Rabu, November 05, 2008

AZALINA DITOLAK WANITA


Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, beliau tidak yakin akan mendapat cukup pencalonan bagi melayakkannya bertanding jawatan Naib Ketua Pergerakan Wanita UMNO.


Beliau mendakwa terdapat sekatan di peringkat bahagian supaya beliau tidak dicalonkan bertanding jawatan tersebut bagi menghormati peralihan kuasa antara Tan Sri Rafidah Aziz dan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.


"Bagi saya, ia mencerminkan budaya pergerakan Wanita UMNO yang patuh kepada arahan pemimpin atasan dan kepada mereka itu mungkin satu budaya positif,'' katanya selepas merasmikan Kempen Zoom! Malaysia di ibu pejabat Media Prima di Kuala Lumpur semalam.


Beliau sehingga kini mendapat 13 pencalonan bagi jawatan Naib Ketua Pergerakan Wanita UMNO dan masih jauh daripada kuota kelayakan yang diperlukan iaitu sebanyak 29 pencalonan.
Azalina tidak menolak bahawa penerimaan ahli-ahli Puteri UMNO di dalam Wanita masih pada kadar yang perlahan dan ia merupakan salah satu faktor mengapa beliau gagal mendapat pencalonan yang mencukupi.


Azalina berkata, beliau akan mempertahankan jawatan Majlis Tertinggi (MT) UMNO setelah mendapat pencalonan yang mencukupi.

Macam mana Azalina mahu diterima sebagai naib ketua wanita kerana beliau sendiri tidak kahwin. Semalam beliau diserang secara peribadi oleh beberapa ahli parlimen ketika menjawab soalan Wee Chee Keong dari Wangsa Maju.


Tetapi, Azalina yang tertekan dengan Wee terus menyatakan,"yang berhormat, saya masih muda. berilah saya peluang menyiasat dakwaan yang dikatakan."


Beliau kemudian diusik ahli dewan lain,"bila nak kahwin?" dan ada yang menyampuk,"dah ada calon ke?" menyebabkan Azalina berkata,"itu terlalu peribadi," sambil kembali membincangkan topik asal.
Oleh itu Azalina perlu ada keluarga dulu. Lepas itu barulah fikirkan kedudukan dalam pergerakan wanita UMNO.

BERILAH PELUANG KEPADA DR. RAIS


Menteri Luar, Dr. Rais Yatim yang memerlukan empat lagi pencalonan untuk melepasi kuota kelayakan bertanding jawatan Naib Presiden UMNO terpaksa merayu dan berkata saya memerlukan ihsan ahli-ahli.

Dr. Rais tebal dengan prinsipnya tidak mahu main politik wang. Sedangkan kalau satu pencalonan bernilai RM10 ribu, Dr, Rais hanya perlu keluarkan RM40 ribu sahaja. Namun demikian saya berharap bahagian-bahagian yang akan bersidang minggu ini dapat beri peluang kepada Dr. Rais untuk lepasi kuota.


The more the merrier. Sehingga ini enam orang sudah layak bertanding iaitu Hishamuddin, Khaled Nordin, Shafie Afdal,Syed Hamid Albar dan Isa Samad. Oleh itu biarlah Dr. rais jadi calon ketujuh untuk bertanding jawatan tersebut. Pada tahun 1981, beliau kalah lima undi kepada Tengku Ahmad Rithaudeen dalam pertandingan Naib Presiden yang turut dimenangi Ghafar Baba dan Harun Idris. Selamat berjaya Dr. Rais.

HISHAMUDDIN PANDANG KE DEPAN


Ketua Pemuda Umno, Hishammuddin Hussein berkata tidak salah sekiranya ramai calon bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti Mac depan asalkan apa jua keputusan nanti tidak menjejaskan hubungan sesama ahli.


“Biarlah 100 orang pun bertanding, tidak salah asalkan mereka layak dan itu yang ditentukan perwakilan dan kita tidak boleh sekat,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Kualiti Kementerian Pelajaran di Putrajaya semalam.


Hishammuddin, yang juga Menteri Pelajaran, diminta mengulas mengenai kemungkinan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Muhammad Muhd Taib mendapat pencalonan yang cukup untuk layak bertanding merebut jawatan Timbalan Presiden bersama Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sudahpun layak.


Untuk layak bertanding jawatan itu, seseorang itu perlu mendapat sekurang-kurangnya 39 pencalonan daripada bahagian Umno. Sehingga semalam, Mohd Ali memperoleh 32 pencalonan dan Muhammad 30 manakala Muhyiddin mendapat 79 pencalonan. Sebanyak 49 lagi bahagian belum bermesyuarat.


Hishamuddin lebih suka jawatan nombor dua ditandingi kerana sepupunya, Najib sudah menang tanpa bertanding sebagai Presiden UMNO. Hishamuddin suka Muhyiddin dicabar kerana jika Muhyiddin menang tanpa bertanding, ia akan menggugat kedudukan sepupunya pada pemilihan 2012.


Pada tahun 1981, keretakan dalam UMNO mula timbul bila Ku Li dan Musa Hitam dibiarkan bertanding bagi merebut jawatan timbalan presiden. Ia berlanjutan pada tahun 1984 apabila Musa-Ku Li berentap buat pusingan kedua.


Jika pertandingan Muhyiddin-Ali-Muhammad dibenarkan pada tahun ini, tidak mustahil pada tahun 2012, pertandingan pusingan kedua antara mereka akan berlaku. Oleh itu adakah pertandingan seperti ini wajar?


Ia wajar jika ia mahu para perwakilan memilih antara mereka bertiga. Tetapi yang tak wajar jika dua orang yang kalah pada tahun 2009 membalas dendam pada tahun 2012 yang mana akhirnya UMNO akan lemah dengan pertandingan yang berterusan seperti ini.


Atau mungkin Hishamuddin yang akan menang sebagai Naib Presiden nombor 1 pada tahun 2009 sudah berkira untuk melanggar siapa yang menang sebagai nombor dua pada tahun 2009 pada tahun 2012?


Kerana sudah jelas kepada kita selepas Najib jadi PM, PM seterusnya adalah Hishamuddin dan bukannya pemenang nombor dua pada tahun 2009 (sama ada Muhyiddin atau Ali atau Muhammad). Jadi Hishamuddin lebih suka jawatan nombor dua dicabar seberapa ramai yang boleh.

NAJIB TIDAK BERANI


Ahli Parlimen pembangkang bertindak keluar Dewan Rakyat hari ini sebagai membantah keengganan Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak melayan pertanyaan yang dikemukakan ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Bajet 2009.
Najib memberitahu dewan bahawa beliau akan menjawab soalan-soalan dari ahli Parlimen selepas selesai menyampaikan ucapannya.Sehubungan itu, beliau tidak membenarkan beberapa percubaan oleh ahli Parlimen pembangkang untuk mendapatkan penjelasan.
Ahli-ahli Parlimen pembangkang juga kecewa kerana perangkaan dalam ucapan Najib itu, berbeza dengan perangkaan dalam bajet yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga menteri kewangan September lalu.

Sebelum itu, Tian Chua (PKR-Batu) menyebabkan Pandikar Amin Mulia hilang sabar apabila beliau berkeras mengatakan bahawa ‘bajet baru’ itu melanggar Perintah Tetap 66(1) berhubung pembentangan rang undang-undang bajet.
Beliau mengarahkan Tian keluar dewan sepanjang ucapan itu disampaikan.

Berikutan itu semua ahi Parlimen pembangkang bertindak keluar dewan, dengan ketuai Anwar, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) dan Nasharuddin Mat Isa (PAS-Bachok).
Sementara itu, Bernama melaporkan Najib berkata tindakan anggota Parlimen pembangkang meninggalkan Dewan Rakyat ketika sesi penggulungan kementerian kewangan hari ini adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab.
Beliau berkata pembangkang tidak sepatutnya bertindak demikian kerana apa yang dibentangkan di dalam Dewan Rakyat adalah langkah tambahan yang begitu penting untuk masa depan negara dan juga untuk membela kepentingan rakyat.
"Jadi dalam pembentangan seperti ini, mereka sebagai pembangkang yang bertanggungjawab dan menunjukkan sikap yang membina sepatutnya hadir dalam masa pembentangan itu."Ini satu yang rakyat mesti sedar bahawa mereka telah mengabaikan tanggungjawab mereka sebagai pembangkang yang konstruktif dan bertanggungjawab,"katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen.
Ketika sesi penggulungan Kementerian Kewangan yang bermula 4.30 petang ini, pembangkang bertindak keluar Dewan selepas tidak puas hati kerana mendakwa Najib tidak memberikan mereka peluang untuk mencelah bagi mendapatkan penjelasan.
Najib yang juga menteri kewangan berkata beliau membuat keputusan tidak memberikan laluan untuk penjelasan sehingga selesai pembentangan peringkat pertama kerana ingin memberikan gambaran yang jelas supaya tidak ada pihak yang terkeliru dengan langkah dan dasar baru yang dibentangkan.
"Elok saya buat pembentangan dulu. Bila dah nampak gambaran keseluruhannya, kalau mereka nak buat pertanyaan penjelasan, saya sanggup memberi penjelasan.

"Tapi nampaknya mereka tidak sabar dan nak keluar juga. "Saya memang dah janji bahawa saya akan bagi masa untuk mereka membuat sebarang pertanyaan dan penjelasan. Saya bukan menafikan, saya menggunakan hak saya untuk menentukan bila saya nak bagi peluang," katanya.
Ketika ditanya sama ada kekeliruan berlaku di antara bajet baru dan bajet tambahan yang dibentangkan hari ini, Najib berkata: "Ini bukan bajet baru sebab dari segi jumlah untuk perbelanjaan pembangunan dan untuk bajet perbelanjaan pengurusan ia masih kekal pada paras yang sama."
Mahu kasi laluan atau tidak semasa ini?" soal Pandikar Amin kepada Najib.
Najib menjawab: "Saya nak bentangkan, itu hak saya Tuan Yang Dipertua. Itu hak saya."
Sementara itu, dalam sidang media selepas itu, Anwar berkata tindakan ahli Parlimen pembangkang meninggalkan sesi berkenaan disebabkan rasa tidak puas hati dengan pendirian yang diambil oleh Najib.
"Kami menunggu sejam untuk mendapatkan kebenaran menteri bagi membolehkan kami memberi respons dan mengambil bahagian dalam perbahasan. Inilah masanya untuk menteri menjawab isu yang dibangkitkan oleh ahli Parlimen," katanya.
Anwar juga mendakwa timbalan perdana menteri telah mengemukakan usul dan cadangan baru terhadap Bajet 2009 yang dibentangkan sebelum ini.

Manakala Lim yang hadir sama di sidang akhbar tersebut, pula berkata insiden tersebut merupakan satu permulaan yang malang pada hari pertama Najib sebagai bakal perdana menteri.

“Kami datang untuk berbahas, bukan untuk mendengar syarahan ekonomi oleh menteri kewangan,” kata Nasharuddin.