Isnin, Februari 08, 2016

MUHYIDDIN TAK SERIKSelepas Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin berucap di Kelab Sultan Sulaiman, Kg Baru pada perhimpunan agung Umno, nampaknya bekas TPM itu tidak serik mengkritik Najib Razak dalam posting terbaharu Facebooknya.

Beliau menulis  walaupun jelas tergambar perasaan duka dan kecewa di wajah mereka yang ditemuinya - sama ada yang dikenalinya dan tidak dikenalinya - jauh di sudut hati mereka masih menaruh harapan.

"Harapan agar Malaysia dapat diselamatkan. Supaya Malaysia kembali pulih dan tidak menjadi sebuah negara yang gagal," tegas bekas timbalan perdana menteri itu.

Katanya, ini permulaan kepada satu perjuangan untuk memulihkan Malaysia dan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara lebih baik "kerana kita semua berhak untuk menikmati setiap kebaikan yang dianugerahkan oleh Tuhan kepada negara kita".

Menulis di Facebook dua hari lepas, Muhyiddin menegaskan bahawa mereka tidak akan ada kekuatan jika bersendirian.

"Tetapi jika kita semua bersatu hati, membuka minda dan nurani untuk melihat kebenaran, melawan kemungkaran dan bertindak untuk menjadikan masyarakat dan negara kita lebih baik daripada hari ini, maka nescaya kita akan berjaya jua akhirnya.

"Bagi saya, dalam hidup kita mesti ada prinsip. Prinsip yang paling utama ialah berpihak kepada kebenaran. Jangan sekali-kali kita berpihak kepada kebatilan. Sebagai seorang Muslim, ini adalah tuntutan agama.

"Justeru, saya tidak akan berpaling daripada perjuangan menegakkan kebenaran. Saya yakin, seluruh rakyat Malaysia berpendirian yang sama dan saya akan terus bersama-sama anda dalam perjuangan ini!

"Marilah kita bersama-sama memanjatkan doa ke hadrat Allah s.w.t. mudah-mudahan kita semua sentiasa diberikan kekuatan oleh-Nya. Amin Ya Rabbal Alamin!" katanya.

Kenyataan Muhyiddin itu dibuat hampir seminggu selepas Peguam Negara  Mohamed Apandi Ali membersihkan Perdana Menteri  Najib Abdul Razak dari sebarang salah laku, berdasarkan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), berhubung RM42 bilion dari SRC International dan derma RM2.6 bilion.

Menulis lanjut, Muhyiddin berkata masalah besar yang sedang melanda negara ialah ketiadaan roh perjuangan untuk berpegang kepada prinsip-prinsip murni dalam kehidupan.

"Kerana itu berlaku masalah pecah amanah, tiada tanggungjawab terhadap rakyat dan mungkin tiada perasaan takut kepada balasan Allah s.w.t.

"Kemelut yang berlaku nampaknya seperti tiada kesudahan. Misteri kehilangan wang dan harta negara tidak akan terungkai, walaupun bagi yang mengetahui ia seperti rompakan di siang hari.

"Pelbagai cerita akan terus direka untuk mengaburi mata rakyat demi melindungi salah laku individu tertentu," katanya sambil menegaskan bahawa keadilan yang ditagih tidak akan tertegak dengan mudah.

"Kita tahu bahawa sebelum ini terdapat penjawat awam, ahli perniagaan dan ahli politik yang disiasat, didakwa dan akhirnya dihukum kerana menyalahgunakan dana awam dan menerima rasuah.

"Tetapi dalam skandal kewangan terbesar di negara kita yang melibatkan 1MDB dan SRC International, tiada sesiapa pun didakwa," tegas Muhyiddin lagi.

Nampaknya Muhyiddin tidak puas hati dengan penjelasan Peguam Negara. Oleh itu sudah sampai masanya bagi jawatankuasa disiplin Umno mengambil tindakan kepada Muhyiddin dengan menggantung keahlian beliau.

Tak ada makna Umno menyimpan pemimpin nombor dua yang tidak sehati sejiwa dengan pemimpin nombor satu Umno kerana Muhyiddin akan terus mengelirukan ahli Umno. Inilah masa untuk bertindak kerana PRU masih jauh lagi.

Bak kata Dr Mahathir Mohamad, orang Melayu mudah lupa. Bila PRU tiba pada 2018, mereka sudah lupa isu Muhyiddin dan Mukhriz. Oleh itu tunggu apa lagi Umno?