Sabtu, Mei 30, 2009

AL FATIHAH UNTUK OTHMAN AWANG

Rabu lalu saya tiba semula di Kuala Terengganu. Setiap kali saya ke Kuala Terengganu, ada rakan yang bimbang. Seorang kawan bertanya Marzuki Muda kenapa saya berjumpa dengan Hambali Latif. Padahal Hambali adalah rakan lama yang pernah jadi consultant di akhbar WATAN terbitan Kumpulan Karangkraf. Malah Hambali yang mencadangkan kepada pengurusan WATAN supaya menghantar saya ke Sabah pada tahun 1989 dahulu.

Jadi kenapa perlu bimbang bila saya berjumpa dengan Hambali. Malam itu saya minum bersama dengan Othaman Chendering, dua pupu saya, Radzi Mohd Shah dan blogger terkenal, Abdul Mubin Ismail di Ganu Cafe. Blognya Jarang Anak Melayu kini amat popular di kalangan orang politik Terengganu. Mubin turut hairan kerana saya asyik balik ke Kuala Terengganu setelah sekian lama tidak balik.

Saya tidak lama di Kuala Terengganu. Hanya dua malam kerana terpaksa balik ke Kuala Lumpur. Dua pupu saya, Radzi atau lebih dikenali dengan nama Rabbi beritahu kisah kematian calon BN Wakaf Mempelam, Othman Awang, 51, yang juga tiga pupu kami pada minggu lepas.Dia bahasakan dirinya dengan saya sebagai Abang Man.

Nenek saya memang berasal dari Paloh. Saudara mara saya masih ramai di Paloh termasuk Datuk Ghazali Mohd. Noor bekas Guru Besar Sekolah Kebangsaan dendang yang kini menetap di Dungun. Datuk Ghazali pun berasal dari Paloh. Begitu juga saudara kami Tan Sri Razali Abdul Rahman Pengerusi Peremba yang berasal dari Paloh juga. Ayahnya, Che Man lama tinggal di Pasir Gajah pada tahun 40an. Setiap kali hari raya bila saya ke Paloh, kalau saya tak naik ke rumah saudara yang ini, saudara yang itu kecil hati. Tak larat nak ziarahi semua rumah.

Bapa saudara Abang Man, Ayah Cik Man duduk di Binjai. Setipa kali hari raya Ayah Cik Man akan berhari raya di Paloh rumah emak Abang Man. Ketika saya bertugas dengan Warta Parlimen Kepala batas pada tahun lepas sebelum pilihan raya umum 2008, setiap malam Abang Man call saya tanya dapat tak dia jadi calon. Saya pening kepala. Saya bertugas dengan akhbar Pak Lah tetapi saya mana ada kuasa untuk beritahu Pak Lah supaya ambilnya sebagai calon. Mujurlah dia dapat jadi calon di Wakaf mempelam. Sebagai bekas Penolong Pegawai daerah Kuala Terengganu, abang Man beri tentangan yang sengit kepada calon PAS, Abdul Wahid Endut. Sudah 30 tahun PAS bertapak di Wakaf mempelam, jadi agak sukar bagi Abang man untuk menang.

Pada tahun 1985, Abang Man minta TCS bersama saya. Saya gagal tetapi Abang man setiap hari berjumpa Datuk Abu Bakar Daud. Maka dapatlah Abang man jadi TCS sebagai calon yang disokong oleh Datuk Bakar Daud. Saya masa itu belum kenal dengan Menteri besar. Tan Sri wan Mokhtar Ahmad. Maka saya tidak lobi jawatan TCS dengan Wan Mokhtar. Saya gagal TCS tetapi saya bangga kerana saya adalah salah seorang peserta terbaik di kalangan calon TCS yang menyertai kursus khas untuk calon-calon TCS di Pusat Pupuk Semangat, Kemaman.

Ketika Abang Man bertugas sebagai ADO di Kemaman, beliau sering kali berkunjung ke rumah saya di pasir Gajah. Ketika itu aruah nenek saya yang Abang man panggil Mak Long jarah masih hidup. Minggu lepas, 5 hari sebelum Abang Man meninggal, dia sms saya, minta nombor handphone Setiausaha Politik Perdana Menteri. Saya terkilan kerana saya tak sempat memenuhi permintaannya itu kerana beliau dipanggil menghadap ilahi. al Fatihah buat Abang Man.