Khamis, Disember 04, 2008

MAT SABU KALAH JIKA DILETAKKAN CALON


Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat pilih Mohamad Sabu sebagai calon PAS bagi pilihan raya kecil Kuala Terengganu. Kenapa pula Menteri Besar Kelantan sibuk-sibuk soal calon parlimen Kuala Terengganu.


Nik Aziz kata dia gemar Mat Sabu jadi calon. Dalam pilihan raya, kalau Nik Aziz gemar tapi pengundi tak gemar buat apa. Apa tujuan diadakan pilihan raya? Ia adalah untuk memudahkan rakyat dapat perkhidmatan ahli parlimen.


Tapi kalau Mat Sabu duduk di Pulau Pinang, macam mana dia nak jadi wakil rakyat Kuala Terengganu yang berkesan? Oleh itu biar pengundi yang gemar dan bukan Nik Aziz yang gemar pasal Nik Aziz tak boleh mengundi di Kuala Terengganu.

Biarlah Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mustafa Ali yang memikirkan siapa yang layak jadi calon Kuala Terengganu. BN pun sokong dengan kenyataan Nik Aziz kerana mudah bagi BN buat kerja kerana bila PAS letak orang luar, BN akan gunakan isu PAS tak ada calon tempatan.

Apa salahnya kalau PAS letak orang tempatan? Takkan semua orang tempatan sudah tak layak jadi calon PAS. Mustafa Ali boleh tanding kalau dia mahu pi parlimen. Atau letak saja bekas ADUN Batu Buruk, Wan Mutalib Wan Embong. Atau letak saja ADUN Batu Buruk, Syed Azman atau letak saja ADUN Ladang, Tengku Hassan Tengku Omar yang rapat dengan Anwar Ibrahim.

Pilihan raya kecil tak sama dengan pilihan raya umum kerana seluruh jentera dari seluruh negara akan berkampung di Kuala Terengganu. Kalau PAS letak sekali lagi Mohamad Sabu, alamat mudah menanglah BN walaupun PAS menang tiga kerusi DUN, Wakaf Mempelam, Ladang dan Batu Buruk. Jadi PAS kena letak orang baru untuk berdepan dengan calon BN yang kemungkinan besar Wan Farid Wan Salleh.

Wan Farid pun kena fikir dua kali nak letak jawatan Senator. Dia sudah senator dan timbalan menteri. Perlu apa letak jawatan. Lebih baik beri orang lain tanding yang mana belum tentu menang. Kalau dia tanding, dia kalah, dia hilang senator dan timbalan menteri. Sebaliknya kalau dia tidak tanding, dia masih kekal senator dan timbalan menteri. Jadi lebih baik dia beri peluang kepada orang lain untuk disembelih pada pilihan raya kecil ini.

Pilihan raya kecil ini memang menguji kewibawaan Ahmad Said sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu. Jika beliau boleh letak calon yang berkecuali, bukan orang Ahmad Said atau bukan orang Idris Jusoh, peluang untuk BN mempertahankan kerusi Kuala Terengganu lebih cerah. Oleh itu terpulanglah kepada BN untuk letak siapa sebagai calonnya.

Tetapi jika Mohamad Sabu dikekalkan sebagai calon, lebih mudah bagi BN untuk mempertahankan kerusi Kuala Terengganu. Kalau Mohamad Sabu jadi calon PAS, kemungkinan Wan Farid jadi calon BN. Wan Farid mudah telan Mohamad Sabu tetapi jika PAS letak calon tempatan, maka Wan Farid tidak semudah itu untuk mempertahankan kerusi Kuala Terengganu.