Khamis, Januari 13, 2011

LIMA EKOR KELING TERPILIH


MIC telah mencadangkan sebuah panel yang terdiri daripada lima orang untuk mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pelajaran bagi menamatkan isu sensitif yang dibangkitkan dalam novel sastera Melayu Interlok.

Presiden MIC, Datuk G Palanivel, berkata mereka ialah Presiden Hindu Sangam, RS Mohan Shan; bekas Ketua Jabatan Pengajian India Universiti Malaya (UM), Dr S Singaravelu; Ketua Jabatan Pengajian India UM, Prof Madya Dr S Kumaran; Pengerusi Biro Pendidikan MIC, Datuk Dr T Marimuthu, dan bekas pegawai Kementerian Pelajaran, G Krishnabagwan.

Palanivel berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, telah meminta MIC untuk menerajui usaha bagi menubuhkan panel itu. "Lima anggota panel akan mengadakan pertemuan dengan pegawai Kementerian Pelajaran untuk mengkaji semula kandungan sensitif dalam buku itu," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Palanivel berkata, MIC akan menyerahkan nama itu secara rasmi kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pelajaran.

MIC sebelum ini menyatakan bahawa perubahan perlu dilakukan terhadap novel itu sebelum ia diguna sebagai buku teks sastera untuk pelajar tingkatan lima tahun ini.

Parti itu berkata, bahawa sistem kasta yang disebut dalam novel itu sensitif kepada orang India dan tidak akan mencapai objektif penggunaannya.
"Interlok" yang ditulis oleh Abdullah Hussain berdasarkan intergrasi masyarakat Melayu, China dan India sejak awal tahun 1900 sehingga Merdeka.

Kita berharap lima ekor keling ini baca dulu novel Interlok sebelum berdailog dengan pihak Kementerian Pelajaran. Kalau Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dapat menerima novel ini, masakan lima ekor keling ini tidak faham membaca novel ini. Oleh itu beradiloglah secara positif dan bukannya kerana sentimen politik.

TUAH DATUK SALLEH


Belum pernah berlaku dalam sejarah hidup seorang ahli politik menerima berita baik dua kali dalam tempoh satu minggu. Pada mulanya,Ketua UMNO Bahagian Kota Belud, Datuk Seri Salleh Said Keruak menerima berita perlantikan sebagai Pengerusi FINAS.

Menurut Datuk Seri Dr Rais Yatim menteri yang menjaga FINAS, Salleh adalah seorang penggemar filem. Selepas itu beliau menerima berita perlantikan sebagai Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah menggantikan Datuk Haji Juhar Mahiruddin sebagai Yang Dipertua Negeri Sabah.

Adakah Salleh sudah turun pangkat kerana jadi Speaker Dewan Undangan Negeri? Beliau bukan ADUN dan bukan ahli parlimen tetapi dengan kedudukannya sebagai Ketua UMNO Bahagian Kota Belud beliau dilantik menjadi Speaker Dewan Undangan Negeri.

Berusia 54 tahun, Salleh masih muda untuk dilantik sebagai Speaker Dewan Undangan Negeri. Oleh itu jika beliau dipilih bertanding semula di DUN Usukan, maka beliau adalah salah seorang calon Ketua Menteri Sabah selain Datuk Seri Shafie Afdal.

Sebaliknya jika beliau dipilih sebagai calon parlimen Kota Belud, maka jawatan timbalan menteri persekutuan sudah tentu menggamit beliau. Bagi Salleh, jawatannya dalam kerajaan tidak penting. Beliau pernah jadi Ketua Menteri Sabah selepas ayahnya, Tun Said Keruak melepaskan jawatan Yang Dipertua Negeri Salleh. Selepas itu beliau dilantik Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah.

Bagi setengah orang bila sudah dilantik Ketua Menteri, tak perlu lagi menerima jawatan junior seperti menteri biasa tetapi bagi Salleh jawatan tidak penting. Yang penting ialah berkhidmat kepada rakyat. Beliau bukannya mengejar gaji menteri kerana beliau sudah jutawan. Yang penting berkhidmat kepada rakyat.

Justru itu Salleh yang tidak kesah ini sedia menerima apa sahaja jawatan termasuk Speaker Dewan Undangan negeri yang dianggap sebagai jawatan yang paling tidak glamour. Sebagai Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah, Salleh masih penting dalam politik Sabah. beliau adalah satu-satunya pemimpin Bajau yang diterima oleh majoriti ketua UMNO Bahagian Sabah. Jika Sabah tidak mengamalkan penggiliran jawatan Ketua Menteri, mungkin Salleh masih kekal sampai sekarang sebagai Ketua Menteri Sabah selepas Tun Sakaran Dandai.

Oleh kerana BN komited dengan janji menggilirkan jawatan Ketua Menteri, maka Salleh adalah Ketua Menteri Sabah yang paling singkat tempohnya. Ole3h itu tahniah Datuk Seri di atas perlantikan Speaker Dewan Undangan negeri Sabah dan Pengerusi FINAS. Beliau bukan ahli parlimen tapi sebagai ketua uMNO Bahagian di Sabah, peranan Salleh tetap diiktiraf di peringkat persekutuan dengan terlantiknya sebagai Pengerusi FINAS.