Isnin, Ogos 30, 2010

SELAMAT HARI MERDEKA


Selamat Hari Merdeka yang ke 53, Malaysia. Sesungguhnya kita rasa bersyukur kerana kita hidup aman dan damai di negara berbilang kaum dan agama seperti Malaysia ini. Selepas tragedi 13 Mei 1969, Malaysia berjaya mengekalkan keamanan sampailah hari ini. Syukur kepada Allah.

Oleh itu janganlah kita rosakkan kedamaian yang kita nikmati ini. Menghancurkan apa yang ada pada kita sekarang lebih mudah dari membinanya. Para pemimpin kita dari Tunku Abdul Rahman kepada Tun razak kepada tun hussein kepada Tun Dr. mahathir kepada Tun Abdullah kepada Datuk Seri Najib sekarang bukannya mudah mahu membina dan mengekalkan kedamaian yang kita nikmati sekarang. Oleh itu janganlah kita bermain api dengan isu perkauman dan isu agama yang boleh menghancurkan negara dengan sekelip mata.

Cukuplah tragedi 13 mei 1969 menjadi pengajaran kepada kita semua. Rakyat Malaysia yang lahir selepas merdeka perlulah belajar dari sejarah bahawa kita merdeka tanpa menumpahkan darah tetapi dengan berunding dengan British. Oleh itu kita tidak perlu berdebat bahawa 31 Ogos bukan hari merdeka Malaysia kerana ia adalah hari merdeka Malaya. Malaysia lahir pada 16 september 1963 yang merangkumi Sabah, sarawak dan Singapura.

Kita patut berbangga dengan kebijaksanaan pemimpin kita Malaysia merdeka tanpa menumpahkan darah. Oleh itu marilah kita sama-sama menghargai kemerdekaan ini dan marilah kita sama-sama mempertahankan kemerdekaan ini.