Rabu, Disember 02, 2009

PEMILIK BENGKEL DIPERINTAH MEMBELA DIRI


Mahkamah Sesyen di sini Rabu memerintah seorang pemilik bengkel supaya membela diri di atas pertuduhan memalsukan dokumen tuntutan penyelenggaraan Proton Perdana V6 Executive milik kerajaan negeri Terengganu, Ogos tahun lepas.

Hakim Mohamad Khalid Abd Karim berkata, pihak pendakwa berjaya membuktikan terdapat prima facie terhadap kes itu dan sehubungan itu mahkamah menetapkan 7 dan 8 Mac tahun depan sebagai tarikh untuk tertuduh, Choong Yuen Sang, 48, pemilik bengkel di Chendering dekat sini membela diri.

Choong dituduh memberi invois palsu mengenai pembekalan satu set kotak gear Auto Transmission Assy (New) V6 berjumlah RM19,119.91 melibatkan kereta bernombor pendaftaran TAK 415.

Invois itu didakwa diberikannya kepada Penolong Pegawai Tadbir negeri Hashim Abdul Rahman di Pejabat SUK Terengganu pada 2 Ogos lepas.

Choong didakwa mengikut Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997, jika sabit kesalahan dia boleh dipenjara 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

Kes itu pernah mendapat perhatian umum tahun lepas apabila kerajaan negeri Terengganu mengumumkan pembelian 14 kereta Mercedes E200 Kompressor bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive yang digunakan Exco kerajaan negeri.

Pembelian itu atas alasan kos penyelenggaraan Proton Perdana V6 berkenaan yang terlalu tinggi mencecah RM1.07 juta dari 2004 sehingga tahun lepas di samping atas faktor keselamatan.

Ekoran itu SPRM memulakan siasatan terhadap kes berkenaan dan telah mendakwa dua pemilik bengkel dekat sini termasuk Choong atas tuduhan membuat tuntutan palsu.

Pertuduhan dilakukan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wan Ahmad Nidzam Wan Omar manakala tertuduh diwakili peguam V. Rajadevan.

MAGERAN DI KELANTAN?


Apakah akan berlaku mageran di Kelantan jika Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak berundur sebagai menteri besar Kelantan? Adakah rakyat Kelantan akan terus mendesak Nik Aziz berundur setiap hari di bangunan SUK?

Adakah peristiwa 1978 akan berulang? Pada tahun 1978 BN berjaya merampas Kelantan setelah mageran dikuatkuasakan di negeri itu pada tahun sebelumnya. Jika peristiwa semalam merupakan kemuncak kepada kemarahan rakyat kepada Nik Aziz, berapa lama lagi dia akan bertahan sebagai MB?

Sampai bila MB tidak dapat mentadbir negeri ini dengan baik jika gangguan seperti ini terus berlaku? Atau adakah PAS akan menggantikan Nik Aziz dengan Datuk Ahmad Yakob untuk meredakan keadaan?

Kemelut kepimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semakin membahang apabila orang ramai di sini hari ini secara terbuka menunjukkan rasa tidak senang hati mereka dan memintanya melepaskan jawatan.

Beratus-ratus orang yang menggelarkan diri mereka sebagai Jemaah Rakyat Prihatin Kelantan (JRPK) berkumpul di hadapan pintu masuk bangunan pentadbiran Kota Darulnaim di sini mulai pukul 9 pagi ini.

Mereka menyerahkan memorandum menyuarakan bantahan terhadap Menteri Besar Kelantan itu berhubung pelbagai isu yang timbul sejak kebelakangan ini terutama doa meminta kepada Allah supaya memusnahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan UMNO.

Wakil JRPK, Che Johan Che Pa menyerahkan memorandum itu melalui Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Anual Bakri Haron pada pukul 10.30 pagi dan kemudiannya bersurai.

Memorandum itu mengandungi dua tuntutan:

Pertama, mendesak Nik Abdul Aziz menarik balik kenyataan 'doa kemusnahan' dan memohon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam di negara ini termasuk Perdana Menteri serta jemaah menterinya.

Kedua, memandangkan kekecohan berlarutan dan Nik Abdul Aziz telah lama memegang jawatan Menteri Besar sehingga pentadbiran Kelantan kaku, kehidupan rakyat terjejas dan isu penyelewengan dalam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), maka JPRK mendesak Nik Abdul Aziz meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar.

Perhimpunan secara aman itu bersurai hampir sejam kemudian selepas arahan diberikan oleh Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi.

Turut hadir pada perhimpunan itu ialah bekas Ahli Dewan Ulama Pas Pusat, Mohd. Noor Idris; Pengerusi Biro Agama Pemuda UMNO, Afandi Mohd. Yusoff; Presiden Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) Zahari Kechik; Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Kelantan, Mohd. Rosdi Abdul Aziz dan beberapa Ketua Pergerakan Pemuda UMNO bahagian di negeri ini.

Sementara itu, Che Johan berkata, perhimpunan itu adalah permulaan desakan kepada Mursyidul Am Pas itu supaya sedar dengan tindakannya yang telah memecah belahkan umat Islam dengan pelbagai kenyataan serta isu moral melibatkan menantunya dalam PMBK.

"JRPK adalah sebuah badan yang ditubuhkan secara ad hoc melibatkan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dari negeri ini yang membawa suara rakyat.

"Kami rakyat Kelantan yang prihatin mewakili pelbagai lapisan masyarakat Melayu Islam Kelantan dan NGO merasa kesal yang amat sangat terhadap kenyataan doa kemusnahan.

"Kepimpinan Nik Abdul Aziz di peringkat pentadbiran Kelantan yang sekian lama telah kucar-kacir dan terbaru skandal yang berlaku dalam PMBK melibatkan menantunya, Abdul Ariffahmi Ab. Rahman telah menimbulkan kekecohan, penyelewengan dan kemelut yang berpanjangan," katanya.

Kemelut mula melanda pentadbiran Kelantan, apabila media mendedahkan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Abdul Ariffahmi pada 5 November lalu.

Susulan itu, Nik Abdul Aziz mengakui menerima tajaan haji bersama keluarganya termasuk Abdul Ariffahmi berharga RM65,000 setiap seorang tetapi beliau kemudian membuat keputusan menolak tajaan tersebut disebabkan tekanan dari pelbagai pihak.

Ekoran desakan pelbagai pihak dan nasihat daripada kepimpinan Pas Pusat yang diketuai oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Nik Abdul Aziz bersetuju mengarahkan menantunya melepaskan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif PMBK.

Kemudian timbul permintaan Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah supaya Nik Abdul Aziz menamakan penggantinya bagi memastikan proses peralihan kuasa berjalan dengan lancar.

Namun, pada Khamis lalu, Nik Abdul Aziz mengejutkan semua pihak apabila menyebut nama 'Kolonel Mat' sebagai perancang untuk menjatuhkannya dan kerajaan Pas Kelantan tetapi sehingga kini ia terus menjadi misteri walaupun diasak oleh wartawan supaya mendedahkannya.

Keesokannya, pada Hari Raya Aidiladha, Nik Abdul Aziz meminta orang ramai mendoakan agar Najib mengubah fikiran supaya memberikan royalti minyak dan jika tidak doakan supaya pemimpin nombor satu negara itu bersama konco-konconya diturunkan bala.