Ahad, Februari 12, 2017

MAT SABU BERMIMPI DI SIANG HARI

KUALA LUMPUR: Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Mohamad Sabu yakin parti Pakatan Harapan (PH) dan Bersatu dapat menawan Putrajaya walaupun ia melibatkan pertandingan tiga penjuru antara BN vs PAS vs Pakatan Harapan.

Malah beliau yakin PAN dapat menumbangkan kerajaan PAS di Kelantan. Saya tergelak membaca kenyataan Mat Sabu ini yang mana keputusan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar membuktikan bahawa tiga penjuru antara BN dengan PAS dengan Amanah telah menyebabkan BN menang besar.

Perpecahan di kalangan parti pembangkang memberi kelebihan kepada BN. Ini yang menyebabkan Dr Mahathir susah hati yang mahu melihat PAS bersama mereka. PAS takkan bekerjasama selagi DAP dan PAN ada.

Jadi macam mana Mat Sabu boleh nampak PH boleh menang selagi PAS berada di luar. Nampaknya Mat Sabu bermimpi di siang hari. Kerusi Mat Sabu sendiri pun belum tentu selamat. Dia selalu berpindah kawasan dan sepatutnya sebagai presiden parti komponen PH, beliau kena menang dan kalau PH membentuk kerajaan pusat, beliau sudah tentu menjadi menteri kanan.

Mat Sabu berkata Somalia sudah 30 tahun lebih berbalah sesama sendiri. Sepatutnya Mat sabu cermin diri sendiri. Kita sudah ada Umno, PAS, PKR, kenapa perlu ada PAN pulak. Melainkan Mat Sabu rela melihat Melayu berpecah undi untuk memberi kemenangan kepada DAP. Oleh itu Mat Sabu adalah ejen DAP yang mahu memecahbelahkan orang Melayu.

Katanya, umno dan PAS sekapal menghantar makanan ke Myammar untuk pelarian Rohingya. Apa salahnya mereka sekapal demi membantu umat Islam. Kenapa Mat Sabu tak ajak DAP membantu umat islam Rohingya jika benar DAP pro Islam.