Jumaat, Julai 17, 2009

SEPETANG DI THE MALL


Sejak saya bekerja dengan majalah BUSINESS KINI minggu lepas, saya tidak ada peluang lepak di The Mall lagi. Petang semalam saya berpeluang pergi ke The Mall kerana mahu cari orang masuk iklan dalam majalah business yang saya kendalikannya.Majalah ini sudah enam bulan berada di pasaran. Sebagai majalah baru, sudah tentu bukan mudah untuk mendapatkan iklan. Saya terhutang budi kepada bekas kolumnis WATAN, abang Zek yang merekomen saya kepada Puan Azizah tuan punya majalah tersebut.


Dua bulan lepas, Abang Zek suruh saya temui Puan Azizah. Tetapi ketika itu tidak ada kekosongan. Kebetulan minggu lepas Puan Azizah hubungi saya, maka saya terima tawaran itu setelah tidak bekerja selama tiga bulan lebih selepas meletakkan jawatan sebagai Editor Watan pada 30 April lalu.Sebenarnya sembilan bulan saya tidak ada pendapatan. Lima bulan bekerja dengan WATAN, WATAN tak bayar gaji. Tunggakan gaji lima bulan sebanyak RM17,500.00 tak tahulah bila akan dapat. Saya tidak akan halal dunia akhirat wang gaji itu. Akibat tak ada gaji, bini ada, bini lari. Ada girl friend pun, girlfriend pun lari. Maklum sahajalah sembilan bulan tak ada pendapatan.Ketika saya sampai, kebetulan Datuk Rosli Mat Hassan, bekas Setiausaha Perhubungan UMNO Terengganu ada. Saya join mejanya. Banyak juga isu yang saya perbualkan dengan beliau. Syed Abdul Rahman Tuan Kuning yang juga bekas Setiausaha UMNO Bahagian Kuala Terengganu join meja Pok Li juga. Beliau orang kuat bekas Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar.


Zaharin Mohd. Yassin yang join meja kami beritahu Syed Abdul Rahman bahawa Hishamuddin Tun Hussein perli Syed Hamid dalam akhbar hari ini."Banyak fail tidak terjawab. Maknanya Hishamuddin perli Syed Hamidlah tu," kata Zaharin.Musli Oli yang lebih awal join meja kami tidak cakap banyak. Dia kurang minat bila saya sebut nama Hishamuddin akan hadiri malam wartawan anjuran Agensi Anti Dadah Kebangsaan pada malam itu di hotel The Legend.Zaharin memang kaya sekarang. Dahulu dia pau orang, sekarang orang pau dia pula. Semalam saya pau Zaharin. Zaharin ajak saya pergi ke ATM di hujung The Mall. Terkejut saya banyaknya duit Zaharin dalam akaunnya.


Zaharin kata pemimpin UMNO tidak pernah menghargai blogger. Kalau blogger memuji UMNO atau kerajaan, tak ada pemimpin UMNO yang call yang ucap terimakasih kepada blogger.Sebelum pulang saya sempat temui kawan dari Kemaman, Kisfi Zainal.Turut berada di meja kami ialah Datuk Ibrahim Azmi Hassan, bekas ahli parlimen Kuala Nerus. Beliau banyak menasihati kami mengenai ciri-ciri rumahtangga yang bahagia.Ustaz Ibrahim Azmi yang bertanding di Kuala Nerus pada tahun 1995 sebagai calon Semangat 46 telah menang tetapi dikalahkan oleh undi pos. Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Wan Abu Bakar yang diarahkan untuk mengalahkan Ustaz Ibrahim Azmi telah memohon maaf kepadanya. Kata Wan Abu Bakar, dia terima arahan dari atas. Jadi dia minta maaf kerana rasa bersalah di atas arahan itu.