Ahad, Oktober 25, 2015

UNDI PEMBANGKANG PUN DAPAT PROJEK RM80 BILLION

Saya sudah teliti Bajet 2016 yang dibentangkan PM, Najib Razak Jumaat lalu. Bajet itu banyak membantu rakyat tetapi yang paling sedih kerajaan buang duit yang banyak di kawasan pembangkang tetapi undi belum tentu dapat.

Untuk mempastikan rakyat Kuala Lumpur selesa menaiki pengangkutan awam, maka kerajaan mencurahkan RM80 billion dalam pembinaan LRT dan MRT yang terletak di kawasan pembangkang. Alangkah baiknya wang RM80 billion itu ditabur ke kawasan luar bandar yang majoritinya pengundi BN. Jika wang sebanyak itu dibuat satu projek mega, BN akan dapat semula undi sebaliknya pembangkang yang dapat undi di sebalik RM80 billion ini.

Adakah kerajaan BN terlalu pemurah? Atau kerajaan mendahulukan rakyat tanpa mengambil kira pulangan undi? Kita lihat apa yang Najib umum dalam Bajet jumaat lalu iaitu laluan LRT Ampang sambungan akan siap pada Mac 2016 sejauh 18.1 km. Manakala sambungan LRT Kelana Jaya- Putra Heights sejauh 17.4km dijangka siap pada tahun 2016  dengan kos RM10 billion. Berapa banyak kawasan parlimen yang terlibat? Semua yang terlibat adalah kawasan parlimen pembangkang.

Betapa baiknya kerajaan BN. MRT Sungai Buloh-Semantan dijangka siap Dsember 2016 manakala Fasa 2 MRT dari Semantan ke Kajang dijangka siap pertengahan 2017 sejauh 51km bernilai RM32 billion. DUN Kajang milik siapa? Milik ketua pembangkang, Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Ada beliau ucap terima kasih kepada BN? Projek MRT II Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya sejauh 52km yang memberi manafaat kepada 2 juta penduduk dibina dengan kos RM28 billion. Ia dijangka dibina pada tahun 2016 dan dijangka siap pada tahun 2022.

Baru nampak pengundi BN dapat untung melalui MRT II kerana parlimen Putrajaya milik BN. Manakala LRT3 dari Bandar Utama-Johan Setia-Klang sejauh 36km menelan belanja RM10 billion juga dibina dari tahun 2016 hingga 2022. Sekali lagi pengundi parti pembangkang yang dapat faedah dari pembinaan LRT3 ini.

Sayang BN habiskan RM80 billion tetapi BN hanya dapat satu kerusi parlimen sahaja, Putrajaya. Sepatutnya kerajaan tak perlu habiskan duit RM80 billion buat LRT dan MRT di kawasan pembangkang kerana mereka tetap menolak BN. Seperti kata Presiden MCA, Liow Tiong Lai orang Cina akan mengundi BN pada PRU 14 kerana ramai golongan pertengahan B40 dapat manafaat dari pengecualian cukai pendapatan. Saya rasa nak tergelak kerana orang Cina akan tetap mengundi DAP dalam PRU akan datang.