitu cepat membuat tohmahan tentang sesuatu isu dan bukannya dari seorang jeneral kanan yang sanggup bersama-sama berjuang di medan pertempuran.
Jika difikirkan secara logik, adalah sesuatu yang agak janggal dan menghairankan sekali apabila pemimpin nombor dua dalam parti dan kerajaan membuat pengakuan bahawa beliau masih tidak memahami tentang isu yang melibatkan 1MDB sehingga terpaksa mendapatkan maklumat daripada The Edge yang kini telah digantung penerbitannya oleh Kementerian Dalam Negeri.
Bukankah isu ini sudah lama  dan pastinya telah dibincangkan dalam pelbagai mesyuarat di peringkat tertinggi. Perlu diingatkan juga bahawa siasatan masih dilakukan dan berikan masa dan peluang kepada pihak yang terbabit menyiasat isu ini dengan lebih terperinci . Mengapa perlu mencadangkan agar diambil tindakan terhadap mereka yang belum dibuktikan bersalah?


Itu sebabnya juga , siasatan yang dilakukan oleh Pasukan Petugas Khas (Special Task Force) dan pihak lain mesti diteruskan tanpa sebarang sekatan dan gangguan. Kenyataan terbuka yang dibuat oleh Muhyiddin sedikit sebanyak  telah mengundang rasa ketidakpercayaan rakyat terhadap tugas dan amanah yang sedang dilaksanakan oleh Pasukan Petugas Khas ini.
Bahkan kenyataan beliau ”Jika Pilihan Raya Umum diadakan esok, BN akan tewas” seolah-olah memberikan gambaran kepada para penyokong UMNO dan Barisan Nasional (BN) bahawa BN sudah mengangkat kain putih dan menyerah kalah begitu sahaja.Jika kenyataan itu dibuat oleh ahli UMNO biasa,mungkin ianya tidak akan mempengaruhi pemikiran para penyokong BN. Namun yang membuat kenyataan ini adalah daripada orang kedua dalam kepimpinan parti dan pastinya mampu untuk mempengaruhi keputusan dan pilihan orang ramai.
Berbalik kita pada persoalan pertama yang dinyatakan dalam artikel ini.Bagaimana pula dengan kedudukan Muhyiddin dalam UMNO?. Sebagai Timbalan Presiden UMNO yang telah dipilih oleh perwakilan, Muhyiddin berhak untuk menghadiri mesyuarat  ataupun perhimpunan tahunan UMNO. Namun begitu, secara realitinya, dalam hal ini, Muhyiddin perlu sedar yang kehadirannya sedikit sebanyak akan menimbulkan rasa tidak senang dan pastinya akan memberi kesan terhadap tugas dan tanggungjawab yang akan dilaksanakan oleh pihak kepimpinan UMNO.
Walaupun ada pihak yang akan cuba menyuruh Muhyiddin untuk terus berjuang  dan menyatakan pendiriannya dalam UMNO, namun sebagai pemimpin No 2 parti, Muhyiddin pastinya juga faham dan telah merasai sendiri pengalaman bagaimana  pemimpin yang tidak sealiran dengan pucuk kepimpinan parti akan memberikan kesan negatif terhadap perjuangan parti.
Itu sebabnya ada pihak yang mahukan Muhyiddin sendiri berundur secara hormat dan tidak perlu mengamalkan sikap “alang alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan”. Sebagai seorang pejuang parti, pastinya Muhyiddin tidak mahu melihat perpaduan dalam UMNO dijadikan mangsa ,disebabkan rasa  tidak puas hatinya.

Sebagai seorang yang telah lama menjadi pemimpin, Muhyiddin telah memainkan peranan penting dan berjasa besar terhadap kejayaan parti dan kerajaan umumnya. Inilah masanya untuk Muhyiddin berundur secara hormat dalam UMNO dan membuktikan kapada semua bahawa beliau adalah pemimpin yang mengutamakan perpaduan dalam parti.
Kepada ahli-ahli UMNO perlu diingatkan sekali lagi bahawa perjalanan UMNO akan berdepan dengan pelbagai lagi duri dan ranjau. Pengkritik UMNO akan terus bersuara dan kemungkinan besar, laungan itu akan menjadi semakin kuat, lantang dan bising.
 Inilah cabaran dan tanggungjawab yang akan terus digalas oleh pucuk kepimpinan UMNO.Selagi semua ahli UMNO berdiri teguh di belakang presiden, selagi itulah apa yang bakal dilalui ini akan ditangani dengan rasional dan bijaksana demi survival UMNO sebagai parti utama di negara ini.
Syawal adalah bulan mencari kemaafan dan keredhaan.Kita perlu mengambil iktibar untuk menyelesaikan sebarang perselisihan yang timbul .Marilah kita bersama sama berdoa dan mengharapkan awan gelap yang berarak di atas kepala kita akan berlalu tanpa adanya ribut taufan yang akan memcahbelahkan perpaduan sesama kita.
Shahbudin Embun
Ahli Majlis Perundingan Melayu Malaysia/ Blogger Lawyer Pokok Cherry.
(Penulis Buku NAJIB PENERAJU TRANSFORMASI)
Mykad: 530916 09 5037       
Tel: 019-3687455
Alamat : No 9.12 Alpha Villa Apartment,Jalan 2/27A, Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Shahbudin Hj Embun