Sabtu, Disember 22, 2018

TUJUH PEMIMPIN PKR HALANG ANWAR JADI PM KE LAPAN?

oleh ABDULLAH KARIM

KUALA LUMPUR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang berdepan zon 'kritikal' untuk menjawat jawatan Perdana Menteri ke-8.

Ini adalah kerana beberapa pemimpin parti sama ada di dalam PKR mahupun BERSATU kedua mereka berusaha keras menghalang Anwar daripada menjadi Perdana Menteri.

Menurut sumber dalaman PKR, tidak kurang enam ataupun tujuh pemimpin parti berkenaan sedang berusaha dengan pelbagai cara menghalang Ahli Parlimen Port Dickson itu mengetuai kerajaan.

"Bukan sahaja orang PKR yang tidak mahukan DSAI jadi Perdana Menteri malahan orang (pemimpin) BERSATU juga sama," katanya.

Pemimpin yang enggan namanya disiarkan berkata beliau amat mengetahui perkara ini dan sedang memerhati pergerakan mereka sebelum buat keputusan untuk menasihati Anwar supaya lakukan sesuatu.

Oleh kerana itu beliau dan rakan-rakannya sedang berusaha sedaya mungkin supaya Tun Dr. Mahathir Mohamad dapat menunaikan janji untuk menyerahkan jawatan itu kepada Anwar sepertimana dijanjikan iaitu dua tahun sahaja jadi Perdana Menteri.

Beliau menegaskan sekiranya Mahathir memungkiri janjinya sepertimana selalu beliau lafazkan dalam setiap majlis, yang rugi nanti bukan Mahathir ataupun Anwar, sebaliknya orang-orang Melayulah yang akan kerugiaan.

"Sebab apa saya kata begitu sebab politik orang kita ini tidak pernah habis.

"Percakaran sesama anggota parti akan berterusan sebab masing-masing tak puas hati apabila calon mereka tak dapat jadi pemimpin.

"Akhirnya nanti pemimpin yang tak dapat jawatan ini akan terus berpolitik demi mencatur masa depan tanpa memperduli nasib masa depan rakyat," katanya.

Beliau bagaimanapun optimis bahawa Dr Mahathir akan mengotakan janji yang dibuatnya dulu apabila tiba masanya nanti.

"Di sini saya ingin merayu kepada semua pihak terutama sekali orang PKR supaya tidak membuat andaian yang bukan-bukan mengenai peralihan kuasa ini.

"Sebaliknya kita semua harus bersabar dan pada masa sama membuat pelbagai rancangan ataupun program yang boleh disertai oleh Mahathir dan Anwar," katanya.

Beliau yakin sekiranya program itu nanti boleh "menyedarkan" Tun M sehinggakan beliau terbuka hati menyerahkan jawatan kepada Anwar, itu lebih baik daripada berkata perkara yang belum tentu kebenarannya.

"Saya bagi contoh tayangan video yang memaparkan kisah anak-anak muda yang tidak dapat sesuatu akibat pergolakan dalam parti, antara cara yang boleh difikirkan sekiranya kita semua mahukan peralihan kuasa akan berjalan secara teratur," katanya.

Beliau percaya sedikit sebanyak Dr. Mahathir yang hadir dalam majlis itu nanti akan terfikir bahawa belia yang selama ini dipanggil pewaris negara akan ketinggalan dalam pelbagai perkara disebabkan perebutan kuasa.

ADAKAH MAT HASSAN AKAN DAPAT SOKONGAN PENUH? oleh ABDULLAH KARIM

KUALA LUMPUR, Jika Timbalan Presiden UMNO, Datuk Mohamad Hassan ambil alih jawatan Presiden parti, adakah ahli-ahli UMNO menyokong beliau.

Andai kata ahli UMNO pada keseluruhannya tidak memberi sokongan penuh kepada bekas menteri besar Negeri Sembilan itu, lebih baik Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengekalkan jawatannya sebagai Presiden UMNO.

Demikian diberitahu oleh Ketua UMNO Bahagian Marang, Datuk Nik Dir Nik Wan Ku.

Beliau memberikan kata-kata itu ketika bertemu dengan Zahid Hamidi minggu lepas.

Dalam pertemuan berlangsung di ibu pejabat parti di sini, Ahmad Zahid memberitahu Nik Dir bahawa tidak ada gunanya beliau menyerahkan jawatan kepada timbalannya sekiranya seluruh ahli UMNO tidak bersetuju terhadap Mohamad.

"Datuk Zahid beritahu saya sekiranya Mat Hassan disokong penuh oleh ahli UMNO semua peringkat beliau sedia berbuat demikian.

"Jika sekiranya apa yang hadapi sekarang sama sahaja bakal diterima oleh Datuk Mat Hassan, adalah baik beliau mengekalkan jawatan.

"Kerana apa sebab beliau dipilih oleh ahli melalui perhimpunan parti. Jadi beliau berpendapat adalah baik menyerahkan kepada parti dan bukan mendengar bekas pemimpin untuk untuk meletakkan jawatan, " ujar Nik Dir.

Dalam pertemu itu, Nik Dir ditemani beberapa rakan untuk bertanyakan khabar terhadap Ahmad Zahid.

Selain beliau bertanyakan khabar, Nik Dir juga memberikan pandangan dan pendapat beliau mengenai desakan beberapa pihak supaya meletakkan jawatan.

"Walaupun dapat berjumpa selama 15 minit banyak perkara kami bincangkan,"katanya.

Sebelum ini beberapa pemimpin UMNO menggesa Ahli Parlimen Bagan Datuk itu melepaskan jawatan Presiden UMNO.

Antara mereka ialah Datuk Hamzah Zainuddin. Selain Hamzah, Datuk Fasiah Mohd. Fakeh dan Datuk Rosol Wahid turut menggesa Ahmad Zahid melepaskan jawatan.

Hamzah yang mengetuai pada sidang media itu mahukan Ahmad Zahid segera mengosongkan kerusi atas alasan bekas timbalan perdana menteri itu tidak ada hala tuju untuk menerajui parti.

Kata Ahli Parlimen Larut itu lagi, Ahmad Zahid sedang menghadapi pelbagai tuduhan di mahkamah dan perlu memberikan tumpuan terhadap masalah tersebut.

Nik Dir menegaskan bahawa Hamzah tidak ada hak untuk berbuat demikian kerana beliau bukan lagi menjadi ahli UMNO selepas mengambil keputusan meninggalkan parti ini.

"Bagi saya soal UMNO biarlah orang parti ini yang uruskan. Beliau tak perlu sibuk-sibuk tentang parti ini sebab dah buat keputusan keluar," katanya.

Hamzah kata Nik Dir ibarat wakil rakyat yang tidak tahu mengenang budi dan sanggup melupakan jasa parti yang telah banyak memberi kemewahan kepada beliau.

"Apabila UMNO sudah hilang kuasa, tanpa segan silu kata macam-macam tentang parti. Tak ada yang baik tetang parti hanya yang buruk sahaja dicakapnya," katanya.

Nik Dir juga menegaskan sebahagian besar pemimpin UMNO di Sabah sudah tertipu oleh bekas Pengerusi UMNO negeri itu.

"Kebanyakkan ketua UMNO di Sabah tidak tahu apa tujuan Datuk Hajiji Noor suruh datang berjumpa beliau.

"Mereka ingat Hajiji mahu beritahu sesuatu tentang parti. Ruoa-rupanya sidang media itu untuk maklum bahawa kesemua yang hadir pada hari itu keluar UMNO.

"Saya dapat tahu bahawa Datuk Jainab iaitu Ketua Wanita Sabah tak tahu kenapa beliau dibabitkan dalam perkara ini. Beliau ingat ini sidang media biasa bukan pasal umum ketua bahagian Sabah keluar parti," ujar beliau.

Nik Dir berkata taktik dilakukan oleh bekas orang nombor satu parti UMNO Sabah itu ibarat orang terdesak dan cuba mengelirukan ahli parti yang sentiasa memberi sokongan kepada pucuk pimpinan Pusat.

"Mereka sedar ramai ahli UMNO Sabah sayangkan parti ini. Oleh kerana mahu menidakkan kesetiaan orang UMNO Sabah terhadap parti tidak boleh dijual beli, mereka buat sidang media umum keluar parti, " jelas beliau.

Mengenai cakap-cakap banyak pihak bahawa kerajaan Pakatan Harapan (PH) kerajaan lima tahun,
Nik Dir enggan mengulas.

Sebaliknya beliau meminta semua pihak supaya melihat dengan hati dan perasaan bagaimana kerajaan sekarang bekerja untuk rakyat.

"Setelah hampir lapan bulan memerintah, rakyat dapat menilai. Biarlah rakyat yang menjawab soalan yang mengatakan kerajaan sekarang kerajaan lima tahun," katanya.