Ahad, Julai 03, 2011

APA LAGI SAMAD SAID HENDAK?


Apa lagi Sasterawan Negara A. Samad Said nak? Dia menyeru golongan intelektual menentang kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan. kalau dia tak puas hati dengan kerajaan, pulangkan saja anugerah sasterawan negara itu.

Tak payahlah beliau dipanggil sasterawan negara walaupun hadiahnya RM60,000 seperti kata Siti Jarum dalam Mingguan Malaysia lebih rendah dari hadiah Maharaja Lawak sebanyak RM350,000.

Oleh itu jika mahu sangat sokong Bersih, tak payah jadi ambil anugerah kerajaan itu. Pulangkan sahaja wang dan anugerah lain. buat apa terima anugerah kerajaan sedangkan dia sendiri kata kerajaan tidak adil.

Apa lagi yang beliau mahu sedangkan novelnya dicetak berulangkali oleh DBP. Oleh itu sertailah Bersih dan tak perlu bergantung kepada royalti yang dibayar oleh DBP.

Bersedia menghadapi kemungkinan ditangkap ketika hambatan terhadap penyokong BERSIH 2.0 semakin meningkat, Sasterwan Negara, Datuk A Samad Said menggesa para intelektual supaya berhenti menjadi 'carma' tetapi berani membuat pendirian terhadap kekejaman dan ketidakadilan.

Beliau mencipta istilah 'carma' itu - singkatan kepada 'cari makan' -
semasa pelancaran buku kartunis dan penulis satira politik, Zunar di ibunegara malam tadi.

Beliau yang mesra dengan panggilan Pak Samad berkata penulis jarang membuat pendirian dan kebanyakan mereka adalah 'carma'.

Tegasnya, sikap mereka yang tidak bersedia membuat pendirian tersebut mengakibatkan kejahatan berkembang dan merebak.

Pak Samad kemudiannya mensasarkan kritikannya terhadap editor media arus perdana yang memburuk-burukkan perhimpunan 9 Julai anjuran BERSIH 2.0 bagi menuntut pilihan raya yang bebas dan adil.

Bagi media arus perdana, katanya, BERSIH adalah kotor.