Selasa, Jun 07, 2016

LETAK JAWATANLAH NANCY



Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi undang-undang Datuk Seri Nancy Shukri hari ini menegaskan beliau tidak akan menyokong pindaan undang-undang yang akan membuka jalan kepada pelaksanaan hudud.

Beliau berkata ini selaras dengan pendirian PBB di Sarawak yang menolak pindaan tersebut.

Ditanya sama ada beliau akan mengundi menentang rang undang-undang itu, Nancy bagaimanapun berkata beliau tidak akan berada di Dewan Rakyat sekiranya ia berlaku.

"Bukan sahaja saya akan menolak (rang undang-undang), saya tidak akan berada di sana.

"Saya telah menunjukkannya pada hari ia dibentangkan. Saya tiada di dalam (dewan)," katanya kepada pemberita di Sungai Besar semalam.

Bagaimanapun ketiadaannya akan menjadikan lebih mudah bagi rang undang-undang 'hudud' yang dibawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang diluluskan.

Ini kerana Hadi hanya memerlukan majoriti mudah berdasarkan kepada jumlah ahli parlimen yang hadir di dewan pada masa undi.

Ulasan saya, PM sudah menegaskan bahawa RUU yang dibawa oleh Haji Hadi bukannya hukum hudud tetapi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri akan tentang kalau ia dibawa untuk dibahas pada sidang Dewan Rakyat Oktober ini.

Nampaknya Nancy tak faham dengan penjelasan PM. Oleh itu wajarlah beliau meletakkan jawatan supaya senang PM buat rombakan kabinet yang baharu. Dahlah nama kristian N
ancy pun tak faham RUU itu. Berhentilah jadi menteri