Sabtu, November 13, 2010

ZAID BUKANNYA ADA PENGARUH


Kenapa harus takut kepada Datuk Zaid Ibrahim yang berura-ura menubuhkan Parti Keadilan Baru? Zaid bukannya ada pengaruh. Jika Zaid menubuhkan parti baru, ia tidak akan menggugat UMNO kerana ia sekadar memecahkan undi PKR.

Oleh itu Azmin tidak perlu bimbang dengan tindakan Zaid. Zaid bukannya ada pengaruh yang boleh menggegarkan PKR.Parti serpihan Zaid nanti tidak akan ke mana-mana. Memang pelik Zaid. Beliau masih dalam PKR,tetapi beliau membuat kenyataan menghentam PKR. Orang jenis apa ini?

Sepatutnya beliau gentleman keluar dari PKR dan barulah kritik PKR. Ini tidak masih dalam PKR tetapi tindak-tanduknya menyebabkan PKR tersinggung. Tindakan ini memang menyenangkan UMNO. Sebab itu beliau mendapat liputan utama akhbar Utusan Malaysia yang didokong oleh UMNO.

Naib Presiden PKR Azmin Ali meminta bekas pengerusi perhubungan PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim meneliti semula sebarang hasrat untuk menubuhkan parti baru sekiranya beliau dipecat atau disingkirkan daripada parti itu.

Katanya cadangan itu diharap tidak akan berlaku kerana mengikut fahamannya, Zaid menyertai PKR dengan semangat untuk bersama-sama dengan pimpinan dan ahli PKR untuk meneruskan agenda reformasi serta melakukan perubahan.

"Dalam konteks ini kita berharap beliau dapat meneliti semula keputusan itu dan dapat meneruskan perjuangan dalam semangat muafakat untuk bersama-sama dengan PKR bagi meneruskan agenda perubahan," katanya kepada pemberita di Shah Alam semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Zaid semalam yang tidak menolak kemungkinan menubuhkan parti baru sekiranya dipecat daripada PKR kerana membuat saranan supaya penasihat parti itu Datuk Anwar Ibrahim supaya berundur.

Ditanya mengenai tindakan yang bakal dihadapi Zaid berikutan kenyataannya itu, Azmin berkata perkara itu akan diserahkan kepada jawatankuasa disiplin parti untuk menentukan bentuk tindakan kepada mana-mana anggota PKR yang telah melakukan kesalahan berdasarkan perlembagaan dan peraturan parti.

"Jawatankuasa disiplin kena buat cadangan pada biro politik dan majlis pimpinan pusat untuk diputuskan dan setakat hari ini kita belum terima sebarang cadangan daripada jawatankuasa disiplin. Kita akan teliti sebaik sahaja kita terima," katanya.

Pada 8 November lalu, Zaid mengumumkan keputusannya untuk menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden PKR dan juga melepaskan semua jawatan dalam parti itu dengan alasan "terdapat penipuan dalam pemilihan".

Berikutan keputusan Zaid itu, pertandingan merebut jawatan timbalan presiden PKR kini melibatkan Mohamed Azmin dan Mustaffa Kamil Ayub.