Sabtu, Oktober 27, 2018

NAJIB TAK PERLU LAYAN MEDIA ASING KERANA MEREKA ADA AGENDAKUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak meninggalkan sesi wawancara bersama Al Jazeera selepas ditanya mengenai pelbagai tuduhan terhadapnya.

Pengacara program 101 East, Mary Ann Jolley meminta Najib menjawab pelbagai tuduhan daripada isu 1MDB, berlian merah jambu milik isterinya Datin Seri Rosmah Mansor kepada kes pembunuhan Altantuyaa Shaaribu, Hussain Najadi dan Kevin Morais.

Najib yang kelihatan bengang akhirnya meminta Jolley beralih kepada soalan ekonomi, tetapi apabila pengacara itu tidak berbuat demikian, beliau bangun dan mengancam untuk meninggalkan sesi wawancara itu.

"Bolehkah kita pergi ke ekonomi? Kita telah habiskan terlalu banyak masa, jika tidak, saya akan keluar - tak lagi, tak lagi, tolonglah. Itu saja, saya sudah selesai," katanya sambil berdiri.

"Jika anda mahu bercakap mengenai ekonomi, saya akan duduk," katanya.

Apabila Jolley bertegas untuk meneruskan wawancara itu, Najib, yang sedang berdiri meninggikan suaranya.

"Tolonglah, kamu tidak adil kepada saya. Saya telah selesai bahagian saya dan saya tidak akan bertahan lagi untuk ini," katanya.

Jolley kemudian bersetuju bercakap mengenai legasi yang ditinggalkan Najib dan bekas perdana menteri itu kemudian mengambil tempat duduknya semula.

Najib kemudian bercakap mengenai prestasi ekonomi Malaysia, tetapi ketika ditanya mengenai apa yang difikirkannya mengenai 1MDB, beliau berkata, "Saya harap tidak ada isu 1MDB."

Ketika Jolley bertanya mengenai ahli perniagaan kontroversi Low Taek Jho, Najib akhirnya memutuskan untuk beredar.

"Kenapa awak kembali ke Jho Low?" katanya.

Ketika Najib bangun, Jolley bertanya apa yang beliau fikirkan mengenai Jho Low yang cuba mengelak daripada isu 1MDB tetapi beliau sendiri menghadapi tindakan undang-undang.

"Kamu perlu bertanya kepadanya, mengapa kamu bertanya kepada saya, saya tidak lagi berhubung dengannya," kata Najib.

Apabila Jolley terus mengasak Najib dengan soalan bilakah kali terakhir beliau bertemu Jho Low, Najib enggan menjawab soalan dan berlalu pergi.

Dalam kenyataan mengenai wawancara itu semalam, Al Jazeera berkata Najib dilihat hilang kawalan tetapi tidak mendedahkan bahawa bekas perdana menteri itu meninggalkan sesi wawancara itu.

Najib kemudian memohon maaf dan berjanji menerima sebarang permintaan daripadaAl Jazeera untuk sesi wawancara yang lain.

Ulasan saya, saya hairan kenapa Najib enggan layan blog tempatan seperti kami semua untuk beri wawancara eksklusif. Kenapa perlu layan media asing yang ada agenda tersendiri.

Al Jazeera tak edit pun wawancara dengan najib. Sepatutnya Najib bangun mahu meninggalkan wawancara tak perlu disiarkan oleh kerana niatnya mahu memalukan Najib maka ia tetap disiarkan.Oleh itu Najib perlu berhati hati dengan media asing. Beri peluang kepada kami buat wawancara ekslusif kerana blog kami dibaca di seluruh dunia.

MASIH ADA LAGI POLIS DITAHAN RASUAH

KUALA LUMPUR, 26 Okt (Bernama) -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang pegawai kanan polis bergelar ‘Datuk’ bagi membantu siasatan berkaitan kes rasuah berjumlah lebih RM100,000.

Pegawai kanan berusia 56 tahun berpangkat SAC itu ditahan di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya pada kira-kira pukul 7 malam tadi.

Difahamkan, pegawai itu yang juga bekas pengarah jabatan di Bukit Aman disyaki meminta dan menerima wang rasuah berkenaan antara Ogos 2017 dan Ogos tahun ini.

Pegawai itu disyaki meminta dan menerima wang itu sebagai dorongan supaya tidak mengambil tindakan terhadap seorang koperal polis yang mengambil upah dalam urusan pengurangan saman di Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman.

Beliau ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 17(a), Akta SPRM 2009 dan permohonan reman ke atasnya akan dibuat di Mahkamah Majistret Putrajaya pagi ini.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi Bernama mengesahkan mengenai penahanan itu.

"Ya saya sahkan memang semalam SPRM telah menahan seorang pegawai kanan polis bergelar Datuk," katanya.

-- BERNAMA