Sabtu, April 16, 2016

BEKAS SUAMI SAHARA YAACOB BELI PASUKAN KELAB BOLASEPAL ITALISiapa Datuk Dr. Noordin Ahmad yang dikatakan bakal menjadi pemilik baharu FC Bari 1908 masih menjadi misteri sehingga kini kerana tiada maklumat mengenai beliau dan apakah aktiviti perniagaannya sehingga berupaya membeli 50 peratus pegangan saham kelab Itali itu.


Tinjauan dalam kalangan tokoh korporat tempatan juga gagal menemukan jawapan apabila mereka mengakui tidak mengenali beliau.

Kedutaan Malaysia di Rom, Itali yang dihubungi hari ini juga memberitahu mereka tidak mempunyai banyak maklumat mengenai pembelian kelab bola sepak Serie B itu dan siapa Dr. Noordin.

Seorang jurucakap kedutaan yang hanya dikenali sebagai Norli, memberitahu pihak kedutaan juga baru mendapat tahu mengenai berita pembelian itu tetapi sedang mengumpul lebih banyak maklumat tambahan.

“Setahu kami, beliau tidak pula pernah berhubung secara rasmi dengan Kedutaan Malaysia di sini mengenai ketibaan di kelab itu (457 kilometer dari Rom),” katanya

Difahamkan Duta Malaysia ke Itali, Datuk Abdul Samad Othman juga sedang bercuti hingga minggu ini.

Akhbar Itali dalam laporan mereka semalam mendakwa Noordin, 56, adalah seorang ahli perniagaan berkaitan minyak, berlian dan fesyen, telah membeli 50 peratus kepentingan kelab itu yang bernilai 12 juta euro (RM53.159 juta) daripada Presidennya, Gianluca Paparesta, kini pemegang 45 peratus manakala baki lima peratus milik Cosmo Giancaspro.

Bagaimanapun, satu sidang akhbar khas dalam minggu ini yang dijangka dihadirinya, bakal mendedahkan butiran lanjut pembelian kelab berpangkalan di selatan Itali yang kini menduduki tempat ketiga Serie B dengan 57 mata selepas 35 perlawanan itu, dan akan merungkai misteri siapakah Dr. Noordin.

Beliau dijangka ke bersama seorang peguam di Itali, Grazia Innarelli yang juga rakan karibnya dan akhbar Itali melaporkan mereka pernah dilihat melawat sebuah lagi kelab tempatan, SS Lazio pada Januari lalu.

Namun berita pembelian oleh Noordin sudah pun tersebar menerusi laman sosial yang menyiarkan gambar Jalur Gemilang terpampang di tempat duduk penonton gelanggang Bari, Stadio San Nicola ketika menentang Cesena, 4 April lalu.

Bergelar iGalletti (Ayam Jantan) atau iBiancorossi (Putih Merah) sejajar warna jersi kelab, Bari pernah menampilkan pemain handalan seperti Nicola Ventola, Gianluca Zambrotta, Antonio Cassano, Diego De Ascentis, Leonardo Bonucci dan Andrea Ranocchia.

Pencapaian terbaik mereka ialah menduduki tempat ketujuh liga utama Itali, Serie A pada 1947.

Pembelian itu, jika dimetrai, dilaksanakan tepat pada masanya kerana Bari kini berada di tempat ketiga Serie B dan dalam laluan tepat untuk kembali ke Serie A selepas kali terakhir mereka bersaing dalam divisyen satu bola sepak Itali itu pada

Pasukan yang berpangkalan di Apulia itu merupakan yang paling diingati di era 1990-an ketika mereka menjulang Piala Mitropa selepas menundukkan Genoa 1-0 dan dua tahun selepas itu kejohanan yang turut dikenali sebagai La Coupe de l’Europe Centrale dimasuhkan selepas 95 tahun dianjurkan bermula pada 1897.

Sebelum ini Bari memegang rekod perpindahan termahal untuk pemain British apabila mendapatkan David Platt dengan harga 5.5 juta pound (RM303.2 juta) pada 1997.

Pada tahun sebelumnya, pe­nyerang mereka Igor Protti menjadi penjaring terbanyak Serie A dengan 24 gol.

Kelab itu juga memiliki sejarah yang hebat apabila pernah menghasilkan pemain muda berbakat seperti Antonio Cassano, Nicola Ventola, Gianluca Zambrotta dan Diego De Ascentis selain Leonardo Bonucci serta Andrea Ranocchia merupakan antara pemain ternama yang pernah beraksi bersama mereka pada 2009.

Datuk Dr Nordin Ahmad bukanlah orang baru dalam bidang perniagaan. Pada tahun 80an dahulu beliau telah menyertai Darul Arqam dan telah berkahwin dengan penyanyi terkenal Sahara Yaacob. Tetapi perkahwinan beliau tidak kekal lama. Beliau kemudiannya meninggalkan Darul Arqam dan terlibat dalam perniagaan dengan MINDEF.