Sabtu, Julai 14, 2018

TEMPAHLAH BUKU DIGITAL "KISAH BENAR"

Tempahlah buku digital "KISAH BENAR" susunan Azwan Adli. Bagaimana anda mahu memiliki buku digital ini? Anda perlu bank in RM50 kepada nombor akaun CIMB 7002297592. Selepas itu anda whatsapp resit pembayaran kepada nombor handphone 01115726582 dan sertakan nama anda dan email anda. Buku digital akan dihantar terus kepada email anda selepas kami terima resit pembayaran.


SEBELUM KRITIK UMNO, KHAIRY PERLU MUHASABAH DIRI DAHULUKUALA LUMPUR: Khairy Jamaluddin yang tewas dalam pemilihan merebut kerusi presiden Umno bulan lalu menyatakan keresahannya terhadap hala tuju yang diambil parti itu kini.

Beliau melihat Umno kini semakin ke arah perkauman selepas tewas pada PRU ke-14 dan baginya itu hanyalah jalan menuju 'kehancuran'.

"Sejak selesai pemilihan Umno, apa yang parti saya buat? Main sentimen kaum dan kutip tabung untuk bekas presiden (Datuk Seri Najib Razak)...Takkan itu saja 'Umno baru'?

"Sudah kena pukulan maut semasa PRU ke-14 (tetapi) masih pekak terhadap suara rakyat.

"Jika modal untuk PRU ke-15 hanyalah momokkan orang Melayu dengan isu seperti pelantikan bukan Melayu sebagai peguam negara dan ketua hakim, lupakan saja impian menawan semula Putrajaya," katanya di Twitter hari ini.

Beliau merujuk kepada bantahan Umno terhadap pelantikan Tommy Thomas sebagai peguam negara pada bulan lalu dan Tan Sri Richard Malanjum sebagai ketua hakim negara semalam.

Dengan nada yang jelas kecewa, bekas ketua pemuda Umno itu berkata parti itu kini perlu memilih sama ada mahu kekal dengan cara itu atau mengambil "jalan tengah".

"Ke kanan (Umno) mungkin menang sorak sementara, tetapi pasti lingkup 10-15 tahun lagi. Haluan tengah bukan mudah dan sukar difahami akar umbi, tetapi itulah jalan yang ada untuk survive," katanya yang kini tidak lagi memegang apa-apa jawatan pusat parti itu.

Sebaik kekalahan pada PRU lalu, Khairy berkata ada keperluan untuk melakukan pembaharuan terhadap Umno termasuk membuka keahlian kepada bukan Melayu.

Antara kempennya sebagai presiden Umno pula adalah untuk menjadikan Umno sebagai pembangkang berwibawa terutama bagi menuntut janji 100 hari Pakatan Harapan (HARAPAN).

Khairy bagaimanapun berkata akan kekal bersama Umno kerana percaya parti itu masih "khemah besar" untuk orang Melayu dengan prinsip sederhana, haluan tengah dan meraikan kepelbagaian.

"Sebab itu saya masih bersama Umno...Cuma saya nak perbetulkan rumah saya ini agar tidak kekal dengan haluan kanan yang ekstrem dan rasis selama-lamanya," katanya lagi.

Ulasan saya, sebelum mengkritik Umno, Khairy perlu muhasabah diri sendiri terlebih dahulu. Dari dahulu Umno, MCA dan MIC memperjuangkan nasib tiga kaum utama di negara ini. Ketiga tiga parti ini yang membentuk Perikatan dan akhirnya Barisan Nasional dianggap sebagai rasis kerana memperjuangkan nasib bangsa masing masing.

Oleh itu jika Umno membantah orang bukan Islam dapat jadi Ketua Hakim Negara, ia bukanlah perkara pelik kepada Umno. Umno bukannya bermain dengan isu perkauman sebaliknya itulah teras perjuangan asal Umno. Mungkin Khairy anak Malaysia yang lahir selepas merdeka yang tidak nampak perjuangan asal Umno yang mementingkan perjuangan kaum dan agama.

Tetapi perjuangan asal Umno dicemari dengan politik wang pada tahun 90an yang menyebabkan kontraktor yang menjadi perwakilan Umno  merubah wajah Umno. Jika Khairy mahu membetulkan Umno beliau juga sepatutnya tidak mengamalkan politik wang dalam pemilihan jawatan Presiden Umno baru-baru ini.

Beranikah Khairy bersumpah di masjid bahawa ejennya tidak beri wang kepada wakil bahagian untuk mendapat undi dari para perwakilan? Ada sumber yang beritahu ejen Khairy beri RM50,000 satu bahagian. 

Bila sudah kalah terimalah kekalahan. Tunggulah tiga tahun lagi untuk berhadapan dengan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi buat kali kedua. Sekarang sepatutnya beliau membantu Zahid membetulkan Umno dan bukannya mengkritik Umno secara terbuka walaupun Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menggesa agar kritikan Khairy itu akan menggalakkan kepelbagaian pandangan di dalam Umno.

"Kita perlu jujur untuk mengukuhkan parti dan bukan cepat terasa dan tidak boleh ditegur," katanya melalui kenyataan di Twitter petang tadi.