Isnin, Januari 09, 2012

HAKIM BEBAS DAN PILIHAN RAYA KIAN HAMPIR


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim didapati tidak bersalah. Ini bermakna hakim yang mengadili kes itu adalah bebas dan tidak dipengaruhi oleh mana-mana orang politik.

Ia juga menunjukkan pilihan raya umum kian hampir. Jika hari ini mahkamah memutuskan Anwar bersalah, pilihan raya terpaksa ditunda kepada tahun hadapan. Maka BN akan berhadapan dengan pembangkang seawal Mac ini dalam pilihanraya umum ke 13 yang akan menentukan hidup atau mati BN.

Ada yang mengatakan bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak adalah PM terakhir selepas berakhirnya teori RAHMAN. Rahman bermula dengan Tunku Abdul Rahman pada tahun 1957, diikuti oleh Tun Razak (1970), Tun Hussein Onn (1976), Tun Dr Mahathir Mohamad (1981), Tun Abdullah Ahmad Badawi (2003) dan Najib (2009). Benarkah teori Rahman akan berakhir?

Sejauh mana transformasi yang dijalankan Najib dapat diterima rakyat? Ia akan terjawab pada pilihan raya umum ini sama ada BN terus kekal atau tidak memerintah Malaysia? Adakah pembangkang semakin kuat bila Anwar dibebaskan? Dapatkah Anwar menjadi PM Malaysia selepas pilihan raya umum ini?

Parlimen dijangka dibubar pada bulan Februari ini selepas perayaan Chap Goh Meh dua minggu selepas hari raya Cina. Oleh itu bersiap-sedialah menghadapi pilihan raya umum yang paling sengit dalam sejarah politik Malaysia.