Selasa, Januari 04, 2011

TAHNIAH DATUK SERI AHMAD SAID

DR LO' LO' KENA PAKAI BAJU MACAM TEOAhli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' mempertahankan baju yang diguna oleh ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching yang bersenam robik di perkarangan sebuah masjid. Oleh itu kita minta Dr Lo' Lo' pakai baju yang sama supaya pengundinya dapat tengok susuk tubuhnya.

PAS mempersoal sikap 'tutup mulut' pemimpin Umno berhubung isu sebuah pertunjukkan yang didakwa berunsur maksiat ala-tarian 'tiger show', pada satu majlis makan malam di sebuah hotel di Putrajaya pada 16 Disember lalu, lapor Harakahdaily.

Menurut ahli jawatankuasa PAS pusat, Dr Lo'lo' Mohamad Ghazali, beliau pelik apabila Umno cepat menyelar cara pemakaian ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching dalam satu majlis senam robik, namun dalam isu pakaian separuh bogel ala-tarian 'tiger show', Umno seperti tidak peduli.

"Adalah malang isu YB Teo Nie Ching yang hanya bersenam robik dengan pakaian sukan yang biasa dipakai wanita bukan Islam menjadi berita muka depan Utusan Malaysia, tetapi kemungkaran yang lebih besar seperti ini didiamkan oleh media pro-Umno," katanya yang juga ahli parlimen Titiwangsa.

Majlis makan malam berkenaan didakwa dianjurkan sebuah firma swasta dan sebahagian yang hadir adalah orang Melayu beragama Islam.

Mengulas lanjut, Lo'lo' berkata, beliau juga kesal dengan sikap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang dikatakan tidak memperdulikan atau gagal bertindak ke atas penganjur majlis makan malam itu.

Katanya, majlis berkenaan dengan jelas telah menghina Islam namun seperti dihalalkan pula oleh kerajaan Umno BN.

"Pertunjukan ini yang bukan setakat 'free show', malah 'free touch' dihadiri sebahagian besarnya oleh orang-orang Melayu yang mungkin beragama Islam.

"Lebih malang lagi YB selaku Menteri Hal Ehwal Islam, (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) Jakim dan (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan) JAWI sebagai berwajib terlalu 'mandom' dalam menangani isu ini," katanya lagi yang bercadang membuat surat terbuka kepada menteri.

Minggu lalu, akhbar rasmi PAS itu juga melaporkan kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan yang mahu pihak berwajib dalam hal ehwal agama bertindak segera.

Katanya, Malaysia sekali-kali tidak boleh dibiarkan menjadi hub maksiat atau hub tarian lucah seperti yang dianjurkan syarikat pengeluar barangan elektrik dan elektronik itu dalam majlis makan malam di hotel berkenaan.

Gambar-gambar pertunjukan pada majlis makan malam tersebut, kini tersebar dan hangat diperdebatkan di blog-blog dan laman sosial Facebook.

Sehubungan itu, mereka mencabar menteri dan pihak bertanggungjawab mengambil tindakan segera ke atas firma itu sebagai penganjur dan pihak hotel berkenaan sebagai pengendali majlis.

KJ UCAPKAN SELAMAT TINGGAL?


Akhirnya KJ buat keputusan untuk tidak mempertahankan kerusi parlimen Rembau pada pilihanraya umum akan datang. Sebelum ini beliau pernah buat kenyataan tidak akan mempertahankan kerusi ketua pergerakan pemuda UMNO Malaysia pada pemilihan akan datang.

Nampaknya KJ hanya menjadi ketua pemuda UMNO sepenggal. Ramai bersungut betapa lemahnya pemuda di bawah kepimpinan Khairy. Pemuda tidak berani, bacul menghadapi musuh-musuh orang Melayu. Yang lebih berani ialah Perkasa daripada pemuda UMNO.

Oleh itu kita kena hormati pendirian KJ. Percaturan politik KJ silap. Dia begitu ghairah menonjol di zaman bapa mertuanya jadi PM. Sepatutnya sewaktu Pak Lah jadi PM, KJ berdiam diri. Bila Pak Lah bersara, baru dia pegang jawatan Exco Pemuda. Lihatlah betapa cerdiknya Dr Mahathir yang tidak membenarkan anaknya aktif dalam politik masa dia jadi PM. Bila dia berhenti baru Mukhriz jadi Exco Pemuda.

KJ terlalu ghairah sewaktu Pak Lah di puncak kuasa. Pernah Dr Zambry mengucapkan terima kasih kepada Pak Lah yang memilihnya sebagai calon BN pada tahun 2004 sedangkan beliau adalah orang kuat Anwar Ibrahim. Pak Lah jawab, jangan ucap terima kasih kepada saya, ucap terima kasih kepada Khairy. Lihatlah betapa besarnya pengaruh KJ. Dia dapat menentukan calon.

Akhirnya di zaman Najib, KJ tidak dapat apa-apa walaupun menang dalam pertandingan ketua pemuda. Sebaliknya Mukhriz yang kalah dapat jawatan timbalan menteri. KJ dikatakan kecewa. Masa depannya gelap di zaman Najib apatah lagi Najib dikatakan banyak mendengar nasihat Dr Mahathir.

BN kalah teruk dalam pilihanraya umum 2008 kerana pemimpin BN sendiri menyampah dengan kerenah KJ dalam pentadbiran pak lah. BN menang tanpa majoriti dua pertiga. Akhirnya Pak Lah terpaksa berundur dan beri lalaun kepada Najib. Maka Najib buat keputusan drastik dengan tidak melantik KJ sebagai timbalan menteri yang sedikit sebanyak mengguris hati Pak Lah.

KJ nampak masa depannya dalam politik sudah berakhir. Maka dia buat keputusan tidak mempertahankan kerusi ketua pemuda UMNO dan kerusi parlimen Rembau. Atau dia sudah sedar kalau dia bertanding kerusi ketua pemuda, belum tentu dia menang. jadi lebih baik dia berundur secara terhormat.