Jumaat, Disember 18, 2015

HARUSSANI PALING GEMBIRA JIKA UMNO-PAS BERKERJASAMA

Umno dan PAS harus menumpukan kepada usaha mencari titik persamaan antara dua parti Islam terbesar itu, sekiranya mereka benar-benar ingin merealisasikan agenda perpaduan, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Selain itu, katanya kedua-dua pihak juga disaran agar mengenepikan fahaman politik masing-masing demi memastikan kepentingan negara dapat diberi keutamaan.

"Apa yg diucapkan PM (Perdana Menteri yang juga Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak) atau Hadi (Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang), kedua-duanya lebih ke arah untuk bersatu.

"Bukan bermaksud bersatu dari segi parti, tetapi bersatu dalam arah mencari perpaduan...dan mudah-mudahan (usaha ini) akan berjaya," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kertas kerja di Multaqar Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia 2015 di sini.

Selain itu, katanya jika usaha perpaduan dalam kalangan pemimpin atasan berjaya, sudah pasti rakyat bawahan juga akan mengikut jejak langkah mereka dan berusaha mengelakkan sebarang perpecahan.

Jika berlaku kerjasama Umno-PAS, sudah tentu Harussani orang yang paling gembira kerana hasratnya untuk melihat Umno-PAS bekerjasama sejak tahun 2008 akhirnya menjadi kenyataan.

Pada tahun 2008, apabila Pakatan Rakyat  menang di Perak, Harussani telah menghubungi Haji Hadi supaya PAS mengadakan kerajaan perpaduan dengan Umno.

Haji Hadi suruh Harussani berunding dengan Pesuruhjaya PAS Perak, Haji Ahmad Awang tetapi Haji Ahmad tidak bersetuju kerana DAP telah menawarkan kerusi Menteri Besar kepada PAS. Maka cita-cita Mufti Perak itu terbantut.

Akhirnya ternyata PAS menjadi MB remote control oleh DAP yang merugikan orang Melayu. Oleh itu usaha Najib Razak membawa kabilahnya bergabung dengan kabilah Haji Haji Awang perlu diberi perhatian serius oleh orang Melayu dan Islam.