Khamis, Jun 09, 2016

AMANAH SUDAH TAK ADA MODAL

Semakin banyak papan iklan yang menyerang PAS dan BN mula muncul di kawasan penduduk majoriti Cina di Sekinchan pada hari keempat kempen pilihan raya kecil bagi merebut kerusi parlimen Sungai Besar.

Gambar-gambar papan iklan berkenaan turut diedarkan melalui aplikasi pesanan mudah alih WhatsApp sejak pagi.

Antaranya, sebuah papan iklan yang mengabungkan wajah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ketua MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak sebagai tiga kembar Siam.Gambar dengan tajuk dalam bahasa Melayu dan Cina itu berbunyi:"BN, PAS Sehati Sejiwa, Rasis Rasuah Sama Sekali".

Di latar belakang adalah gambar Hadi memegang keris gergasi semasa muktamar PAS baru-baru ini dengan tertera logo 1MDB dan perkataan "Skandal RM4.2 bilion".

Papan iklan kedua yang dikesan di Sekinchan pula memaparkan gambar Ketua Umno Sungai Besar Datuk Jamal Md Yunus ketika mengetuai demo baju merah anti-BERSIH. Turut dimuatkan adalah gambarnya memeluk calon BN, Budiman Mohd Zohdi.

Antara perkataan yang dipaparkan adalah "Panggil Cina babi tidak salah" dalam bahasa Melayu dan Cina merujuk kepada kata-kata Jamal bahawa adalah tidak salah berbuat demikian kerana bangsa berkenaan tidak sensitif dengan binatang itu.

Papan iklan ketiga pula memperlekehkan slogan parti pemerintah bahawa "BN Menang Rakyat Senang". Ia digantikan dengan perkataan "BN Rasuah, Rakyat Susah".

Sukar untuk memastikan parti mana yang bertanggungjawab terhadap papan iklan berkenaan meskipun ia mempunyai logo AMANAH dengan warna rasmi parti itu iaitu jingga.

Papan iklan itu juga meminta pengundi supaya menyokong Pakatan Harapan.

Dalam reaksinya, AMANAH menafikan mereka bertanggungjawab terhadap papan iklan tersebut.

“Kami tak cukup duit untuk billboard sendiri. Bendera pun jauh lebih kalah sebab kami parti baru bendera-bendera pun baru...

"Kami tidak mempunyai wang untuk sampah seperti ini, boleh dilaporkan kepada (pegawai) penguatkuasa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," kata pengarah strategi parti itu Khalid Samad.

Ulasan saya, nampaknya pembangkang tiada modal dengan menaikkan papan tanda untuk menimbulkan kebencian pengundi kepada BN. Yang lebih melucukan papan tanda menyerang ketua umno Bahagian pun ada, Jamal Mohd Yunus sedangkan Jamal bukannya calon BN.

Ini membuktikan bahawa calon BN, Budiman Mohd Zohdi adalah calon yang bersih yang boleh diterima oleh para pengundi. Adakah pengundi Sungai Besar akan menolak kempen yang tidak beretika ini? Sama samalah kita tunggu 18 Jun ini.

ANAK CALON BN KESAL KEMATIAN BAPA DIPOLITIKKANAnak Allahyarham Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad kesal apabila kematian bapanya dijadikan modal politik parti pembangkang dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar.


Anak kedua Wan Mohammad Khair-il Anuar, Wan Imar Izzat ber­kata, sebagai anak, sudah tentu kenyataan pembangkang itu mengguris perasaannya yang masih bersedih atas pemergian bapanya.

Katanya, dia terkilan kerana ketika dia dan ahli keluarganya mahu memulihkan semangat se­­lepas kehilangan orang tersa­yang, tanpa disangka kematian bapanya dipolitikkan.

“Kami berharap perkara sebegini tidak akan berlaku lagi. Sebelum hari penamaan calon lagi kami sekeluarga telah menerima pelbagai tohmahan dan cacian.

‘‘Diharap semua pihak dapat menghormati keluarga kami dan mendoakan kesejahteraan arwah papa,’’ katanya.

Wan Imar berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri program MyVOC Jiwa Murni yang turut dihadiri adiknya, Wan Iskandar dan Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Muam’mar Ghadafi Jamal Jamaluddin di Sekolah Kebangsaan Lempor di sini semalam.


Dalam majlis anjuran MBM itu, seramai sepuluh penerima terdiri dalam kalangan asnaf menerima bantuan kotak barang makanan mengandungi beras, gula, minyak dan kurma.

Kelmarin, sebuah portal be­rita memetik bekas Menteri Be­sar Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin dalam ceramahnya di sini sebagai berkata, dia tertanya-tanya mengapa daripada 222 kerusi Parlimen di negara ini, Allah memilih supaya PRK diadakan di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

“Bila saya fikir-fikir dengan mendalam, di sinilah buminya semasa saya diberikan amanah untuk menjadi Menteri Besar Perak, daripada Mac 2008 hingga Februari 2009,” katanya dipetik berkata menerusi laporan sebu­ah portal berita.

Sementara itu, Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri yang juga Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir memberi­tahu, calon BN dalam PRK di sini, Datin Mastura Mohd. Yazid sedih apabila kematian suaminya dijadikan bahan kempen oleh parti pembangkang.

“Mastura begitu sedih kerana perkataan-perkataan yang dikeluarkan (oleh pembangkang) ter­hadap arwah suaminya,” kata­nya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Ex­­co di sini hari ini.