Selasa, Disember 29, 2009

TIGA HARI LAGI KE TAHUN BARU

NIK AZIZ YANG DIDESAK LETAK JAWATAN, ORANG LAIN YANG LETAK JAWATAN


Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat Selasa mengesahkan setiausaha politiknya, Annual Bakhri Haron dan setiausaha akhbar beliau, Mohd Saiba Yaakub, telah meletakkan jawatan kerana masing-masing tamat tempoh kontrak dan bukannya kerana diberhentikan atas sebab tertentu ekoran kemelut politik dalaman Pas sejak kebelakangan ini.

Menurutnya kedua-dua jawatan itu adalah jawatan politik dan boleh diganti bila-bila masa dengan orang lain apabila sampai tempohnya.

"Saya boleh mengesahkan Annual Bakhri sudahpun menyerahkan surat peletakan jawatannya dan saya baru menerima pagi ini, begitu juga dengan Saiba," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Harian Pas Kelantan di sini hari ini.

Nik Abdul Aziz juga berkata Pas Kelantan akan meneruskan amalan mengambil calon luar Kelantan untuk bertanding pada pilihan akan datang.

"Pas Kelantan masih memerlukan khidmat calon luar Kelantan bagi mengisi keperluan di negeri di samping mereka yang tiada tempat di negeri mereka," katanya.

Nik Aziz berkata kenyataannya sebelum ini bahawa Pas Kelantan akan mengkaji keperluan mengambil calon luar untuk bertanding dalam pilihan raya akan datang adalah sebagai mengambil "jalan tengah" untuk menghormati kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas Kelantan, Datuk Mohamad Daud Iraqi.

Dalam sidang akhbar yang sama, Mohamad Daud menafikan beliau pernah menyarankan supaya calon Pas bagi pilihan kecil akan datang terdiri daripada anak tempatan.

"Saya tidak pernah mengeluarkan kenyataan itu kepada mana-mana wartawan, sama ada secara telefon atau menemui saya," katanya.

RM50 MILLION FOR PADI GROWING


The Terengganu government has allocated RM50 million for padi planting programmes in Terengganu next year.

State Agriculture and Agro-based Industry Committee chairman Rozi Mamat said the government hoped the funds would help the state increase padi production from 4.5 tonnes to five tonnes per hectare.

"The allocation for padi planting in Terengganu next year has been increased slightly in line with the state government's aim of making rice production a source of income for the state.

"There are between 15,000 and 16,000 padi farmers in the state, with an estimated yearly production of 50,000 tonnes, which cater to our needs."

He said this after handing over power tillers (for ploughing) costing RM6,000 each from the Agriculture Department to eight farmers from Kampung Tok Lawit at the village community hall, here, Monday.

Rozi said that about 10,000 hectares in Terengganu were planted with padi, of which 5,000 hectares made up the rice bowl, and the state government planned to open up several new areas for padi cultivation.

KALAU MAHU BANTUAN JANGAN MEROKOK


Tabiat tidak merokok mungkin dicadangkan sebagai prasyarat untuk belia dan pelajar yang memohon bantuan kerajaan.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata cadangan itu disuarakan kerana banyak pihak terutamanya belia dan pelajar masih mampu membeli rokok meskipun harga rokok sudah beberapa kali dinaikkan.

"Dia kata dia miskin, dia tiada apa-apa. Tapi kalau boleh beli rokok, kita kata anda tidak layak terima apa-apa bantuan. Rokok mampu beli, kenapa lain tak mampu beli," katanya dalam sidang akhbar di sini Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pengumuman Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai semalam bahawa mulai 1 Jan, harga minimum rokok ditetapkan kepada RM6.40 bagi 20 batang atau dikira pada harga 32 sen bagi sebatang.

Tindakan itu adalah untuk mengurangkan kemampuan membeli rokok terutamanya oleh golongan muda dan yang berpendapatan rendah selain membendung aktiviti promosi rokok melalui pemberian diskaun yang berlebihan.

Ahmad Shabery berkata permohonan bantuan kerajaan seperti Program Perumahan Rakyat Termiskin atau bantuan lain daripada pemohon yang mampu melanggan stesen televisyen berbayar atau menghisap rokok juga perlu dipertimbangkan sebelum diluluskan.

"Orang mendakwa diri miskin dan perlu bantuan tetapi dalam masa yang sama mereka memiliki barang-barang mewah yang tak patut mereka miliki dan mereka sepatutnya tak pohon," kata beliau.

Beliau berkata meskipun peraturan itu tidak termaktub dalam mana-mana undang-undang, ia sepatutnya dijadikan pertimbangan sebelum mereka layak diberikan bantuan atau sebaliknya.

Mengenai cadangan hasil cukai jualan rokok bukan sahaja disalurkan kepada pembangunan bola sepak negara tetapi turut disumbangkan kepada sukan-sukan yang lain, Ahmad Shabery berkata beliau akan mengemukakan kertas cadangan itu kepada Kementerian Kewangan.

Terdahulu beliau mempengerusikan Mesyuarat Majlis Perundingan Belia Negara (MPBN) serta melancarkan Ekspedisi 1Belia 1Malaysia yang dianjurkan kementeriannya dengan usahasama Majlis Belia dan Sukan.

Ekspedisi yang melibatkan 70 peserta itu akan merentasi 10 negeri, yang bermula hari ini dan berakhir pada Sabtu ini di Lenggong, Perak, bertujuan memberi pendidikan dan maklumat yang tepat kepada belia mengenai program 1Belia 1Malaysia.

Mengenai MPBN, Ahmad Shabery berkata pelbagai pandangan disuarakan sama ada dalam bidang ekonomi, pendidikan serta program-program yang perlu dilaksanakan untuk belia pada masa akan datang.

"Selain itu Majlis Belia Negara juga ada mengemukakan cadangan yang amat komprehensif hingga ke peringkat untuk mengantarabangsakan pergerakan belia ini termasuk mengadakan rangkaian dengan negara jiran seperti Indonesia dan negara lain," katanya.