Isnin, Jun 11, 2018

LEBIH BAIK LANTIK ZAINOL FADZI PENGERUSI MANA MANA GLC PERAK

IPOH, 11 Jun (Bernama) -- Pelantikan bekas Exco kerajaan negeri Datuk Zainol Fadzi Paharudin  (gambar) sebagai penasihat menteri besar mendapat perkenan Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Menteri Besar Ahmad Faizal Azumu berkata pelantikan itu juga dibuat hasil rundingan bersama pemimpin parti komponen Pakatan Harapan (PH) iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Amanah Negara (Amanah) serta Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan DAP.

"Pelantikan bukan atas kehendak saya seorang tetapi hasil rundingan dalam kalangan empat pengerusi parti komponen," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan duta dan Ketua Misi Diplomatik Kesatuan Eropah di Malaysia di sini, hari ini.

Ahmad Faizal yang juga Pengerusi PPBM Perak mengulas tindakan segelintir anggota parti itu yang membantah pelantikan Zainol Fadzi.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Zainol Fadzi yang bertanding atas tiket Barisan Nasional memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Manik, namun telah menyatakan sokongan kepada PH sehingga membolehkan gabungan itu mendapat mandat membentuk kerajaan negeri.

Ulasan saya, mana ada jawatan Penasihat MB seperti diumumkan MB Perak, Ahmad Faizal Azumu/ Lebih baik beliau lantik Zainol Fadzi sebagai pengerusi mana mana GLC Perak untuk mengenang budi Zainol melompat ke Parti Bersatu ketika membentuk kerajaan PH di Perak.

NAJIB BUKAN ADUN NAK JADI MB PAHANG MACAM MANA?

KUALA LUMPUR: Kadang kadang lucu juga baca kenyataan ahli parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Nak jadi hero pun, janganlah komen sembarangan. Buat malu aja. Katanya bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan merosakkan Umno jika beliau berhasrat menjadi Menteri Besar Pahang.

Bila pulak Najib nak jadi MB? Najib bukannya ADUN. Beliau kan ahli parlimen. Takkan Syed Saddiq tak tahu. Beliau mengulas cadangan seorang penulis blog yang mahu lihat Najib jadi MB Pahang semula.

Dari segi logik takkan dari jawatan PM nak jadi MB pula? Sepatutnya Syed Saddiq menjawab cadangan penulis blog itu tidak praktikal kerana Najib bukan ADUN. Habis cerita.

Komen beliau terhadap penulis blog itu menunjukkan beliau suka cari publisiti dan mahu menarik perhatian orang ramai sedangkan dari segi logik Najib tak boleh jadi MB Pahang.

Nak tunggu PRU 2023 Najib mahu tanding kerusi DUN? Ketika itu Najib dah tua dan sudah bersara dari politik. Oleh itu Syed Saddiq jangan ghairah nak komen sebarang isu kerana komen tersebut menunjukkan kita sendiri kurang cerdik.