Sabtu, Disember 31, 2016

SIAPA MAHATHIR YANG TENTUKAN ORANG YANG NAIK HAJI DAPAT HAJI MABRUR ATAU TIDAK?KUALA LUMPUR 30 Dis. – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan orang yang melaksanakan ibadah haji melalui Program Khas Haji Perdana Menteri-Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak mendapat haji yang mabrur.Mahathir Mohamad


Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu membuat dakwaan berkenaan sewaktu berceramah di Taman Wira Mergong, Alor Setar, Kedah, baru-baru ini.

Katanya, haji yang tidak mabrur itu berpunca daripada duit penajaan program tersebut kononnya haram kerana dicuri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Najib boleh menghantar 1,000 orang ke tanah suci kerana dia menggunakan duit curi, jadi penghantaran mereka ini ke Mekah adalah tidak mabrur.

“Apa yang jadi saya ingat mereka tidak mendapat haji mabrur, tetapi Najib sanggup melakukan apa sahaja,” katanya.

Dalam masa sama, beliau memburukkan Perdana Menteri kononnya tergamak menggunakan duit curi semata-mata mahu ‘membeli’ hati rakyat.

“Inilah sikap Najib yang sanggup melakukan apa sahaja dan sehingga hari ini, kerajaan kita kekurangan duit. Malah, rakyat terpaksa mengeluarkan wang sendiri contohnya ke hospital, kita terpaksa mengeluarkan wang sendiri untuk membeli ubat,” katanya.

Tuduhan sedemikian tidak mengejutkan kerana Dr. Mahathir juga pernah mengatakan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang memberi manfaat kepada jutaan rakyat yang memerlukan sebagai salah satu bentuk rasuah dan haram diterima.

Ulasan saya, siapa Mahathir yang tentukan orang yang naik haji itu dapat haji mabrur atau tidak? Hanya Allah yang menentukannya dan bukan Dr Mahathir. Oleh itu seramai 8,000 orang yang menunaikan haji melalui 1MDB tidak perlu bimbang dengan kenyataan tersebut. Oleh itu Dr Mahathir tidak perlu berlagak menjadi Tuhan pula. Biar Tuhan Harun seorang sahaja yang mengaku jadi Tuhan.